Στην Ελβετία ξεκινά η 14η επέτειο της Εβδομάδας των θρησκειών

3

Στην Ελβετία ξεκινά η 14η επέτειο της Εβδομάδας των θρησκειών

Ένας νέος τρόπος διεξαγωγής, εξαιτίας της πανδημίας, για την εκδήλωση που διαρκεί έως τις 15 Νοεμβρίου, από την Comunità interreligiosa di lavoro in Svizzera (Iras-Cotis), ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1992. Στόχος του είναι η προώθηση της αμοιβαίας γνωριμίας μέσα από στιγμές ανταλλαγής για να ξεπεραστεί κάθε μορφή διακοινοτικής διαίρεσης.
η 14η επέτειος της Εθνικής Εβδομάδας Θρησκειών η οποία διεξάγεται από σήμερα και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στην Ελβετία, θα είναι μια εκδήλωση μειωμένης έκτασης αναφορικά με τις περασμένες χρονιές. Την προώθησή της έχει αναλάβει η Διαθρησκειακή Κοινότητα Εργασιών στην Ελβετία (Iras-Cotis), ένα δίκτυο που γεννήθηκε το 1992 για την προώθηση της ανταλλαγής, του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ ατόμων διαφορετικής πίστης και πολιτισμού και που συγκεντρώνει περίπου εβδομήντα ελβετικές θρησκευτικές ενώσεις. Ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η προώθηση της αμοιβαίας γνωριμίας μέσα από στιγμές ανταλλαγής με σκοπό τη μείωση των προκαταλήψεων και των φόβων που διχάζουν τις κοινότητες.

Το ημερολόγιο των εκδηλώσεων
Η ημερήσια διάταξη της εβδομάδας περιελάμβανε αρχικά ένα πλούσιο ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων: διαθρησκειακούς εορτασμούς για την ειρήνη, γεύματα με θέμα τις θρησκείες και την τροφή, βιβλιοθήκες «ζωντανές» όπου οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να διηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες, συναντήσεις σε σχολεία, σε αγώνες ποδοσφαίρου, σε εκθέσεις, συναντήσεις με πρόσφυγες και προβολές ταινιών με θρησκευτικά θέματα.

Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης του Covid-19, οι τοπικοί διοργανωτές όφειλαν να ακυρώσουν την τελευταία στιγμή, πολλές συναντήσεις. Ορισμένες θα διεξαχθούν on line ενώ, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, άλλες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία. Ως εναλλακτική λύση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ο Iras προτείνει δύο δυνατότητες που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή ατόμων, σεβόμενοι τις κοινωνικές αποστάσεις: η μία είναι μια βόλτα στη φύση κατά την οποία οι συμμετέχοντες, οι οποίοι θα πρέπει να εγγραφούν, θα μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τη σχέση μεταξύ των διαφόρων θρησκειών και της Δημιουργίας, εστιάζοντας σε ορισμένα στοιχεία της φύσης όπως το νερό και τη φωτιά. Μια άλλη πρόταση είναι μια υπαίθρια τελετή γύρω από μια φωτιά, κάτω από τα αστέρια ή γύρω από ένα δέντρο, όπου η κάθε κοινότητα θα είναι σε θέση να συνεισφέρει κάτι από τη δική της παράδοση (σκέψεις, διαλογισμοί, χοροί, μουσική).

Μεταξύ των χορηγών της Εβδομάδας των θρησκειών, φέτος περιλαμβάνονται η Conferenza Centrale Cattolica Romana della Svizzera (Rkz), η Chiesa Evangelica Riformata della Svizzera και η Federazione delle Chiese Prostestanti Elvetiche (Feps).

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου