Μουσουλμάνοι βοηθούν του Καθολικούς να κτίσουν ένα παρεκκλήσιο.

Μουσουλμάνοι βοηθούν του Καθολικούς να κτίσουν ένα παρεκκλήσιο.

Στη πόλη του Πακιστάν, Gujranwala, ζουν 50 οικογένειες χριστιανών, μια μειονότητα απέναντι στην μουσουλμανική κοινότητα που αποφάσισε, μέσω ενός μέλους του, να δώσει την βοήθειά του για να στηρίξει τις απαραίτητες εργασίες για την κατασκευή ενός νέου χώρου λατρείας.
«Η συνεισφορά που προέρχεται από την μουσουλμανική κοινότητα για αυτό τον άγιο σκοπό δεν θα ξεχαστεί ποτέ». Αυτά αναφέρει ο π. Samran Anwar, εφημέριος της ενορίας του Αγ. Ιωσήφ στην περιοχή Butranwali a Gujranwala, στο Πακιστάν, σχολιάζοντας την βοήθεια από μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας για την κατασκευή του παρεκκλησίου της Αγ. Μαρίας.
Η πόλη της Gujranwala βρίσκετε περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Lahore, πρωτεύουσα του νομού Punjab. «Η συνεισφορά της μουσουλμανικής κοινότητας στη χρηματοδότηση των εργασιών είναι ένα παράδειγμα πραγματικής αγάπης και αδελφοσύνης», είπε ο πατέρας Samran, που τον περασμένο Νοέμβριο τοποθέτησε την πρώτη πέτρα και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του παρεκκλησίου.

Ένα σημάδι ειρήνης
Η συνεισφορά του κάθε μουσουλμάνου κατοίκου στην κατασκευή του χώρου λατρείας αποσκοπεί και στη διατήρηση της αρμονικής συμβίωσης με τους χριστιανούς πιστούς. Ένα ποσό, που δωρίσθηκε στη χριστιανική κοινότητα, που ο εφημέριος του Αγ. Ιωσήφ λέει πως δεν γνωρίζει, όμως εκτός από την πραγματική αξία, παραμένει όμως το συμβολικό μια τέτοιας επιλογής σε μια κοινότητα που οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι. Θα υπάρξει ανάγκη και από άλλα χρήματα για την ολοκλήρωση των εργασιών, που άρχισαν στο τέλος του περασμένου έτους και που το τέλος του δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί.

«Ο διάλογος και οι νέοι είναι η ελπίδα»
«Αυτή είναι μια πράξη εξαιρετικά θετική και συμβολική. Δίνει ελπίδα στους χριστιανούς της Χώρας». Το είπε στην συνέντευξη ο Mobeen Shahid, καθηγητής στο Ποντιφικό Παπεπιστήμιο Urbaniana και συγγραφέας πολλών βιβλίων που αφορούν το Πακιστάν. « Ιδιαίτερα σε αυτό τον νομό – συμπληρώνει – η Εκκλησία είναι ζωντανή, με μια τέταρτη ενορία που μόλις χτίστηκε, αφιερωμένη στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης» «Στην πραγματικότητα 7 χρόνια πριν – λέει ο Shahid – υπήρχαν συγκρούσεις και τραυματισμοί μεταξύ νέων χριστιανών και ντόπιων μουσουλμάνων, όμως χάρη στη εργασία του εφημερίου δημιουργήθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας και σύγκρισης μεταξύ των νέων, καθώς και μεταξύ των τοπικών αρχών και των θρησκευτικών αρχών».
«Αυτός ο τρόπος εργασίας για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου – καταλήγει ο Shahid, τροφοδοτείται μέσα από απλές ευκαιρίες, όπως είναι και η οικοδόμηση στον τόπο». Το ίδιο συμβαίνει και με τη διοργάνωση αγώνων κρίκετ – άθλημα πολύ διάσημο στη Χώρα – μεταξύ νέων χριστιανών και μουσουλμάνων.

Μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες
Η ενορία του Αγίου Ιωσήφ, που μέρος της είναι και το υπό κατασκευή παρεκκλήσιο, έχει ιστορική αξία για το ανατολικό Πακιστάν. Είναι πράγματι μια από τις αρχαιότερες της Αρχιεπισκοπής Lahore, που αυτή την στιγμή έχει 27 ενορίες. Δημιουργήθηκε το 1953 από καπουκίνους μοναχούς του Βελγίου και αυτό το νέο παρεκκλήσιο θα είναι ακόμα ένα ορατό σημείο της χριστιανικής ταυτότητας στην περιοχή. Με αυτή την έννοια, η συγκεκριμένη βοήθεια του δωρητή μουσουλμανικής προσφοράς παίρνει μια βαθιά έννοια και είναι ένα απτό σημάδι αδελφοσύνης.

Μετάφραση: π.Ι. Σκλ.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα του Ηγουμένου των Ιησουιτών Pierre Salembier τ.Ι.

Σεβασμιότατε, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι, Καθώς συγκεντρωθήκατε για να τελέσετε ένα μνημόσυνο στη μνήμη των Ιησουιτών συντρόφων μας, των πατέρων Δημήτρη Δαλέζιου, Μιχάλη Ρούσσου και