Στις 4 Ιουλίου ο Putin στο Βατικανό

Στις 4 Ιουλίου ο Putin στο Βατικανό

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα δεχθεί σε ιδιαίτερη ακρόαση  τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 4 Ιουλίου. Είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ του Πάπα και του Πούτιν. Η πρώτη ημερομηνία χρονολογείται από τις 25 Νοεμβρίου 2013. Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015.

Η πρώτη συνάντηση

Το 2013, η παραδοσιακή ανταλλαγή δώρων ακολούθησε την ιδιωτική συνέντευξη 35 λεπτών. Ο Πάπας έδωσε στον Πούτιν ένα ψηφιδωτό πλακάκι που απεικονίζει τους κήπους του Βατικανού, ενώ αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του Βλαντιμίρ, πολύ σεβαστή στη Ρωσία, δωρήθηκε στον Πάπα Φράνσις.

Η κρίση στη Συρία θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης. Ο Πάπας, με αυτή την ευκαιρία, θα τονίσει  την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η βία "και να" ενθαρρυνθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

Η δεύτερη συνάντηση

Το 2015 η ιδιωτική συνέντευξη, στη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Παλατιού, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά. Ακολούθησε η παρουσίαση της παρακολούθησης και της ανταλλαγής δώρων. Ο Πρόεδρος Πούτιν έδωσε στον Πάπα μια εκπροσώπηση κεντήματος της Εκκλησίας του Ιησού Σωτήρα. Ο Ποντίφικας έδωσε το μενταγιόν του καλλιτέχνη Guido Veroi, ο οποίος εκπροσωπεί τον άγγελο της ειρήνης και καλεί την στην οικοδόμηση ενός κόσμου αλληλεγγύης και ειρήνης που βασίζεται στη δικαιοσύνη και ένα αντίγραφο της Αποστολικής Παραίνεσης Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ. Η συνέντευξη – η δήλωση που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία αυτή από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας – αφορούσε κυρίως τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Άγιος Πατέρας είπε ότι πρέπει να δεσμευτούμε για μια ειλικρινή και μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης. Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, τη Συρία και το Ιράκ, «έχει ήδη επιβεβαιωθεί ουσιαστικά αυτό που έχει ήδη κοινή  επιδίωξης για την ειρήνη με το συγκεκριμένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες συνθήκες για τη ζωή όλων των μελών της κοινωνίας , συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων και ιδιαίτερα των χριστιανών ».

Συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο XVI

Το 2007, ο Πάπας Βενέδικτος XVI δέχτηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση  το Ρώσου Προέδρου Valdimir Putin. Οι συνομιλίες  και  η δήλωση που κυκλοφόρησε τότε από το Γραφείο Τύπου – διεξήχθησαν "σε πολύ θετική ατμόσφαιρα". «Κατόρθωσαν να προσδιορίσουν τις εγκάρδιες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και την αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξή τους, επίσης με συγκεκριμένες πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν μερικά διμερή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, οι σχέσεις μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των διεθνών σημερινών υποθέσεων, ιδίως εκείνων της Μέσης Ανατολής και  έχουν αναλυθεί και έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα του εξτρεμισμού και της μισαλλοδοξίας, τα οποία είναι σοβαρά απειλές για την πολιτική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της ειρήνης και προώθησης μιας ειρηνευτικής και ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων ».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου