Προς Τον Σεβασμιότατον κ. ΔΩΡΟΘΕΟΝ Β΄ Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου κλπ. ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ- ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 

 

Αρ. Πρωτ.   161/2017
Αρ. Φακ.     001/01002

                                                                                 Τήνος 4/8/2017

 

Προς
Τον Σεβασμιότατον κ. ΔΩΡΟΘΕΟΝ Β΄
Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου κλπ.
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ

 

Σεβασμιότατε Αδελφέ,

Από καιρό επιθυμούσα να σας γράψω μία επιστολή με την οποία να σας παρακαλέσω για μερικά θέματα, τα οποία μου δημιουργούν κάποια προβλήματα και θα ήθελα αδελφικά και φιλικά και με τον κοινό ζήλο και αγάπη που έχουμε για την Εκκλησία του Χριστού να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν.

Πριν απ’ όλα εύχομαι η παρούσα επιστολή μου να σας βρει σε πλήρη υγεία και κινητικότητα όπως πάντα. Θέλω επίσης να σας συγχαρώ για τα 40 χρόνια ευτυχούς και πλουσίας ιερατικής  προσφοράς.

Σεβασμιότατε,

με απασχολεί πολύ και δεν ξέρω τι να απαντώ σε όσους πιστούς της Εκκλησίας μας  με ερωτούν γιατί  χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά: άλλα στις δημόσιες εμφανίσεις μας και άλλα όταν προκύπτουν κάποια προβλήματα, η επίλυση των οποίων απαιτεί  έμπρακτο αμοιβαίο σεβασμό και ειλικρινή μεταξύ μας αγάπη.

Σας παρουσιάζω μερικά παραδείγματα, τα οποία θα ήθελα να μελετήσουμε από κοινού, ώστε ενώπιον του Κυρίου και προς όφελος της Εκκλησίας, να δώσουμε δίκαιες κι αν χρειαστεί και Σολομώντειες λύσεις, οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι, οι όποιες διαφορές υπάρχουν ακόμη μεταξύ των δύο Εκκλησιών, δε μας εμποδίζουν να χρησιμοποιούμε κατανόηση κι αγάπη, ως επίσκοποι της Εκκλησίας, στην επίλυση των όποιων πρακτικών προβλημάτων  παρουσιάζονται.

Επιτρέψετε μου να σας αναφέρω μερικά:

1.- Κάθε χρόνο στην έναρξη του σχολικού έτους αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στον αγιασμό που γίνεται στα σχολεία της Τήνου.  Οι μαθητές σε όλα σχεδόν τα σχολεία του νησιού είναι κατά τα 2/5 Καθολικού δόγματος και στο Δημοτικό Σχολείο του Εξωμβούργου το αντίθετο, στο δε Νηπιαγωγείο Καλλονής, κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 το ποσοστό  των Καθολικών νηπίων είναι 5/1.

Όμως υπήρξε απαίτηση από τον αγαπητό π. Γεώργιο Φανερό, Αρχιερατικό σας Επίτροπο στην Τήνο, να κάνει τον αγιασμό ορθόδοξος ιερέας και στο Νηπιαγωγείο. Σίγησα κι αυτή τη φορά για να μη δημιουργήσω καταστάσεις που δε θα ήταν προς όφελος κανενός!

Σας παρακαλώ να με βοηθήσετε και να μη με αφήνετε μόνο να υπερασπίζομαι καταστάσεις, οι οποίες χρειάζονται την κατανόηση και των δύο μας.

2.- Για την τέλεση Μικτού Γάμου, όταν ζητάμε από την Ορθόδοξη Εκκλησία  το πιστοποιητικό Βάπτισης και Αγαμίας ή δε μας δίνεται ή μας δίνεται την τελευταία στιγμή, πράγμα που μας δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας από την Αρχιεπισκοπή μας. Πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία προκατάληψη, απλώς σας ζητώ να υπάρχει μεγαλύτερη εξυπηρέτηση και σας ευχαριστώ.

3.- Υπάρχουν  περιπτώσεις μικτών γάμων που είναι δεύτερος Γάμος για το ορθόδοξο μέλος και πρώτος για το Καθολικό που η Εκκλησία μας δεν τους επιτρέπει. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις  έχει παρατηρηθεί πως η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται, ως πιστοποιητικό Βαπτίσεως, Ληξιαρχική πράξη  από τα ΚΕΠ, χωρίς να αποταθεί στην Καθολική Εκκλησία. Αυτό μας δημιουργεί ποιμαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που  το Καθολικό μέλος τελεί Γάμο μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν αγνοία της Καθολικής. Όμως τότε ο εφημέριος του Καθολικού μέλους δεν ενημερώνεται και χάνει τον έλεγχο της καταστάσεως των μελών της ενορίας του.

4.- Τελευταία παρατηρείται πως ορθόδοξοι ιερείς δε δέχονται χριστιανούς Καθολικού δόγματος, ως μάρτυρες (κουμπάρους) σε μικτό Γάμο  που τελείται και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η  απάντηση των ιερέων είναι: «αυτές τις εντολές έχουμε»!. Και επειδή διερωτώμαι, αν είναι δυνατόν τέτοιες εντολές να τις έχετε δώσει εσείς, σας παρακαλώ, να με ενημερώσετε για τη  θέση της Ιεράς Μητροπόλεως σας για τη γενική τακτική που ακολουθεί στις περιπτώσεις αυτές. Κατανοώ για το θέμα των αναδόχων στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, αλλά όχι και των μαρτύρων στο Μυστήριο του Γάμου. Παντρεύουμε δύο χριστιανούς διαφορετικού δόγματος και δεν επιτρέπουμε να ανταλλάξει ο Καθολικός στο δόγμα μάρτυρας π.χ. τα στέφανα στους μελλονύμφους; Δεν είναι κάπως ακατανόητο;

Σεβασμιότατε αδελφέ, ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και σύμφωνο με τους κανόνες της Εκκλησίας, της δικαιοσύνης και προπάντων της αγάπης, για να συνεχίσουμε να δίνουμε μια όμορφη κοινή μαρτυρία στους χριστιανούς πιστούς και των δύο Εκκλησιών, οι οποίοι δε θέλουν να βλέπουν  αυτού του είδους τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα.

Δε σας ζητώ αγαπητέ Αδελφέ να υποχωρήσετε σε θέματα που δεν επιτρέπουν οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας Σας. Σας  παρακαλώ όμως, να χρησιμοποιούμε την ίδια συμπεριφορά σε όλα τα νησιά για να μη δίνουμε την εντύπωση πως χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά!

Ας συνεχίσουμε να δίνουμε κοινή μαρτυρία χριστιανικής αγάπης μεταξύ μας, με λόγια και με έργα, βέβαιοι πως αυτό θα είναι το πειστικότερο κήρυγμα μας.
 

Με πολλή εν Χριστώ αγάπη

+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου