Silvano Pedrollo: ένας «διεθνής» καθολικός επιχειρηματίας που παρέχει δωρεάν πόσιμο νερό στην Αφρική

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου «καθολικού» επιχειρηματία:

προφανώς έχει χρήματα, αλλιώς δε θα ήταν επιτυχημένος! Πιθανότατα εργάζεται πολύ, δεν τον βλέπεις να κάνει κοσμική ζωή, έχει ταπεινότητα, δεν κάνει άσκοπες απολύσεις. Θα έλεγα ότι οι φράσεις του εδώ παρουσιαζόμενου είναι χαρακτηριστικές: «Στάθηκα τυχερός, οπότε με κάποιο τρόπο πρέπει να το ανταποδώσω. Γιατί χωρίς τη βοήθεια του Θεού δε θα μπορούσα να τα καταφέρω όλα αυτά».

Τι έχει καταφέρει ο Silvano Pedrollo, κλάσης 1945, από την ιταλική Βερόνα: είναι παγκόσμιος ηγέτης της ομώνυμης επιχείρησης, παραγωγής άνω των 2. 5 εκατ. αντλιών ύδρευσης, ετησίως και γεώτρησης φρεατίων. Η επιχείρηση έχει 90% εξαγωγική δραστηριότητα σε 160 χώρες. Απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους και έχει τζίρο 250.000.000 ευρώ.

Η επιχείρηση επανεπενδύει το 15-20% από τα κέρδη της, σε καινοτομία και ανάπτυξη. Δε μοιράζει μέρισμα στην οικογένεια – βασικό μέτοχο, γι` αυτό, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, έχει ρευστότητα και δεν απολύει προσωπικό. Έχει φυτέψει εκατοντάδες δέντρα, προστατεύοντας το μικροκλίμα γύρω από τα κεντρικά γραφεία της.

Η σύζυγος και η κόρη του ιδρυτή είναι κατηχήτριες στην τοπική ενορία. Έχοντας ήδη οικογενειακή παράδοση από θείο ιερέα, με διεθνή ανθρωπιστική δράση, αγκάλιασε την προτροπή του αγίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, για να βοηθήσει την Αφρική. Ξεκίνησε να κατασκευάζει δωρεάν πηγάδια, δίνοντας πόσιμο νερό στη διψασμένη ήπειρο. Οι αιτήσει από καθολικούς φορείς «έφταναν βροχή» με αποτέλεσμα να έχει ξεπεράσει την κατασκευή των 1.000 πηγαδιών, σε διάφορες χώρες. Ακολούθησαν κατασκευές σχολείων, τεχνικών σχολών και εγκαταστάσεων υγείας. Εδώ και λίγα χρόνια έχει επεκταθεί και σε έργα στην Ασία…

Τα 2 αγόρια του ιδρυτή έχουν αναλάβει, πλέον, την επιχείρηση, ώστε ο ίδιος, εκτός από τα εγγόνια του, να αφιερώνεται κυρίως στο κοινωνικό του έργο. Όταν αισθάνεται πίεση, μαζί με τη σύζυγο, επισκέπτεται το Προσκύνημα του Medjugorje, όπου βρίσκει ψυχική ανάταση.

Η οικογένεια Pedrollo δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή εκτός Βερόνας, γιατί δεν κάνει δημόσιες σχέσεις, παρόλο που έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το ιταλικό κράτος. Ήρθε στη δημοσιότητα την 17-10-22, την ημέρα των 86ων γενεθλίων του Πάπα Φραγκίσκου. Ο ίδιος ο Ποντίφικας, για να υπενθυμίσει την κοινωνική προσφορά της Μητέρας Τερέζας και του Τάγματος που ίδρυσε των «Ιεραποστόλων της Αγάπης» δέχθηκε αντιπροσωπεία Μοναζουσών της και ωφελούμενων από αυτές και πρόσφερε το «Λουλούδι της ευγνωμοσύνης» για την κοινωνική τους προσφορά, σε δύο Ιταλούς λαϊκούς και στον π. Hanna Jasllouf, που εργάζεται στη Συρία.

Ο ένας λαϊκός ήταν ο επιχειρηματίας Silvano Pedrollo. O άλλος -που γευμάτισε με το Φραγκίσκο, όπως ήδη έχουμε παρουσιάσει- ήταν ο Gian Pierro, άστεγος από το Viareggio της Τοσκάνης, ο οποίος κάθε μέρα ζητιανεύει για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από αυτόν!

Το «Λουλούδι της Ευγνωμοσύνης» είναι μια σύνθεση από μικρή υδρόγειο σφαίρα, τοποθετημένη σε ένα κύβο, που την κρατά όρθια, για να συμβολίζει την αγάπη που συντηρεί τον πλανήτη. Ένα παράθυρο είναι ζωγραφισμένο στην υδρόγειο, πίσω από το οποίο φαίνεται η Μητέρα Τερέζα να αγκαλιάζει ένα παιδί.

 

ΠΗΓΗ : Vatican News – Avvenire

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου