Σημάδια ειρήνης από τους αρχηγούς Βόρειας και Νότιας Κορέας

Σημάδια ειρήνης από τους αρχηγούς Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ολοκληρώθηκε θετικά η πρώτη φάση  της συνάντησης μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ ευχήθηκαν «ειρήνη και ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο»
 Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες,

Ανακοίνωσαν  τη λήξη κάθε "εχθρικής δραστηριότητας" ανάμεσά τους, την μετατροπή της "Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης" ανάμεσά στις δύο χώρες, σε μία "Ζώνη Ειρήνης" για τους δύο λαούς, τον τερματισμό της προπαγάνδας, την πραγματοποίηση συνομιλιών με την συμμετοχή ΗΠΑ και Κίνας, την επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου, την κοινή συμμετοχή σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, κ.α.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας που θα βάζει και τυπικά τέλος στον πόλεμο του 1953, για τον οποίο είχε υπογραφεί μόνο ανακωχή, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.

Συγκεκριμενα οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, στην ιστορική τους συνάντηση, επιβεβαίωσαν πως κοινός τους στόχος είναι η «ολοσχερής αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, δηλώνοντας παράλληλα πως θα κηρύξουν φέτος το τέλος του κορεατικού πολέμου.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν, συμφώνησαν να εργαστούν για την «ολοσχερή αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» και να αναζητήσουν συμφωνία για την εδραίωση «μόνιμης» και «σταθερής» ειρήνης στη χερσόνησο.

Στην κοινή διακήρυξη περιλαμβάνονται επίσης υποσχέσεις για επιδίωξη μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών, παύσης των «εχθρικών πράξεων», μετατροπής των συνόρων σε μια «ζώνη ειρήνης» και αναζήτηση πολυμερών διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν οι δυο ηγέτες, θα πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα συνομιλίες, προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνίες της συνόδου.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε πως θα δημιουργηθεί διακορεατικό γραφείο επαφής στην Καεσόνγκ, θα υπάρξει κοινή συμμετοχή της Βόρειας και Νότιας Κορέας σε διεθνή αθλητικά γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν επανενώσεις οικογενειών στις 15 Αυγούστου.

Συμφωνήθηκε να «παύσουν παντελώς» όλες οι εχθρικές ενέργειες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και να γίνουν κοινές προσπάθειες για «πρακτική» εξάλειψη του κινδύνου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης να σταματήσουν όλες τις προπαγανδιστικές μεταδόσεις από την 1η Μαΐου, ενώ τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιηθούν και στρατιωτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

Ειδικά για το θέμα της ειρήνευσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σταδιακά στον αφοπλισμό, καθώς οι στρατιωτικές εντάσεις παραμένουν αυξημένες, αλλά και να επιδιώξουν μια σταδιακή μείωση των όπλων καθώς θα χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την κοινή ανακοίνωση, ο ηγέτης της Νότιας Κορέας εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας για τη σημερινή του απόφαση, τονίζοντας πως «δεν θα ξαναπάμε πίσω».

Από την πλευρά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ευχαρίστησε τον κ. Μουν και τους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους για την επιτυχή σύνοδο, τονίζοντας πως η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι «αδέλφια που δεν θα πρέπει να μένουν χωριστά».

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων.

Έπειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ».

«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση.

Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση». Μάλιστα λίγα λεπτά προτού ο Κιμ εισέλθει στο Σπίτι της Ειρήνης μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών.

Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας» πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους. Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».

ΣΧΟΛΙΟ kantam.gr:

Παράδειγμα προς μίμηση για τα Κράτη και τις Εκκλησίες !!!

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου