Ο π. Raniero Cantalamessa Καρδινάλιος ναι όχι όμως Επίσκοπος.

5

Ο π. Raniero Cantalamessa Καρδινάλιος ναι όχι όμως Επίσκοπος.

Ο πατέρας Raniero Cantalamessa, εκλεγμένος Καρδινάλιος, ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο να μη λάβει την επισκοπική χειροτονία, μια πιθανότητα που δεν αναφέρεται επί του παρόντος από τον ΚΚΔ, αλλά η οποία είχε ήδη παραχωρηθεί από τον Ιωάννη Παύλο Β ‘στον πατέρα Ρομπέρτο Τούτσι. “Εφόσον υπάρχει αυτή η πιθανότητα – αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Ριέτι, Μητρόπολη στην οποία κατοικεί επί του παρόντος – ζήτησα από τον Άγιο Πατέρα να μη λάβω την επισκοπική χειροτονία. Το αξίωμα του επισκόπου (όπως λέει ο τίτλος του πρόσφατου βιβλίου πνευματικών ασκήσεων για επισκόπους) είναι να είναι ποιμένας και ψαράς.
Στην ηλικία μου (86) υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που θα μπορούσα να κάνω ως «ποιμένας». από την άλλη πλευρά, αυτό που θα μπορώ να συνεχίσω να κάνω ως “ψαράς” μπορώ να το εξασφαλίσω συνεχίζοντας να κηρύττω το Λόγο του Θεού. Ένας άλλος λόγος είναι η επιθυμία να πεθάνω στη Φραγκισκανή κοινότητά μου: κάτι που δεν θα μου επέτρεπε να κάνω αν ήμουν επίσκοπος ” .
Σχολιάζοντας την απόφαση του Πάπα να του δώσει τον τίτλο του Καρδιναλίου, ο Πατέρας Cantalamessa θυμάται: «Δεν είμαι ο πρώτος ιεροκήρυκας του Ποντιφικού οίκου, που κάποτε λεγόταν Αποστολικός Ιεροκήρυκας. Επίσης ο Πατέρας Anselmo Marzati της Monopoli, τον οποίο ο Πάπας Κλήμεντας VIII διόρισε σε αυτό το αξίωμα το 1595 και τον εξέλεξε Καρδινάλιο στις 9 Ιουνίου 1604. Ο πατέρας Francesco Maria Casini, διορίστηκε Αποστολικός ιεροκήρυκας από το Ινικέντιο XII το 1698 και έγινε Καρδινάλιος από τον Πάπα Κλήμεντα XI το 1712. Ο Πατέρας Ludovico Micara από το Frascati, τον οποίο ο Pius VII όρισε Αποστολικό Ιεροκήρυκα το 1819 και ο Πάπας Λέων XII τον ονόμασε Καρδινάλιο το 1826. Ο κατάλογος των ιεροκηρύκων που εκλέχτηκαν Επίσκοποι και Αρχιεπίσκοποι σε όλη την ιστορία είναι πολύ πιο εκτεταμένος. Ο τόπος και οι ώρες του κηρύγματος στον Ποντιφικό Οίκο έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Σήμερα, το κήρυγμα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή το πρωί κατά τη διάρκεια της Παρουσίας και της Σαρακοστής παρουσία του Πάπα, Καρδιναλίων ανωτέρων στην ιεραρχική τάξη, καθώς και μελών του προσωπικού, άνδρες και γυναίκες, που εργάζονται στο Βατικανό. Μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται το κήρυγμα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου κατά την τέλεση του Πάθους. Τέλος, για να απαντήσω στην τρίτη ερώτησή σας, σας λέω ότι ο Άγιος Πατέρας μου ζήτησε να συνεχίσω την αποστολή μου ως ιεροκήρυκας και έχω ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζω τα κηρύγματα της περιόδου της Παρουσίας που κατά τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Παύλος 6ος , για να υπάρχει η απαραίτητη απόσταση που απαιτείται από την επιδημία του covid 19».

O π. Raniero Cantalamessa τονίζει ότι, όπως γνωρίζουμε, «ο διορισμός Καρδιναλίων που είναι των ογδόντα δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες ποιμενικές δεσμεύσεις. Επομένως, χάρη στον Θεό και στον Πάπα, θα μπορέσω να συνεχίσω να τη συνήθη ζωή: να κηρύττω εντός των δυνατοτήτων που επιβάλλονται από την ηλικία μου».

«Σύμβουλος του Πάπα»; Γιατί όχι, αλλά – ο Πατέρας Raniero διευκρινίζει – μόνο έμμεσα, με την έννοια ότι ο Πάπας, χωρίς να το γνωρίζω, μπορεί να αντλήσει λίγο φως από τον λόγο του Θεού που αναγγέλλω. Στις δύο προηγούμενες συναυλίες, μία για την εκλογή του Βενέδικτου XVI και του Πάπα Φραγκίσκου, κλήθηκα επίσης να το κάνω και άμεσα, λαμβάνοντας, μετά από αίτημα του Ιερού Κολλεγίου, μία από τις δύο προτροπές που πρέπει να ακούσουν οι καρδινάλιοι πριν μπουν στο κονκλάβιο”.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου