Προσφυγή της Αγίας Έδρας κατά της παράνομης διακίνησης όπλων

Προσφυγή της Αγίας Έδρας κατά της παράνομης διακίνησης όπλων


Τα κράτη δεν πρέπει να συμβάλλουν στην παράνομη διακίνηση των όπλων, θα πρέπει μάλλον να θέσουν σε εφαρμογή μέσα για να την ανακόψουν. Αυτά είπε ο σεβασμιότατος BernarditoAuza, μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος μίλησε χθες, 15 Μαρτίου 2017, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο ιεράρχης, σημειώνοντας την «ευκολία» με την οποία τα όπλα καταλήγουν στα χέρια των τρομοκρατών, ζήτησε να προσφύγουν σε συνθήκες και νόμους σχετικά με την αντιμετώπιση του εμπορίου όπλων. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – ήταν η προειδοποίηση –  να υιοθετήσει ένα πιο αποφασιστικό ρόλο στον αγώνα κατά της μάστιγας της διακίνησης, προλαμβάνοντας και τερματίζοντας τις ένοπλες συγκρούσεις και διευκολύνοντας την εδραίωση της ειρήνης και της ανάπτυξης».

Μια ιδιαίτερη σκέψη απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος προς τις «χριστιανικές κοινότητες, προς τους Γεζίτες και προς τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που στην ζώνη της αρχαίας Μεσοποταμίας, έχουν υποδουλωθεί, πωλούνται, σκοτώνονται, υποβάλλονται σε κάθε μορφής ταπείνωση».

Εξέφρασε «πολλές αμφιβολίες» για «την προφανή έλλειψη σοβαρών προσπαθειών για να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες τέτοιων ενεργειών γενοκτονίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου» και ως εκ τούτου ρώτησε «πόσες ακόμη θηριωδίες θα πρέπει να γίνουν ανεκτές προτού να μπορέσουν τα θύματα να βρουν ανακούφιση, προστασία και δικαιοσύνη».

Ο παρατηρητής της Αγίας Έδρας υπογράμμισε ότι τα διακρατικά δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος βρήκαν έφορο έδαφος στα «πιο ευάλωτα άτομα, που προσπαθούν να ξεφύγουν από την οικονομική στέρηση, τους πολέμους ή τις φυσικές καταστροφές». Εξ ου και η ανάγκη να επέμβουμε για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, της υπανάπτυξης, του κοινωνικού αποκλεισμού, της έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στον κόσμο της εργασίας, ορισμένων περιοχών του πλανήτη.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου