Ο ΝΕΟΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ SILVANO TOMASI

13

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ SILVANO TOMASI

Από τις “εκπλήξεις” των νέων Καρδιναλίων, όπως ανακοινώθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο, ήταν και ο βετεράνος, ( δηλ. άνω των 80 ετών, επομένως μη έχων δικαίωμα να ψηφίσει για μελλοντικό Ποντίφικα) Αρχιεπίσκοπος Silvano Tomasi, Ο “Σκαλαμβριανός” ιταλός διπλωμάτης δεν είναι παραδοσιακός “Νούντσιος”, απόφοιτος της αντίστοιχης Υπηρεσίας της Αγίας Έδρας. Είναι επιφανής κοινωνιολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπήρξε στέλεχος των ανάλογων Ποντιφικών Συμβουλίων. Λίγα λόγια για το έργο του :

Γεννήθηκε το 1940 και απόκτησε διδακτορικό κοινωνιολογίας στη Νέα Υόρκη, όπου δίδαξε, μεταξύ άλλων, στο City Uninersity (1970-74) : ίδρυσε Κέντρο Μεταναστευτικών Σπουδών και το διεθνές τρίμηνο περιοδικό “ Migration Review” Ανέλαβε “Επαρχιακός” του τάγματος του στις ΗΠΑ και τα έτη 1983 – 1987 υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Γραφείου Ποιμαντικής Μεταναστών και Προσφύγων της αμερικανικής Συνόδου των Επισκόπων. Τα έτη 1989-1996 ήταν Γραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κα τους Εκτοπισμένους. Στη συνέχεια, για πρώτη φορά στα 56 χρόνια του, στάλθηκε Νούντσιος σε Αιθιοπία και Ερυθραία και Παρατηρητής στην Αφρικανική Ένωση. Το 1999 εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος, ενώ το 2002 ανέλαβε νούντσιος στο Τζιμπουτί. Ακολούθησε, από το 2003, πολύχρονη υπηρεσία στη Γενεύη, σε υπηρεσίες του ΟΗΕ κα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το 2016 κλήθηκε στη Ρώμη ως Γραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, πριν την “ένωση”  όλων των σχετικών Ποντιφικών Συμβουλίων στον “ Οργανισμό για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη ” 

Πληροφορίες και φωτογραφία από καθολικό πρακτορείο ZENIT

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου