Radio Veritas

Η ιστορία του Radio Veritas συνδέεται με την διακήρυξη του Ευαγγελίου στους λαούς της Ασίας. Τις εκπομπές του άκουσαν εκατομμύρια άτομα σε όλη την ήπειρο.

Είναι 11 Απριλίου του 1969. Στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Radio Veritas, με την υποστήριξη των γερμανών καθολικών. Την έδρα του νέου ραδιοφωνικού σταθμού ευλόγησαν οι καρδινάλιοι Rufino Jiao Santos, τότε αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, και ο Antonio Samoré. Από την αρχή, για πολλούς Καθολικούς της Ασίας, συχνά αποτέλεσε τη μοναδική πηγή για τα γεγονότα που σχετίζονται με την Εκκλησία της Ρώμης και τις τοπικές Εκκλησίες.

Οι ευχές του Παύλου Στ΄

Στο ραδιοφωνικό μήνυμα για τα εγκαίνια του ραδιοσταθμού, ο Άγιος Παύλος Στ ΄υπογράμμιζε ότι είναι «ένα νέο βήμα προς τα εμπρός» για «να δώσει στην αλήθεια μια νέα και ισχυρή φωνή». Σε αυτά τα λόγια προστίθενται εκείνα που προφέρθηκαν ένα χρόνο αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου του 1970, κατά τη διάρκεια του αποστολικού προσκυνήματος στην Ανατολική Ασία, την Ωκεανία και την Αυστραλία. Με εκείνη την ευκαιρία, ο Πάπας Montini υπενθύμισε τη σημασία του Radio Veritas και απευθύνθηκε προς τους αδελφούς της Ασίας με τα εξής λόγια: «Ελπίζουμε ότι μέσω αυτού, θα φτάνει σε εσάς η ηχώ της διδασκαλίας του Χριστού, για να ανυψώσει τις ψυχές σας προς τον Θεό της αγάπης και της αλήθειας. Για να υφάνει ανάμεσα σε εσάς, τους ακροατές, δεσμούς ευαγγελικής φιλανθρωπίας, ώστε, ευαισθητοποιημένοι «για  τις χαρές και τις ελπίδες, τις θλίψεις και τις αγωνίες όλων, και κυρίως των φτωχότερων», θα αναλάβετε από κοινού την οικοδόμηση μιας κοινωνίας περισσότερο δίκαιης και αλληλέγγυας».

Μια φωνή σε 18 γλώσσες

Εδώ και 50 χρόνια, το Radio Veritas είναι μια πολύτιμη πραγματικότητα που απευθύνεται σε 18 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών και των χιντί, στους πιστούς των διάφορων ασιατικών χωρών. Χάρη σε αυτή τη φωνή, οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι αγρότες των φτωχότερων περιοχών του Βιετνάμ, μπορούν να παρακολουθήσουν, από το 1978, την κυριακάτικη θεία λειτουργία, να ακούσουν τις διδασκαλίες της Βίβλου και  να ενημερωθούν για τη ζωή της Εκκλησίας. Οι εκπομπές αυτού του ραδιοσταθμού γίνονται, χρόνο με το χρόνο, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για λαούς πολύ απομακρυσμένους. Στην ομιλία της 21ης Φεβρουαρίου του 1981, προς τους εκπροσώπους του Radio Veritas, ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ υπενθύμισε ιδιαίτερα, τη σημασία αυτού του εργαλείου που ενώνει την επικοινωνία και τον ευαγγελισμό. «Σας ζητώ να συνειδητοποιείτε πάντα βαθιά, την ευθύνη σας. Οι εικόνες που απαθανατίζετε, οι ήχοι που καταγράφετε, τα προγράμματα που μεταδίδετε, ξεπερνούν τα εμπόδια του χρόνου και του χώρου. Όλα αυτά φτάνουν – και, μερικές μορφές, σχεδόν αμέσως – στα πιο απομακρυσμένα σημεία και στους πιο διαφορετικούς λαούς της υδρογείου. Όλα αυτά που τα άτομα βλέπουν και ακούνε μέσα από τις εκπομπές σας και τα σχόλιά σας, επηρεάζουν βαθιά τον τρόπο σκέψης και δράσης τους».

Εργαλείο ειρήνης και ανάπτυξης

Ο ευαγγελισμός και η ανάπτυξη του ανθρώπου αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της αποστολής του Radio Veritas. Αυτός ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός διακρίνεται για τη δέσμευσής του να προωθήσει τον πολιτισμό της ζωής και της ειρήνης. Στον προγραμματισμό παρέχεται άπλετος χώρος σε κοινωνικά, θρησκευτικά, ηθικά, εκπαιδευτικά, πληροφοριακά και διαθρησκειακά θέματα, προωθώντας πάντα τον σεβασμό μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων. Μεταξύ των θεμάτων με τα οποία ασχολείται το RadioVeritasείναι και η γεωργία, η επιχειρηματικότητα, η χρηματοοικονομική παιδεία και άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Ο στόχος είναι επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια τους.

Εορτασμοί για τα 0 χρόνια

 

Η 50η επέτειος του Radio Veritas αποτελεί, για τους Καθολικούς της Ασίας, μια σημαντική ευκαιρία. Ο καρδινάλιος Luis Antonio Tagle, αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, υπογραμμίζει ότι «αυτός ο εορτασμός φέρνει στο φως τις προσπάθειες της Καθολικής Εκκλησίας να βοηθήσει στη διάδοση σωστών πληροφοριών και ιδιαίτερα του Λόγου του Θεού, μέσω των μέσων ενημέρωσης και της σύγχρονης τεχνολογίας». Για να τιμήσουμε την ιστορία του Radio Veritas Asia σήμερα, έχει προγραμματιστεί στη Μανίλα, μια συνάντηση όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επισκοπικών Διασκέψεων της Ασίας. Αύριο, στο στούντιο του Radio Veritas στο Quezon City θα αναρτηθεί η αναμνηστική πλάκα της 50ης επετείου του. Οι εορτασμοί για την 50η επέτειο, υπογραμμίζει στο τέλος ο πρόεδρος του Radio Veritas, πατέρα Anton Pascual, αποτελούν μια ευκαιρία επιβεβαίωσης «της συνεχής αφοσίωσής μας για την υπεράσπιση της αλήθειας».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου