Συμφιλίωση στιγμή χάριτος και θεϊκής αγάπης

Συμφιλίωση στιγμή χάριτος και θεϊκής αγάπης

Η επίσημη θεία λειτουργία στην αρχή της Σαρακοστής, που προορίζεται για τον κλήρο της επισκοπικής διοίκησης της Ρώμης, θα τελεστεί την επομένη της Τετάρτης της Στάχτης. Ο Πάπας, συνήθως, εξομολογεί μερικούς ιερείς και είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε αναφορικά με το νόημα της εξομολόγησης και της συγχώρεσης. Φέτος, η συνάντηση είχε μια αλλαγή στο πρόγραμμα αφού εξαιτίας μιας μικρής αδιαθεσίας, ο Άγιος Πατέρας αποφάσισε να μην μεταβεί στο Λατερανό. Αλλά παραμένουν ζωντανές μέσα στην καρδιά του, διαδοχικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της Ποντιφικής θητείας του. Πέρυσι, στις 7 Μαρτίου 2019, όταν συναντήθηκε με τους ιερείς στη Βασιλική του Λατερανό, ο Πάπας επικεντρώθηκε στην «εξαιρετική χάρη» της Συμφιλίωσης:

«Αισθάνομαι μεγάλη ειρήνη μέσα στην καρδιά μου, τώρα που ο καθένας μας έχει λάβει την ευσπλαχνία του Θεού και την έχει δώσει στους άλλους, στους αδελφούς του. Ας βιώνουμε αυτή τη στιγμή όπως πραγματικά είναι, ως μια εξαιρετική χάρη, ένα μόνιμο θαύμα της θεϊκής τρυφερότητας, για το οποίο για άλλη μια φορά, η Συμφιλίωση του Θεού, η αδελφή του Βαπτίσματος, μας συγκινεί, μας πλένει με δάκρυα, μας αναγεννά, αποκαθιστά σε εμάς την αρχική ομορφιά. (Συνάντηση με τον κλήρο, 7 Μαρτίου 2019)».

Η συγχώρεση δεν μπορεί να διαχωριστεί από το «έργο της ακρόασης». Κατά τη συνάντηση με τους εφημερίους, στη Βασιλική του αγίου Ιωάννη στο Λατερανό, στις 15 Φεβρουαρίου 2018, ο Ποντίφικας είχε υπενθυμίσει τη σημασία της «ποιμαντικής του αυτιού». Απαντώντας σε μια ερώτηση αναφορικά με τους καρπούς του ιερατικού έργου κατά την εποχή της πλήρους ωριμότητας, ο Πάπας παρότρυνε να μην κουράζονται να συγχωρούν.

«Μην κουράζεστε να συγχωρείτε. Το μυστήριο της Συμφιλίωσης σε αυτή την ηλικία, είναι ένα από τα ωραιότερα έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν… Οι ηλικιωμένοι ιερείς, που γνωρίζουν τη ζωή, βρίσκονται κοντά στην ανθρώπινη δυστυχία, κοντά στον πόνο. Δεν μιλούν πολύ, αλλά ίσως, με το βλέμμα, με ένα χάδι, με ένα χαμόγελο, με μια λέξη, κάνουν τόσο καλό. Μπορούν να ακούνε πολλά, πολύ κόσμο που έχει ανάγκη να μιλήσει για τη ζωή του, να πει… Ακούμε. Η ώρα να κάνουμε πράξη το έργο της ακρόασης. Η ποιμαντική του αυτιού. Και σήμερα, ο κόσμος έχει ανάγκη να ακουστεί. (Συνάντηση με τους εφημερίους της Ρώμης, 15 Φεβρουαρίου 2018)».

Συγχώρεση και προσευχή
Η συγχώρεση συνδέεται επίσης με την προσευχή. Ο Πάπας Φραγκίσκος, στις 2 Μαρτίου 2017, όταν συναντήθηκε με τους εφημερίους της επισκοπικής διοίκησης της Ρώμης, υπογράμμισε ότι ο Θεός μας ζητά πάντοτε να προσευχόμαστε.

«Ο Κύριος μας ζητά πάντοτε να προσευχόμαστε, επίμονα. Μας συνδέει με την προσευχή του, μας κάνει να ζητάμε «να μην πέσουμε στον πειρασμό και να απελευθερωθούμε από το κακό», επειδή η σάρκα μας είναι αδύναμη. Μας αποκαλύπτει επίσης ότι υπάρχουν δαίμονες που δεν νικιούνται παρά μόνο με την προσευχή και την μετάνοια και μερικές φορές, μας αποκαλύπτει ότι Εκείνος προσεύχεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. (Συνάντηση με τους εφημερίους της επισκοπικής διοίκησης της Ρώμης, 2 Μαρτίου 2017).

Να προχωρήσουμε πέρα από τα λόγια
Αλλά και οι χειρονομίες, όχι μόνο τα λόγια, μπορεί να αποδειχθεί ότι αποτελούν ένα αίτημα συγχώρεσης. Στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό, με την ευκαιρία της συνάντησης με τους ρωμαίους πρεσβύτερους για την έναρξη της Σαρακοστής, στις 11 Φεβρουαρίου 2016, ο Ποντίφικας εξήγησε ότι θα πρέπει να είμαστε «γενναιόδωροι στη συγχώρεση και να κατανοούμε τις διάφορες γλώσσες των ανθρώπων». Υπάρχει το λεξιλόγιο των λέξεων, αλλά και «το λεξιλόγιο των χειρονομιών».
«Όταν ένα άτομο έρχεται στο εξομολογητήριο, είναι επειδή αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι θα επιθυμούσε να αλλάξει ή να ζητήσει συγχώρεση, αλλά δεν ξέρει πώς να το πει και παραμένει σιωπηλό. «Αν δεν μιλήσεις δεν μπορώ να σου δώσω την απόλυση». Όχι. Έχει μιλήσει με την κίνηση που έκανε να έρθει και όταν ένα άτομο έρχεται είναι επειδή δεν επιθυμεί, δεν θα ήθελε να ξανακάνει το ίδιο πράγμα». (Συνάντηση με τους εφημερίους της επισκοπικής διοίκηση της Ρώμης, 11 Φεβρουαρίου 2016)».

Ευσπλαχνία και Συμφιλίωση
Το 2015, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνάντησης με τους εφημερίους, η οποία έλαβε χώρα στις 19 Φεβρουαρίου, ο Πάπας εξέτασε το θέμα του Arscelebrandi. Η σχέση μεταξύ ευσπλαχνίας και Συμφιλίωσης τελικά, αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης, στις 6 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα Παύλος Στ΄.

«Ο ιερέας δείχνει έμφυτη ευσπλαχνία κατά τη διαχείριση του μυστηρίου της Συμφιλίωσης. Το δείχνει με όλη τη στάση του, με τον τρόπο υποδοχής, ακρόασης, με τον τρόπο που συμβουλεύει, που απολύει… Αλλά αυτό απορρέει από τον τρόπο που ο ίδιος βιώνει το μυστήριο σε πρώτο πρόσωπο, από το πώς αφήνει τον εαυτό του να τον αγκαλιάσει ο Θεός Πατέρας κατά την εξομολόγηση αλλά και παραμένει μέσα σε αυτόν τον εναγκαλισμό… Αν κάποιος το βιώνει αυτό μέσα του, μέσα στην καρδιά του, μπορεί να το χορηγήσει και σε άλλους κατά το μυστήριο. (Συνάντηση με τους εφημερίους της Ρώμης, 6 Μαρτίου 2014)».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου