Ινδία. Απορρίφθηκε το αίτημα για αποφυλάκιση του Ιησουίτη π.Swamy

1

Ινδία. Απορρίφθηκε το αίτημα για αποφυλάκιση του Ιησουίτη π.Swamy

Ο πατέρας Swamy συνελήφθη στις 8 Οκτωβρίου 2020 από την Εθνική Υπηρεσία Ερευνών (NIA) με την κατηγορία για ανταρσία και τρομοκρατία, που απορρίφθηκε πλήρως από τον κληρικό.

Νοσηλεία στο ιατρείο φυλακής στη Βομβάη
Στις 23 Οκτωβρίου, ένα ειδικό δικαστήριο της NIA απέρριψε το αίτημα εγγύησης του Ιησουίτη που υπέβαλαν οι συνήγοροί του για λόγους υγείας. Τώρα, ο ηλικιωμένος Ιησουίτης κρατείται στο θάλαμο απομόνωσης της φυλακής Taloja, κοντά στη Βομβάη. Και οι πολυάριθμες διαδηλώσεις αλληλεγγύης δεν σταματούν σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων. Ήδη στις 18 Οκτωβρίου – αναφέρει το πρακτορείο Ucanews – εκκλησίες στην πολιτεία Tamil Nadu είχαν τελέσει ειδικές Θείες Λειτουργίες ακριβώς για την καλή υγεία του ιερέα. Σε ένα μήνυμά του, ο πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας της Tamil Nadu Σεβασμιότατος Antony Poppusamy, Αρχιεπίσκοπος της Madurai, υπενθύμισε την ακούραστη δέσμευση του ιερομόναχου Ιησουίτη στα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών και των Dalit, των πρώην ανέγγιχτων.

Μία πορεία για τη δικαιοσύνη
Στις 16 Οκτωβρίου στο Κράτος του Jharkhand, μια χιλιάδα χριστιανών, μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος του Ranchi Felix Toppo, Επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί και μοναχές , συμμετείχαν σε μία ανθρώπινη αλυσίδα πέντε χιλιομέτρων, που οργανώθηκε από τον βοηθό Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής , Σεβασμιότατο Theodore Mascarenhas για να υπενθυμίσουν τις ψεύτικες κατηγορίες και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση το ψέμα των κατηγοριών και ζητήστε την άμεση αποφυλάκιση του ιερομονάχου.

Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης κινητοποιήθηκαν επίσης ενάντια στη σύλληψη, συμπεριλαμβανομένων μελών του Κογκρέσου, τα οποία συμμετείχαν σε μία πορεία για τη δικαιοσύνη («Nyaya March») τις τελευταίες ημέρες, αρνούμενοι τις κατηγορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία που χειρίστηκαν οι αρχές και ζητώντας την αποφυλάκιση του ιερομονάχου, ο οποίος υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των καταπιεσμένων.
“Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι στην Ινδία έχουν φυλακιστεί για διαμαρτυρία και πολλοί κατηγορούνται βάσει της Uapa, ενεός νόμου που επικρίνεται πολύ επειδή δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα”

Η αλληλεγγύη εκφράστηκε επίσης από την ινδική οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων Λαϊκή Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες, η οποία οργάνωσε μια συνέντευξη τύπου για την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, μια ομάδα δικηγόρων της Βομβάης εργάζεται για να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης εναντίον του πατέρα Swamy καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία για την άδικη απόφαση. Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλα 16 άτομα συνελήφθησαν με παρόμοιες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων γνωστών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Arun Ferreira και Sudha Bharadwaj, αμφότεροι οι δικηγόροι, και συγγραφείς του Vernon Gonsalves και του Varavara Rao.

Η παρέμβαση του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, παρενέβη επίσης στο θέμα – ο οργανισμός ζητά από την ινδική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα των ανθρωπίνων ακτιβιστών και των ΜΚΟ, αμφισβητώντας τον αμφιλεγόμενο νόμο που επικρίνεται πολύ για το ότι δε σέβεται τα διεθνή πρότυπα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, όπως έγινε και στην περίπτωση του πατέρα Swamy.
Στεγνή όμως ήταν η απάντηση από την κυβέρνηση του Νέου Δελχί δηλώνοντας ότι η παραβίαση του νόμου δεν μπορεί να γίνει δεκτή με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής επιτροπής απέρριψε τους ισχυρισμούς του Bachelet, υποστηρίζοντας ότι η Ινδία είναι μια δημοκρατική χώρα και ένα Κράτος δικαίου στο οποίο διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα ενοριών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΡΙΩΝ  Οικισμός Ενορία 4-5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

5η Κυριακή του Έτους

  5η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Α΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 95 [94], 6-7) Ελάτε, να προσκυνήσουμε τον Θεό, και να προσπέσουμε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 4 Φεβρουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου