Πού είναι ο αδελφός σου;

Πού είναι ο αδελφός σου;

Στις 12:30 σήμερα το πρωί, στην Αίθουσα Clementinaτου Αποστολικού Παλατιού του Βατικανού, ο Πατέρας Φραγκίσκος δέχεται σε ακρόαση τα Μέλη του «Santa Marta Group», στο τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό από τις 8 έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Δημοσιεύουμε κατωτέρω την ομιλία του Πάπα την οποία απηύθυνε προς τους παρόντες της συνάντησης:

Αγαπητοί αδελφοί Επίσκοποι, αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω όλους, μέλη του Ομίλου SantaMarta, στο κλείσιμο της Διάσκεψής σας, που φέτος είναι αφιερωμένη στο να παρέχει μια παγκόσμια προοπτική σχετικά με την εμπορία ανθρώπων και με τις σύγχρονες μορφές δουλείας. Με την ιδιότητα του ηγέτη στις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην έρευνα, στη δημόσια πολιτική και στην ποιμαντική φροντίδα, προσφέρετε μια ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση των αιτιών και των συνεπειών αυτής της σύγχρονης μάστιγας, που εξακολουθεί να προκαλεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο.

Ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες προβληματισμού και ανταλλαγής εμπειριών θα φέρουν περισσότερο φως στην αλληλεπίδραση των παγκόσμιων και τοπικών προβλημάτων της εμπορίας ανθρώπων. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι σύγχρονες μορφές δουλείας είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένες από όσο κανείς μπορεί να φανταστεί, ακόμη – αποτελεί ντροπή και σκάνδαλο – στις περισσότερο ευημερούσες κοινωνίες μας. Η φωνή του Θεού στον Κάιν, στις αρχικές σελίδες της Βίβλου – «Πού είναι ο αδελφός σου;» – μας ωθεί να εξετάσουμε σοβαρά τις διάφορες μορφές συνενοχής με τις οποίες η κοινωνία ανέχεται και ενθαρρύνει, ιδιαίτερα όσον αφορά στη σωματεμπορία για σεξουαλικούς σκοπούς, στην εκμετάλλευση ευάλωτων ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών (βλ. Αποστολική Παραίνεση Evangelii Gaudium, 211).

Οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που ως συγκεκριμένο στόχο έχουν την εξάλειψη των εγκληματικών δικτύων, πρέπει να εξετάζουν όλο και περισσότερο τους ευρύτερους συναφείς τομείς, όπως για παράδειγμα την υπεύθυνη χρήση των τεχνολογικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, για να μην αναφέρουμε τη μελέτη των ηθικών συνεπειών των μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης που ευνοούν το κέρδος εις βάρος των ανθρώπων. Είμαι πεπεισμένος ότι οι συζητήσεις σας αυτών των ημερών, θα βοηθήσουν επίσης στο να αυξηθεί η ευαισθητοποίησηγια την αυξανόμενη ανάγκη να βοηθήσουμε τα θύματα αυτών των εγκληματικών πράξεων, συνοδεύοντάς τα στην πορεία επανένταξής τους στην κοινωνία και της αποκατάστασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους. Η Εκκλησία είναι ευγνώμων για κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο να φέρουμε το βάλσαμο της θεϊκής ευσπλαχνίας σε όλους εκείνους που υποφέρουν, καθώς αυτό αποτελεί ακόμη ένα ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση και την ανανέωση της κοινωνίας στο σύνολό της.

Αγαπητοί φίλοι, με ευγνωμοσύνη για τη δέσμευσή σας και τη συνεργασία σας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, σας απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου, συνοδευόμενες από την προσευχή μου, για τη συνέχιση του έργου σας. Σε εσάς, στις οικογένειές σας και σε όλους όσους υπηρετείτε αυτόν το σκοπό, επικαλούμαι την ευλογία του Κυρίου ώστε να σας δίνει σοφία, δύναμη και ειρήνη. Και παρακαλώ,σας ζητώ να θυμάστε να προσεύχεστε για μένα.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου