Σημείο διαλόγου

Σημείο διαλόγου

Συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο της Μόσχας στη συνάντηση του Πάπα και του Ρώσου Προέδρου στο Βατικανό στις 4 Ιουλίου. "Στα θέματα που θα συζητηθούν δεν μπορούν να απουσιάσουν:  η ειρήνη και η υπεράσπιση της δημιουργίας. Η πρόσκληση του Πάπα στη Μόσχα; Επιθυμητό, αλλάδεννομίζωότιείναιστηνατζέντατουΠούτιν. Είναι πρώτα απαραίτητη η Η συναίνεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας".

Ο Αρχιεπίσκοπος Paolo Pezzi είναι Αρχιεπίσκοπος – Μητροπολίτης στη Μόσχα. Είναι ενθουσιώδης για την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου  και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει προγραμματιστεί για την 4η Ιουλίου στο Βατικανό. "Είναι η συνέχιση ενός διαλόγου που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό. Παρόλο που ακόμη δεν  γνωρίζω την ημερήσια διάταξη της συνάντησης, μπορώ να υποθέσω ότι στο τραπέζι των συζητήσεων δεν θα λείψουν τα θέματα που αγαπά ο Άγιος Πατέρας: η πρόοδος της ειρήνης, η προστασία του «κοινού σπιτιού» κα η διαφύλαξη της δημιουργίας. Αυτή  συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο του Πάπα και του Ρώσου Προέδρου θα είναι η Τρίτη: η πρώτη έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2013, η δεύτερη μόλις δύο χρόνια αργότερα, στις 10 Ιουνίου 2015. Η Αγία Έδρα και η Ρωσική Ομοσπονδία αποκατέστησαν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις το 2009. Το 1990 επαναπροσδιορίστηκαν οι διμερείς σχέσεις.

Σεβασμιότατε Pezzi, πιστεύω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα της ειρήνης, δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στον κόσμο, δεν μπορεί να λείπει από την ημερήσια διάταξη της νέας συνάντησης;

Απ.– Σίγουρα. Επίσης, επειδή γνωρίζουμε καλά ότι η Ρωσία είναι ένα ουσιαστικό έθνος για ειρήνη, το οποίο μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη ενός τόσο σημαντικού στόχου. Και  ο Πάπας ενδιαφέρεται πολύ για την ειρήνη μεταξύ των λαών. Το επανέλαβε συχνά.

Είναι δυνατόν ο Ρώσος Πρόεδρος να προσκαλέσει τον Πάπα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης;

Απ. – Προσωπικά πιστεύω ότι είναι επιθυμητό. Αλλά πιστεύω ότι δεν είναι η πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρεί ότι σε ένα δεδομένο έθνος, η πολιτική δύναμη κάνει μια επίσημη πρόσκληση. Αλλά πρέπει πρώτα απ 'όλα να είναι η θρησκευτική πραγματικότητα εκείνου του τόπου που πρέπει να ενδιαφέρεται να έχει τον Πάπα ως φιλοξενούμενο και μέχρι στιγμής μου φαίνεται ότι από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, το σημαντικότερο θρησκευτικό στοιχείο, δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση . Επομένως, δεν πιστεύω ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να κάνει ένα τέτοιο βήμα με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να έχει τη σαφή υποστήριξη και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου