Πυρηνικά όπλα: η ύπαρξή τους και μόνο, απειλεί την επιβίωση του πλανήτη

Πυρηνικά όπλα: η ύπαρξή τους και μόνο, απειλεί την επιβίωση του πλανήτη

Τα κινήματα που αγωνίζονται για τον πυρηνικό αφοπλισμό και που ζητούν την επικύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Ατομικών Όπλων, επαινούν την ειλικρινή έκκληση του Πάπα στην Χιροσίμα που καταδίκασε ακόμη και την απλή κατοχή πυρηνικών όπλων. Πάνω από 1.600 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται παγκοσμίως κάθε χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες: με το 10% αυτών των χρημάτων θα μπορούσαν να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης. Το σχόλιο του Daniele Santi, προέδρου του κινήματος Senzatomica.

Από το Μνημείο της Ειρήνης στην Χιροσίμα, ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε ως ανήθικη, όχι μόνο τη χρήση των πυρηνικών όπλων αλλά και την κατοχή τους. Μια εξήγηση γι αυτά που ήδη είχε εκφράσει πριν από δύο χρόνια, στο Βατικανό, στα πλαίσια του Συμποσίου για τον πλήρη αφοπλισμό, μια συνάντηση στη διοργάνωση της οποία είχε συμβάλει και η οργάνωση Movimento Senzatomica μαζί με το ReteDisarmo. Πρόεδρός της είναι ο Daniele Santiο οποίος στα μικρόφωνα του Radio Vaticana Italia προέβη στον απολογισμό της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων και σχολιάζει την επίκαιρη έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου από τη Χιροσίμα.

Απ..–  Ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή. Για την αξία που έχει ένα τόσο βαθύ μήνυμα από ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, σε ένα μέρος που αποτελεί σύμβολο της καταστροφής και της τρομοκρατίας, αλλά και της αναγέννησης. Όταν επισκέφτηκα την Χιροσίμα για πρώτη φορά, συγκλονίστηκα όταν είδα μια πόλη ακμάζουσα και γεμάτη ζωή, όταν είδα ανθρώπους…. εκεί, όμως, περπατώντας στους δρόμους, συνεχίζουμε να βλέπουμε το φάντασμα της τραγωδίας, εξακολουθούν να υπάρχουν οι κορμοί των δέντρων που κάηκαν…

Πώς έγιναν αποδεκτά τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με την ανηθικότητα ακόμη και μόνο για την κατοχή πυρηνικών όπλων;

Απ.– Ας πούμε ότι για πρώτη φορά έκανε ένα παρόμοιο σχόλιο, αλλά ίσως όχι τόσο βαθύ και δυνατό όσο τον Νοέμβριο του 2017. Ένα Διεθνές Συνέδριο υψηλού επιπέδου για τον πυρηνικό αφοπλισμό είχε διοργανωθεί από το Βατικανό, εκείνη την εποχή μας τίμησαν πολλοί ζητώντας τη συνεργασία μας. Με την ευκαιρία εκείνη, στο μήνυμα προς τους συμμετέχοντες, ο Πάπας είχε πει  ότι προφανώς η Εκκλησία ήταν από καιρό εναντίον της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς και καταδίκαζε έντονα την απειλή της χρήσης τους καθώς και την κατοχή τους. Σήμερα, ακόμη και η κατοχή πυρηνικών όπλων θεωρείται ακόμα περισσότερο ως ανήθικη.
Όπως ανέφερε και στο μήνυμά του, σήμερα, η έκρηξη αυτών των όπλων μόνο μέσα στο μυαλό μας, δημιουργεί άσχημα όνειρα, πριν καν χρησιμοποιηθούν. Η ύπαρξή τους απειλεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους επάνω στη Γη. Δεν πρόκειται μόνο για ένα πρόβλημα ανάμεσα στα έθνη που τα έχουν στην κατοχή τους ή όχι, όλοι είμαστε αδέλφια επάνω σε αυτόν τον πλανήτη: αυτό είναι το μήνυμα του Πάπα και δεν είναι σωστό να υπάρχουν ορισμένοι αδελφοί οικονομικά ισχυρότεροι, επειδή τεχνολογικά είναι περισσότερο προοδευμένοι, γεγονός που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν κάτι του οποίου οι επιπτώσεις μπορούν να πλήξουν όλους τους κατοίκους της Γης. Αυτό είναι απολύτως ανήθικο. Επομένως πιστεύω ότι ο Πάπας βοήθησε πραγματικά, συνέβαλε σημαντικά στο Κίνημα για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε αναφορικά με την ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο;

Απ. – Μιλώντας για το “Ican” – το οποίο όπως θυμόμαστε είναι ένας συνασπισμός με πάνω από 500 οργανισμούς – ο κύριος στόχος είναι η επικύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων από μέρους 50 κρατών. Σήμερα την έχουν επικυρώσει 33 με την τελευταία υπογραφή να έχει γίνει πρόσφατα, οπότε στις 80 υπογραφές που υπάρχουν, οι 33 την έχουν επικυρώσει. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την 50ή επικύρωση η Συνθήκη τίθεται σε ισχύ. Εργαζόμαστε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου μέχρι το τέλος του 2020 να υπάρξουν αυτές οι 50 επικυρώσεις.
Ειδικότερα, για την Ιταλία, το ιταλικό Reteperil Disarmo (Δίκτυο για τον Αφοπλισμό), μαζί με την Senzatomica, που αντιπροσωπεύει τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών, έχει εδώ και χρόνια ξεκινήσει μια εκστρατεία με την ονομασία «Italiarepensaci» (Ιταλία ξανασκέψου το). Το Κίνημά μας, υπενθυμίζουμε, έχει τη δική του ιδιαιτερότητα: ο πραγματικός εχθρός δεν είναι τα πυρηνικά όπλα, ούτε τα κράτη που τα κατέχουν ή τα παράγουν, ο αληθινός εχθρός είναι ο τρόπος σκέψης που δικαιολογεί την ύπαρξη των πυρηνικών όπλων, δηλαδή το να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για  να εξολοθρεύσουμε, για  να καταστρέψουμε και για να εξαϋλώσουμε ένα άτομο, όταν αυτό σταθεί ανάμεσα σε εμένα και στην επίτευξη των στόχων μου.
Και έτσι, για να το θέσουμε με διαφορετικό τρόπο, ο σκοπός δεν δικαιολογεί ποτέ τα μέσα. Τα μέσα με τα οποία προωθούμε την ειρήνη, ή οποιοδήποτε άλλο ιδεώδες, στη ζωή που διάγουμε καθημερινά, αποτελούν από μόνα τους την ειρήνη, και ως εκ τούτου, η χρήση όπλων για να εγγυηθούμε την ειρήνη πραγματικά είναι κάτι το γελοίο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1.636 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται κάθε χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες. Με το 10% αυτών των χρημάτων, θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου