«Να σεβαστούμε το status quo της Ιερουσαλήμ»

«Να σεβαστούμε το status quo της Ιερουσαλήμ»

Υποστήριξη των CCEE και CEC, των δύο ευρωπαϊκών εκκλησιαστικών οργανώσεων, προς τους αρχηγούς των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων που διαμαρτυρήθηκαν για την πρόταση του Δήμου της Ιερουσαλήμ να φορολογήσει τα θρησκευτικά κτήρια.

Μετά τη συνάντηση των μελών της Μεικτής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων (CCEE) και της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) στις Βρυξέλλες, από τις 9 έως τις 10 Μαρτίου, οι πρόεδροι των δύο ευρωπαϊκών εκκλησιαστικών οργανώσεων – ο καρδινάλιος Angelo Bagnasco, πρόεδρος του CCEE και ο επίσκοπος Christopher Hill, πρόεδρος του CEC, έγραψαν μια επιστολή υποστήριξης προς τους τρεις αρχηγούς των Εκκλησιών οι οποίοι πρόσφατα υπέγραψαν κοινή δήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόταση του Δήμου της Ιερουσαλήμ σχετικά με την φορολόγηση των θρησκευτικών κτηρίων. Η επιστολή διαμαρτυρίας υπεγράφη από τον Θεόφιλο Γ΄ , Πατριάρχη της Ιεράς Πόλεως της Ιερουσαλήμ, ολόκληρης της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας, από τον Αρμένη Πατριάρχη Nurhan Boghos Manoogian και από τον πατέρα Francesco Patton, Φύλακας των Αγίων Τόπων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εγγυάται για όλους τους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ

Οι δύο πρόεδροι έγραψαν στην επιστολή τους ότι αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και ελπίζουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα εγγυηθεί για όλους τους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ, σεβόμενη το Status Quo και προστατεύοντας την παρουσία των χριστιανών στους Αγίους Τόπους. «Η λαχτάρα για την ειρήνη σε αυτή τη γη – δηλώνουν – περνά επίσης και μέσα από τη δέσμευση για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης που ως βάση της έχει τη θρησκεία».

Η φορολόγηση θέτει σε κίνδυνο την χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ

«Λαμβάνοντας υπόψη τις «υπάρχουσες συμφωνίες και τις διεθνείς υποχρεώσεις που εγγυώνται τα δικαιώματα και τα προνόμια των Εκκλησιών, – παρατηρούν οι δύο ευρωπαϊκές εκκλησιαστικές οργανώσεις – έχουμε εμπιστοσύνη στην ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία υποστηριζόμενη από την επιθυμία για ειρήνη και δικαιοσύνη για τον λαό του Ισραήλ, θα μπορέσει να υπερισχύσει της απόφασης του Δήμου της Ιερουσαλήμ σχετικά με την φορολόγηση της περιουσίας των Εκκλησιών. Αυτό το μέτρο θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τις θρησκευτικές και φιλανθρωπικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε ολόκληρο τον πληθυσμό της επικράτειας, αλλά και την ίδια την χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ».

Δέσμευση έναντι κάθε μορφής διάκρισης που ως βάση της έχει τη θρησκεία

«Επιπλέον – καταλήγουν – ελπίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι κυβερνήσεις θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στους Αγίους Τόπους. Η οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού Οίκου, σε μια ήπειρο βαθιά ριζωμένη στην εβραϊκο – ελληνιστικο –χριστιανική παράδοσή της, περνά επίσης και μέσα από τη δέσμευση να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης η οποία βασίζεται στη θρησκεία, καθώς και σε οποιοδήποτε περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας ή παραβίασης του διεθνούς δικαίου ακόμη και εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου».

 Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου