Πολλοί είναι σήμερα καταδιωκομένοι Χριστιανοί, ακόμη και με λευκά γάντια

Πολλοί είναι σήμερα καταδιωκομένοι Χριστιανοί, ακόμη και με λευκά γάντια

Το μαρτύριο  είναι ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε στο δρόμο του Ιησού, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στη χθεσινή γενική ακρόαση  στην αίθουσα του Παύλου Β '.

Ο Άγιος Παύλος, σε αλυσίδες, διδάσκει επιμονή στη δοκιμασία και μας βοηθά να αναζωογονήσουμε την πίστη και να είμαστε μαθητές – ιεραπόστολοι. Ο Πάπας επικεντρώθηκε στη μαρτυρία του Αγίου Παύλου ενώπιον του  βασιλιά Αγρίππα όπως αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων, που  βρίσκονται στο επίκεντρο των μελετών  του κατά τις γενικές ακροάσεις αυτή την περίοδο. Για να συνοδεύσει την εορταστική ατμόσφαιρα που τον καλωσορίζει, μια σύντομη επίδειξη ακροβατών και τραγουδιστών του Τσίρκου της Μόσχας, την οποία ο Πάπας χαιρέτησε θερμά.

Ο μαρτυρία είναι ο αέρας της ζωής ενός χριστιανού

Η άφιξη του Παύλου στην Ιερουσαλήμ, υπογράμμισε ο Ποντίφικας στην κατήχηση, είχε εξαπολυθεί ένα άγριο μίσος: τον κατηγόρησαν ότι ήταν διώκτης, κατηγορούτανε  ότι δίδασκε ενάντια στο νόμο και το ναό,  συνελήφθηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή μέχρι να παρουσιαστεί ενώπιον του βασιλιά Αργύπα. Ο Λουκάς, σημειώνει ο Πάπας, μαρτυρεί την ομοιότητα ανάμεσα στον Παύλο και τον Ιησού, ο οποίος μοιράστηκε και δημόσια κατηγορήθηκε και αναγνωρίστηκε ως αθώος από τις αυτοκρατορικές αρχές: "έτσι ο Παύλος συνδέεται με το πάθος του Δασκάλου του" και το πάθος του γίνεται ζωντανό ευαγγέλιο. Η εμπειρία του Αγίου Παύλου δίνει στον Πάπα την ευκαιρία να επιστρέψει στο θέμα της δίωξης. Σήμερα το πρωί ενώπιον του γενικού κοινού, ο Πάπας Φραγκίσκος έλαβε πράγματι μερικούς Ουκρανούς προσκυνητές επισημαίνοντας την ταλαιπωρία που υπέστησαν για το Ευαγγέλιο και πώς δεν «διαπραγματεύτηκαν την πίστη».

Σήμερα στον κόσμο, στην Ευρώπη, πολλοί Χριστιανοί διώκονται και δίνουν τη ζωή τους για την πίστη τους ή διώκονται με λευκά γάντια που αφήνονται στην άκρη, περιθωριοποιημένα … Ο μαρτυρία είναι ο αέρας της ζωής ενός χριστιανού, μιας κοινότητας Χριστιανός. Θα υπάρχουν πάντα μάρτυρες μεταξύ μας: αυτό είναι το μήνυμα ότι πηγαίνουμε στο δρόμο του Ιησού. Είναι μια ευλογία από τον Κύριο, αν υπάρχει στον λαό του Θεού, κάποιος ή κάποιος που δίνει αυτή τη μαρτυρία του μαρτυρίου.

Οι αλυσίδες αποδεικνύονται ταπεινωτικές αλλά ένα σημάδι πιστότητας στο Ευαγγέλιο

Λίγο πριν ο βασιλιάς Αγρίππα Β, ο πάπας συνεχίζει, ο Παύλος καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις κατηγορίες και η απολογία του μετατρέπεται σε «αποτελεσματική μαρτυρία της πίστης». Ο Παύλος αφηγείται τη δική του μετατροπή και την αποστολή που του ανέθεσε ο Χριστός, αγγίζοντας την καρδιά του βασιλιά, που τον πείθει σχεδόν να γίνει Χριστιανός. Ως εκ τούτου, δήλωσε αθώος, δεν μπορεί να απελευθερωθεί επειδή απευθύνθηκε στον Καίσαρα και θα καταλήξει να συνδεθεί στη Ρώμη.

Από τώρα και στο εξής, το πορτραίτο του Παύλου είναι αυτό του φυλακισμένου, του οποίου οι αλυσίδες είναι το σημάδι της πιστότητάς του προς το Ευαγγέλιο και της μαρτυρίας που δόθηκε στον Αναστημένο. Οι αλυσίδες είναι σίγουρα μια ταπεινωτική δοκιμασία για τον Απόστολο, ο οποίος εμφανίζεται στα μάτια του κόσμου ως «εγκληματίας» (2 Τιμ 2: 9). Αλλά η αγάπη του για τον Χριστό είναι τόσο δυνατή που ακόμη και αυτές οι αλυσίδες διαβάζονται με τα μάτια της πίστης

Ο Παύλος μας διδάσκει να διαβάζουμε τα πάντα με τα μάτια της πίστης

Μια πίστη που για τον Άγιο Παύλο δεν είναι «η θεωρία, η γνώμη για τον Θεό και τον κόσμο», αλλά είναι «ο αντίκτυπος της αγάπης του Θεού στην καρδιά του, […] είναι αγάπη για τον Ιησού Χριστό», τονίζει ο Πάπας Φράνς υπενθυμίζοντας αυτό που είπε ο Βενέδικτος του XVIστην ομιλία του με την ευκαιρία του Παύλου Έτους το 2008. Έτσι η εμπειρία του Πάβελ της πίστης γίνεται έκκληση προς όλους τους χριστιανούς:

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ο Παύλος μάς διδάσκει την επιμονή στην δίκη και την ικανότητα να διαβάζει τα πάντα με τα μάτια της πίστης. Σήμερα ζητάμε από τον Κύριο, με τη μεσολάβηση του Αποστόλου, να αναβιώσει την πίστη μας και να μας βοηθήσει να είμαστε πιστοί στο τέλος του επαγγέλματός μας ως Χριστιανοί, ως μαθητές του Κυρίου, ως ιεραπόστολοι.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου