Στη νέα αποστολική παραίνεση δεν θα υπάρχει χώρος για την χειροτονία εγγάμων ανδρών

Στη νέα αποστολική παραίνεση δεν θα υπάρχει χώρος για την χειροτονία εγγάμων ανδρών

Η είδηση αναμενόταν για αύριο, 12 Φεβρουαρίου, αλλά το πρακτορείο τύπου των επισκόπων της Αμερικής, Catholic News Service, προέβλεψε ότι στο κείμενο δεν θα υπάρχει χώρος για το αίτημα της πλειοψηφίας των ιεραρχών της Αμαζονίας. Τίποτα δεν έγινε επομένως μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου 2019, με 128 που τοποθετήθηκαν κατά έναντι 41 που δεν τοποθετήθηκαν, κατά την οποία ζητήθηκε η χειροτονία έγγαμων ανδρών.

Κανένα άνοιγμα για έγγαμους ιερείς. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας σε μια ομάδα επισκόπων της Αμερικής που επισκέφτηκαν το Βατικανό. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν από τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης μετασυνοδικής αποστολικής παραίνεσης για την Αμαζονία, ο Bergoglio, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο τύπου των Επισκόπων των Η.Π.Α. Catholic News Service, προέβλεψε ότι στο κείμενο δεν θα υπάρξουν τα ανοίγματα που ζητήθηκαν από την μεγάλη πλειοψηφία των αρχιερέων αυτής της περιοχής.
Για τον επίσκοπο του Salt Lake City, τον σεβασμιότατο Oscar Azarcon Solis, ο Πάπας έδωσε στους ιεράρχες την εντύπωση ότι το θέμα της αποκατάστασης της έλλειψης ιερέων σε ορισμένα απομακρυσμένα μέρη της Αμαζονίας με την ιερατική χειροτονία έγγαμων διακόνων θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής διάκρισης, αλλά όχι του παρόντος.
Ο αρχιεπίσκοπος της Santa Fe, σεβασμιότατος John Charles Wester, εξήγησε ότι κατ’ ουσίαν, ο Πάπας είπε ότι για το θέμα της χειροτονίας έγγαμων ιερέων δεν αισθάνεται ότι το Άγιο Πνεύμα εργάζεται επί τούτου επί του παρόντος. Κλειστές οι πόρτες και για τις γυναίκες διακόνισσες καθώς και για το τυπικό του Αμαζονίου, δύο προτάσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πατέρων της Συνόδου.
Τίποτα λοιπόν, μετά την Σύνοδο του Οκτωβρίου 2019, κατά την οποία ζητήθηκε η χειροτονία έγγαμων ιερέων, με 128 τοποθετήσεις και 41 μη τοποθετημένων. Για τους πατέρες της Συνόδου, πράγματι, «θεωρώντας ότι η νόμιμη ποικιλομορφία δεν βλάπτει την κοινωνία και την ενότητα της Εκκλησίας, τουναντίον την εκδηλώνει και την υπηρετεί, όπως μαρτυρά η πληθώρα υπαρχουσών ρυθμών και τελετουργικών, και προτείνουμε να θεσπιστούν κριτήρια και διατάξεις από την αρμόδια αρχή, στο πλαίσιο της Lumen gentium 26, για τη χειροτονία κατάλληλων ανδρών ως ιερείς οι οποίοι θα τυγχάνουν αναγνωρίσεως από την κοινότητα, θα έχουν μια μόνιμη και γόνιμη διακονία και που θα έχουν λάβει επαρκή κατάρτιση για την ιεροσύνη, οι οποίοι θα είναι σε θέση να έχουν μια νόμιμα συγκροτημένη και σταθερή οικογένεια, για να στηρίξουν τη ζωή της χριστιανικής κοινότητας μέσω του κηρύγματος του λόγου και της τέλεσης των μυστηρίων στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Αμαζονίας.
Από αυτή την άποψη, ορισμένοι υποστήριξαν την καθολική προσέγγιση του θέματος».
Μια μη ασήμαντη διευκρίνιση που χαιρετίζει την πρόταση που προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύγκληση στο μέλλον, μιας Συνόδου των Επισκόπων αναφορικά με την αγαμία των ιερέων. Και είναι πολύ πιθανό ο Πάπας να αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτό το αίτημα, προκειμένου να αναβάλει την απόφασή του αναφορικά με το θέμα των έγγαμων ιερέων.
Αυτούς τους μήνες αναμονής, οι πιέσεις που δέχθηκε ο Bergoglio προκειμένου να μην δεχθεί αυτή την πρόταση των πατέρων της Συνόδου ήταν ισχυρότατες. Ξεκινώντας από τον καρδινάλιο Camillo Ruini, πρώην πρόεδρο της Συνόδου των επισκόπων της Ιταλίας. «Στην Αμαζονία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου – εξήγησε ο ιεράρχης – υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιερέων και οι χριστιανικές κοινότητες συχνά παραμένουν χωρίς θεία λειτουργία. Είναι κατανοητό ότι υπάρχει μια ώθηση για τη χειροτονία παντρεμένων διακόνων σε ιερείς και σε αυτό επικεντρώθηκε στην πλειοψηφία της η Σύνοδος. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο, πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή την οποία ελπίζω και προσεύχομαι ο Πάπας, στην επόμενη μετασυνοδική αποστολική παραίνεση, να μην την επικυρώσει».
Ακόμη πιο πιεστικό ήταν το αίτημα του Βενέδικτου 16ου και του καρδιναλίου Robert Sarah, προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για τη Θεία Λατρεία και τα μυστήρια, μέσα από ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο από τους δύο συγγραφείς, από το οποίο ο επίτιμος Πάπας απέσυρε την υπογραφή του μετά τη διαμάχη. Τόσο ο Ratzinger όσο και ο καρδινάλιος υπερασπίζονται την ιερατική αγαμία καλώντας τον Φραγκίσκο να μην κάνει το άνοιγμα για έγγαμους ιερείς. Αλλά και ο ίδιος ο Bergoglio σε αυτό το σημείο, πολύ πριν την Σύνοδο για την Αμαζονία, υπήρξε πολύ σαφής.
«Έρχεται στο νου μου – είχε πει ο Πάπας – εκείνη η φράση του Αγίου Παύλου Στ΄: «Προτιμώ να δώσω τη ζωή μου αντί να αλλάξω τον νόμο περί αγαμίας». Ήρθε στο νου μου και επιθυμώ να το πω, γιατί είναι μια γενναία φράση, σε μια πιο δύσκολη στιγμή από εκείνη του 1968/1970… Προσωπικά, νομίζω ότι η αγαμία είναι ένα δώρο για την Εκκλησία… Δεν συμφωνώ στο να επιτραπεί η προαιρετική αγαμία, όχι». Λόγια σαφή που επαναλαμβάνονται στην αποστολική παραίνεση του.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου