Συμφωνία με τους ντόπιους και τους αγρότες μετά από παρέμβαση της Εκκλησίας

Συμφωνία με τους ντόπιους και τους αγρότες μετά από παρέμβαση της Εκκλησίας

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Iván Duque, στις 6 Απριλίου, υπέγραψε στο Popayán, πρωτεύουσα της Κάουκα, συμφωνία με τους ντόπιους και τους αγρότες της περιοχής που ονομάζεται Minga sociale. Οι διαδηλωτές είχαν κλείσει την Panamericana.

Οι διαδηλωτές, μια πολυάριθμη ομάδα του πληθυσμού, έχουν κλείσει εδώ και 27 ημέρες τον κεντρικό δρόμο της νότιας Κολομβίας, La Panamericana, ζητώντας από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για την τοπική ανάπτυξη που έχουν δοθεί από το 1999. Σημαντικά προβλήματα που ακόμη δεν έχουν επιλυθεί, όπως η αγροτική μεταρρύθμιση, οι υποκαταστάσεις των καλλιεργειών, η έλλειψη υγειονομικής βοήθειας και σχολείων, ανάγκασαν τους κατοίκους να προκαλέσουν παράλυση στην περιοχή για να προσελκύσουν την προσοχή της κεντρικής κυβέρνησης.

Η παρέμβαση της Εκκλησίας

Μετά τις βίαιες συγκρούσεις της 3ης Απριλίου στην Κάουκα, όπου ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σοβαρά, ο δήμαρχος του Pasto, Pedro Vicente Obando, ζήτησε να συναντηθεί με τον σεβασμιότατο Oscar Urbina, πρόεδρο της Διάσκεψης των Επισκόπων, με σκοπό να ζητήσει επισήμως τη διαμεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας ώστε να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ των ντόπιων κοινοτήτων της Κάουκα και του προέδρου Duque. Στις 15 Μαρτίου η Καθολική Εκκλησία, με τη μεσολάβηση του επισκόπου της Popayán και των αποστολικών βικαρίων των Guapi και Tierradentro, οι εκκλησιαστική  δικαιοδοσία της επικράτειας της Κάουκα, ενέμεινε στο αίτημα για «πρόοδο στην οικοδόμηση ενός συμφιλιωμένου και ειρηνικού λαού». «η οικοδόμηση κοινωνικών σχέσεων στην Κάουκα απαιτεί την εμπιστοσύνη του άλλου – όπως ανέφεραν στον Τύπο -, η δυσπιστία συχνά οδηγεί σε εχθρότητα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «σταθερά σημάδια ειλικρίνειας και μεγάλη ικανότητα για διάλογο». «Υπάρχουν προβλήματα – έγραφαν οι ιεράρχες της Κάουκα στον περασμένο Μάρτιο – που απαιτούν άμεση ανταπόκριση, υπάρχουν επίσης καταστάσεις που απαιτούν συντονισμό και εργασία λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Ο δρόμος γίνεται πιο γόνιμος όταν είμαστε ανοιχτοί για να λάβουμε τις συνεισφορές όλων και όταν θέτουμε μακροπρόθεσμους στόχους που επιδιώκουν το καλό όλων των κατοίκων της Κάουκα».

Κυβερνητικές επενδύσεις για τους αγρότες της περιοχής

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επενδύσει 823 δισεκατομμύρια πέσος για την περιοχή των ντόπιων της Κάουκα (τοπικό περιφερειακό συμβούλιο της Κάουκα), τα οποία ως προορισμό θα έχουν τους αγρότες, τα οικιστικά σχέδιά τους, τις νέες εκτάσεις, τους δρόμους και τους μηχανισμούς προστασίας, τις επισκευές και την αποκατάσταση  για τα θύματα. Πράγματι, μετά την ένοπλη σύγκρουση με τους αντάρτες και τους υπευθύνους διακίνησης ναρκωτικών, πολλές οικογένειες αγροτών έμειναν χωρίς τίποτα μετά την καταστροφή των ναρκωτικών πεδίων και την εγκατάλειψη του στρατού. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης και μια νέα συνάντηση τον Μάιο για την εξακρίβωση της κυβερνητικής παρουσίας και της ανάπτυξης της περιοχής. (C.E. – Πρακτορείο Fides).

Μετάφραση:ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου