ΣΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ

Σήμερα  έφθασαν στο Μοναστήρι των Ουρσουλινών της Νάξου 22 άτομα όλων των ηλικιών με υπεύθυνη την  αδ. Θηρεσία. Ο σκοπός της παρουσίας τους είναι: μερικά από αυτά τα άτομα να  θυμηθούν  τους όμορφους παλιούς καιρούς που συμμετείχαν  κάθε χρόνο στην κατασκήνωση που  διοργάνωνε η αδελφή Θηρεσία, και τα άλλα να συμμετέχουν  σε μία πενθήμερη πνευματική περισυλλογή στα πλαίσια του Ιωβηλαίου έτους όπως επίσης και  στη λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς που θα γίνει πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Ιουλίου στον Μητροπολιτικό μας Ναό στη Νάξο.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο της Θείας Ευσπλαχνίας που είναι το παρεκκλήσιο της πρώην Μονής, η Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο και τον εφημέριο του Μητροπολιτικού μας Ναού, π. Γεώργιο  Παλαμάρη ως προετοιμασία για τον πανηγυρισμό της Κυριακής.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε την ομάδα των Προσκυνητών και στη συνέχεια αναφερόμενος στην εορτή της ημέρας προς τιμή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής είπε: 

Ο Χριστιανός δεν είναι εκείνος που προσκυνά κάποιες κάποια δόγματα,  κάποιες αιώνιες. Αυτό θα ήταν η χειρότερη ειδωλολατρία. Θα προσκυνούσε  μία αλήθεια χωρίς τον Δημιουργό της, το Θεό της. Θα λάτρευε κάτι και όχι κάποιον.

Δεν μπορούμε να πιστεύουμε σε μία αλήθεια. Ούτε μπορούμε να λατρεύουμε μία αλήθεια. Οφείλουμε να πιστεύουμε,  να προσκυνούμε και να λατρεύουμε ένα πρόσωπο.

Ο Θεός ο δικός μας ο ανήσυχος δημιουργός που αποκαλύπτεται στην καρδιά και στο πνεύμα του Ιησού Χριστού, που είναι  και η έκφραση και η πηγή της αγάπης του.

Το πρόσωπο στο οποίο πιστεύουμε οφείλουμε να το αναζητούμε, να το ποθούμε, να το επιθυμούμε. Να τείνουμε πάντοτε προς αυτό έως ότου γίνει ζωή της ζωής μας, πνεύμα του πνεύματός μας, ψυχή της ψυχής μας, κατοικήσει μέσα μας.

Το Βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που έχει  τίτλο «άσμα των ασμάτων» καταγράφει την ανήσυχη αναζήτηση της αγαπημένης για τον αγαπημένο της, της Εκκλησίας για τον Χριστό.

Η Μαρία η Μαγδαληνή  δεν αναζητά κάποια αλήθεια για τον Χριστό, αν αναστήθηκε ή όχι. Αναζητάει  τον ίδιο το Χριστό. Αυτός είναι η ζωή της, η ελπίδα,  η αγάπη και η χαρά της.  Δεν της  χρειάζεται  μία παραπάνω αλήθεια για τον Χριστό. Σ’ εκείνη χρειάζεται το ίδιο το πρόσωπο του Χριστού. 

Αυτόν αναζητάει, αυτόν με τον οποία θέλει να μιλήσει, να του φανερώσει την καρδιά,  να του αποκαλύψει αυτό που νιώθει για Εκείνον.

Όταν θα μπορέσει να συναντήσει τον Ιησού, στην  πραγματικότητα θα είναι Εκείνος που θα της αποκαλύψει κάθε αλήθεια  που αφορά το πρόσωπό του.

Αυτή η αναζήτηση  του Χριστού πρέπει να γίνεται και από μας καθημερινά και να μην παραμελείται. Πολλές φορές περιοριζόμαστε στο να ακούμε κάτι, μια νέα αλήθεια για το Χριστό. Μας αρέσει να λέμε καλά λόγια για το Χριστό για τη θρησκεία μας. Όμως χωρίς την συνεχή και ανήσυχη αναζήτηση του Ιησού, ως πρόσωπο, η θρησκεία μας και η λατρεία μας  είναι ένα κενό, κάτι που δεν μας ωφελεί.

Ο Ιησούς αφήνει τον εαυτόν του να τον αναζητούμε. Αυτό όμως οφείλουμε να το κάνουμε  με ειλικρινή καρδιά, χωρίς να σταματούμε, χωρίς να εγκαταλείψουμε ποτέ την  προσπάθειά μας. Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στο Ευαγγέλιό του  θεωρεί τη Μαρία τη Μαγδαληνή ως υπόδειγμα  της αληθινής αναζήτησης του Ιησού. Η Μαρία η Μαγδαληνή βλέπει τον Χριστό.

Αυτή είναι η πραγματική θρησκεία: μία συνεχής, αδιάκοπη , επίμονη  αναζήτηση του αγαπημένου της καρδιάς μας, που είναι ο Χριστός. Χωρίς αυτή την  αναζήτηση, δεν θα έχουμε την εγγύηση για την αληθινή σωτηρία. Θα έχουμε μια άδεια καρδιά  και δεν θα μπορούμε να μιλούμε πειστικά για το Ευαγγέλιο, δεν θα μπορούμε να δώσουμε το Χριστό.

Παναγία Παρθένα, Μητέρα της Ευσπλαχνίας , Άγγελοι και Άγιοι του θεού βοηθήστε μας να συνεχίσουμε την αναζήτηση του Ιησού.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου