Σφαγή στην κεντρική Αφρική μεταξύ των θυμάτων και δύο ιερείς

Σφαγή στην κεντρική Αφρική μεταξύ των θυμάτων και δύο ιερείς

Παραδόθηκε στις φλόγες το στρατόπεδο προσφύγων και λεηλατήθηκε η επισκοπή και ο καθεδρικός ναός του Alindao. «Προσευχηθείτε για εμάς» τα λόγια του βικάριου κατά την τελευταία τηλεφωνική κλήση του. Για άλλη μια φορά θα πληρώσει ο ανυπεράσπιστος πληθυσμός το υψηλότερο τίμημα: τουλάχιστον 42 οι νεκροί

Αφού μαζεύτηκαν στο στρατόπεδο προσφύγων οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει μπροστά την Επισκοπή της Καθολικής Εκκλησίας του Alindaoστην Κεντρική Αφρική, δεκάδες αντάρτες του UCCτου Ali Daras, την Πέμπτη ξεκίνησαν μια αιματηρή ένοπλη επίθεση. Μιλάμε για 42 νεκρούς αλλά ο απολογισμός φαίνεται πολύ χειρότερος. Σύμφωνα με δύο τοπικά πρακτορεία, η επίθεση ήταν η απάντηση των ανταρτών της Ενότητας για την Ειρήνη στην Κεντρική Αφρική (UPC) για τη δολοφονία ενός μουσουλμάνου από χέρι των Anti-Βalaka.

« Όλοι είχαν εγκαταλειφθεί και οι αντάρτες είχαν όλο το χρόνο να κάνουν ό,τι ήθελαν. Και το έκαναν».

Η είδηση, όμως, διαδόθηκε μέσω Facebook και μέσω του Whats App όπως μαρτυρεί ο δον Marcellin Kpeou ο οποίος χθες, μόλις έλαβε το μήνυμα «προσευχηθείτε για εμάς», επικοινώνησε με τον αποστολέα. Απάντησε ο οικονόμος της Επισκοπής του Alinado ο οποίος ενημέρωσε τον ιερέα για το τι συνέβαινε. «Ακουγόντουσαν πυροβολισμοί – διηγείται ο δον Marcellin – μου είπαν ότι ήταν περικυκλωμένοι. Μίλησα και με τους δύο διακόνους και με τον γενικό βικάριο της επισκοπικής διοίκησης του Alindao”.

« Η φωνή του – συνεχίζει ο ιερέας – ήταν βαθιά, σοβαρή και μου ζήτησε να προειδοποιήσω τις αρχές της τοπικής κυβέρνησης». Ο δον Marcellin, Κεντροαφρικανός, ζει στη Ρώμη εδώ και 20 χρόνια και πάντα παρέμενε σε επαφή με την επισκοπική διοίκηση της χώρας καταγωγής του. «Σήμερα το πρωί μπόρεσα να μιλήσω και πάλι με τον οικονόμο ο οποίος με πληροφόρησε για το θάνατο δύο ιερέων. Ο πρώτος ήταν ο γενικός βικάριος. Στη συνέχεια που είπε ότι πολλοί από τους πρόσφυγες κάηκαν ζωντανοί όταν οι σκηνές τους παραδόθηκαν στις φλόγες».

«Η Εκκλησία παραμένει δυνατή για να μιλήσει για την ειρήνη. Για να ζητήσει από όλους εκείνους που χρησιμοποιούν τη βία να σταματήσουν και να μετανοήσουν»

Μετά την επίθεση, η άφιξη των δυνάμεων του Ο.Η.Ε. για να πραγματοποιήσουν περιπολία στην περιοχή. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα επιβεβαιωμένο, αλλά σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα κοινωνικά μέσα, οι κυανόκρανοι – οι οποίοι έχουν το καθήκον να υπερασπίζονται το χώρο των προσφύγων και τη γύρω περιοχή – δεν είχαν την πρόθεση θα παρέμβουν για να σταματήσουν την επίθεση.

Μετάφραση: ρφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου