Στα κέντρα προσφύγων 2.500 ξένα παιδιά οικογενειών που σχετίζονται με το ΙΚ.

Στα κέντρα προσφύγων 2.500 ξένα παιδιά οικογενειών που σχετίζονται με το ΙΚ.

Η διεθνής κοινότητα ας ενεργοποιήσει τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί των ανήλικων παιδιών. Αυτό προτρέπει μία Ανακοίνωση της Οργάνωσης Savethe Children, προσθέτοντας ότι τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με δεσμούς με το ΙΚ, για την ώρα είναι χωρισμένα από τους υπόλοιπους που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας. Υπάρχει ο κίνδυνος  να απαγορευθεί  η προσέλευση  στις ουσιαστικές υπηρεσίες.  Τα περισσότερα ανήλικα παιδιά  ζουν  με τις μητέρες τους, ενώ εκείνα που δεν συνοδεύονται  είναι προσωρινά  ανατεθειμένα  σε συγγενείς.

Απογοητευτικές οι καταστάσεις στα κέντρα προσφύγων

Σε μερικές περιπτώσεις, κορίτσια που προέρχονται από το εξωτερικό  και τα οποία απήγαγε το Isis σήμερα είναι μητέρες, με παιδιά που μόλις γεννήθηκαν  ή μερικών εβδομάδων. Παρ’ όλα αυτά  οι προσπάθειες  των αρχών  της βόρειας ανατολικής Συρίας  για να εγγυηθούν  τις ανάγκες  των οικογενειών, τη σκληρότητα του χειμώνα  και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  άφησαν τα άτομα  σε απελπιστικές καταστάσεις  και βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των παιδιών.

Η Οργάνωση Savethe Children ασχολείται τώρα σε τρείς τομείς για να τροφοδοτήσουν  με τα απαραίτητα μέσα τον εκτοπισθέντα πληθυσμό, αλλά επείγει  να εγγυηθεί  στα ανήλικα παιδιά  ειδική εξυπηρέτηση και προστασία, υγεία και διατροφή ώστε  να μπορέσουν να ξεπεράσουν  τις τραυματικές εμπειρίες που ζουν. Αυτό όμως δεν είναι τώρα εφικτό  εξ αιτίας της ελλιπής ασφάλειας στο βόρειο ανατολικό μέρος της Συρίας.

Αθώα θύματα

“Όλα τα απιδιά των οικογενειών με δεσμούς  υποτιθέμενους ή πραγματικούς  με τον ’Isis είναι απλά αθώα θύματα  των συγκρούσεων  που πρέπει να θεωρούνται έτσι ". “Ακριβώς όπως συνέβη στα άλλα εκατομμύρια παιδιών της Συρίας και αυτά  έζησαν τη βία  των συγκρούσεων, τους βομβαρδισμούς  και τις μεγάλες στερήσεις, και έχουν ανάγκη  μιας στήριξης  για να ξεπεράσουν αυτές τις  εμπειρίες και  αν επιστρέψουν στην ομαλότητα, μαζί με τις οικογένειές τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει  στα υπερπλήρη κέντρα  των και σε περιοχές  που υπάρχει κίνδυνος  ενόπλων συγκρούσεων. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενεργήσει  άμεσα για να μην είναι πια πολύ αργά”.

Επαναπατρισμός με ασφάλεια για τα παιδιά και τις οικογένειές τους

Η οργάνωση Savethe Children ζητά από τις χώρες της καταγωγής  τον επαναπατρισμό  με ασφάλεια γι’ αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους , με ένα πρόγραμμα  αποκατάστασης και επανένταξης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συγκεκριμένες καταστάσεις.

Τα διεθνή πρότυπα έχουν δείξει ότι η πρόσβαση σε προγράμματα ανάκαμψης και αποκατάστασης είναι απαραίτητη για την επίλυση αυτού του είδους των καταστάσεων και αυτό δεν μπορεί να γίνει στα στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου