Στο τέλος της ζωής

Στο τέλος της ζωής


«Η Ρόζα βρίσκεται το τέλος της ζωής». Αυτά τα λόγια έσπευσε να μου πει εν ολίγοις, ο Γιάννης, ένας φίλος της οικογένειας.

Καταλήφθηκα από το κατεπείγον αυτής της έκφρασης. Τρέχω, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, να φέρω αυτό που είναι πιο σημαντικό και που μου φαίνεται πιο πολύτιμο από κάθε φάρμακο, από κάθε χειρουργική επέμβαση.

Μπαίνω στο δωμάτιο της ασθενούς. Τη βλέπω να βρίσκεται στο τέλος της ζωής, κατάλευκη, μισοπεθαμένη, ακίνητη… αυτός ο ήχος που διαπερνά σε εκείνο το δωμάτιο είναι ο θόρυβος, ο κατανοητός, των παρευρισκομένων και οι εκφράσεις, χωρίς ελπίδα, οι πνιγμένες στο κλάμα, των συγγενών και των φίλων.

Μέσα σε αυτόν τον σάλο, με όσο το δυνατό πιο ήπιο τρόπο, τους καλώ όλους να βγουν έξω και να με αφήσουν μόνο με την μητέρα τους, την κατάκαρδα λυπημένη αλλά γαλήνια. Πλησιάζω στο αυτί της ασθενούς για να της ψιθυρίσω την υγεία του κόσμου με αυτά τα λόγια: « Ρόζα, ο Θεός είναι ο μπαμπάς σου και σε αγαπά πάρα πολύ έτσι όπως είσαι». Μετά από μια στιγμή, η μητέρα με καλεί να το επαναλάβω: « Ρόζα, ο Θεός είναι ο μπαμπάς σου και σε αγαπά πάρα πολύ έτσι όπως είσαι».

Και επέστρεψα στο σπίτι.

Μετά από ένα μήνα, την ξαναείδα στη εκκλησία: «Ανδρέα, ευχαριστώ γι αυτό που μου ψιθύρισες στο αυτί. Γνωρίζοντας ότι ο Θεός με αγαπά, βρήκα την ειρήνη και την υγεία της ψυχής».

Κάθε πλησίον μας, ακόμη κι αν τον φροντίζουμε καλά, βρίσκεται ή μπορεί να βρεθεί μπροστά στο τέλος της ζωής: με ένα οποιαδήποτε ατύχημα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεθάνει. Επείγει λοιπόν να του συμπαραστεκόμαστε κάθε στιγμή, με αγάπη που εκδηλώνεται με χίλιες δυο συγκεκριμένες ενέργειες που του δίνουν την βεβαιότητα ότι ο Θεός τον αγαπά πάρα πολύ.

Αυτό είναι η Υγεία.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου