Η βασιλεία του Θεού δίνει την ειρήνη, εκείνες που βασίζονται στα όπλα καταρρέουν

Η βασιλεία του Θεού δίνει την ειρήνη,  εκείνες που βασίζονται στα όπλα καταρρέουν

Στη Θεομητορική προσευχή της Κυριακής στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι η ιστορία μάς διδάσκει πως οι βασιλείες που βασίζονται στη δύναμη των όπλων και στην κατάχρηση της εξουσίας είναι εύθραυστες και αργά ή γρήγορα καταρρέουν. Αντίθετα, η βασιλεία του Θεού βασίζεται στην αγάπη και ριζώνει στις καρδιές: μόνο ο Ιησούς, υπογραμμίζει, θα μπορέσει να δώσει ένα νέο νόημα στη ζωή μας, η οποία πολλές φορές δοκιμάζεται ακόμη και από λάθη και αμαρτίες, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα ακολουθούμε τη λογική του κόσμου και των «βασιλιάδων» του.

Ο Ιησού είναι ο «βασιλιάς της ζωής μας», ας διαδώσουμε «τη βασιλεία του», μαρτυρώντας την αλήθεια «που είναι η αγάπη». Αυτά ήταν τα λόγια του Πάπα κατά το Angelus, σε μια Πλατεία του Αγίου Πέτρου υπό βροχή η οποία όμως δεν εμπόδισε τη συγκέντρωση των πιστών

Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι βασιλείες που βασίζονται στη δύναμη των όπλων και στην κατάχρηση της εξουσίας είναι εύθραυστες και αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσουν. Αλλά η βασιλεία του Θεού βασίζεται στην αγάπη και ριζώνει στις καρδιές – η βασιλεία του Θεού ριζώνει στις καρδιές -, δίνοντας σε εκείνους που την δέχονται την ειρήνη, την ελευθερία και την πληρότητα της ζωής. Όλοι εμείς επιθυμούμε την ειρήνη, όλοι μας επιθυμούμε την ελευθερία και επίσης θέλουμε την πληρότητα. Και πώς γίνεται αυτό; Άφησε την αγάπη του Θεού, τη βασιλεία του Θεού, την αγάπη του Ιησού να ριζώσει την καρδιά σου και θα αποκτήσεις την ειρήνη, θα αποκτήσεις την ελευθερία και θα αποκτήσεις την πληρότητα.

Η αιώνια βασιλεία του Χριστού

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται στην σημερινή επίσημη εορτή του Ιησού Χριστού Βασιλιά του Σύμπαντος, στο τέλος του Λειτουργικού Έτους, η οποία μας θυμίζει πώς η ζωή της δημιουργίας προχωρά προς τον «τελικό στόχο» που είναι «η οριστική εκδήλωση του Χριστού»: η ολοκλήρωση της ιστορίας θα είναι – εξηγεί – «η αιώνια βασιλεία του. Ο Ποντίφικας αναφερόμενος εκ νέου, στο απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη που διηγείται την «ταπεινωτική κατάσταση» του Ιησού μετά τη σύλληψή του στη Γεθσημανή: Οδηγούμενος με τη βία ενώπιον των αρχών της Ιερουσαλήμ, παρουσιάζεται στον ρωμαίο διοικητή «ως κάποιος που δίνει προσοχή στην πολιτική εξουσία, για να γίνει βασιλιάς των Εβραίων». Στον Πιλάτο ο Ιησούς εξηγεί πως η βασιλεία του δεν είναι «αυτού του κόσμου», λέγοντας «Σύ είπας: εγώ είμαι βασιλιάς».

Είναι προφανές από ολόκληρη τη ζωή του, ότι ο Ιησούς δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Μετά τον πολλαπλασιασμό των άρτων, ο κόσμος, ενθουσιασμένος από το θαύμα, ήθελε να τον ανακηρύξει βασιλιξά για να ανατρέψει τη ρωμαϊκή εξουσία και να αποκαταστήσει τη βασιλεία του Ισραήλ. Αλλά για τον Ιησού η βασιλεία είναι κάτι άλλο και σίγουρα δεν επιτυγχάνεται με την εξέγερση, με τη βία και την δύναμη των όπλων.

Αγάπη και μαρτυρία της αλήθειας

Απαντώντας και πάλι στον Πιλάτο, ο Ιησούς – παρατηρεί ο Πάπας – τονίζει πως οι μαθητές του δεν αγωνίστηκαν για να τον υπερασπιστούν.

Ο Ιησούς θέλει να καταστήσει σαφές ότι πάνω από την πολιτική δύναμη υπάρχει κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο, που δεν επιτυγχάνεται με ανθρώπινα μέσα. Εκείνος ήρθε στη γη για να ασκήσει αυτή την εξουσία που είναι η αγάπη, μαρτυρώντας την αλήθεια.

Βασιλεία αγάπης, δικαιοσύνης και ειρήνης

Πρόκειται, εξηγεί ο Φραγκίσκος, για την «θεία αλήθεια» που είναι το ουσιώδες μήνυμα του Ευαγγελίου, «ο Θεός είναι αγάπη» – όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης – και επιθυμεί «να εδραιώσει στον κόσμο την βασιλεία της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης». Αυτή είναι λοιπόν, «η βασιλεία της οποίας ο Ιησούς είναι ο βασιλιάς», που εκτείνεται «μέχρι το τέλος του χρόνου». Είναι ακριβώς ο Ιησούς, λέει ο Πάπας, εκείνος που σήμερα μας ζητά να του επιτρέψουμε να γίνει ο βασιλιάς μας».

Ένας βασιλιάς που με το λόγο του, το παράδειγμά του και τη ζωή του την οποία θυσίασε πάνω στο σταυρό, μας έσωσε από το θάνατο, αυτός ο βασιλιάς δείχνει στον χαμένο άνθρωπο τον δρόμο, δίνει νέο φως στην ύπαρξή μας που χαρακτηρίζεται από αμφιβολία, από φόβο και από τις δοκιμασίες της καθημερινής ζωής. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βασιλεία του Ιησού δεν είναι αυτού του κόσμου. Εκείνος θα μπορέσει να δώσει ένα νέο νόημα στη ζωή μας, η οποία ορισμένες φορές τίθεται σε δοκιμασίες ακόμη και από τα λάθη μας και τις αμαρτίες μας, μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν θα ακολουθούμε τη λογική του κόσμου και των «βασιλιάδων» του.

Μετάφραση: ρφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου