Πώς να φτιάξετε το στεφάνι της Παρουσίας και να τα βάλετε στα σπίτια μας

5

Πώς να φτιάξετε το στεφάνι της Παρουσίας και να τα βάλετε στα σπίτια μας

Σήμερα ξεκινά η περίοδος του Ερχομού, η οποία και εγκαινιάζει μια νέα λειτουργική χρονιά και μας οδηγεί στη γέννηση του Ιησού, του Κυρίου μας.
Για το λόγο αυτό, σας προσφέρουμε έναν τρόπο να φτιάξετε το «Στεφάνι της Παρουσίας» που θα μας βοηθήσει να γιορτάσουμε αυτήν την πολύ ξεχωριστή περίοδο για μάς τους Χριστιανούς. Το Στεφάνι της Παρουσίας δεν είναι μόνο ένα στολίδι που χρησιμεύει να ομορφαίνει τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Αλλά είναι ένα σύμβολο που θα μας συνοδέψει στις τέσσερις εβδομάδες που προηγούνται της γέννησης του Ιησού και σηματοδοτεί την εποχή της περιπέτειας, την ώρα της αναμονής για αυτό το γεγονός.
Τα 4 κεριά ανάβουν, ένα κάθε Κυριακή.

Η προσδοκία των Χριστουγέννων στις Εκκλησίες μας
Προφανώς, αυτό θα γίνει και στις εκκλησίες μας. Έτσι, αυτό το «σύμβολο» θα τοποθετηθεί στους βωμούς, όπως και στα σπίτια μας. Η κοινότητα και ολόκληρη η οικογένεια θα συγκεντρωθούν γύρω του. Ενώ το κερί ανάβει και όλα είναι σιωπηλά, περιμένοντας το φως, θα έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε τη βαθιά σημασία των επερχόμενων Εορτών .
Ανάβοντας το κερί θα θυμόμαστε τον χρόνο που οδηγεί στα Χριστούγεννα, και στις Εκκλησίες μας, όπου ιδιαίτερα κάθε Κυριακή θα τελείται η Θεία Λειτουργία και κατά μελετούνται τα τρία Βιβλικά Αναγνώσματα τα οποία θα συνοδεύοντα από το Κήρυγμα που θα μας βοηθήσει να κάνουν πράξη τα λόγο του Κυρίου που θα αναγγέλλεται.

Η προέλευση και η έννοια του στεφανιού Παρουσίας
Για πρώτη φορά, το «στεφάνι της Παρουσίας» σχεδιάστηκε από τον προτεσταντικό πάστορα Johann Hinrich Wichern. Ήταν ο 19ος αιώνας και χρησίμευε για να παρηγορήσει και να ενθαρρύνει τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν στο δρόμο και στο ορφανοτροφείο. Το πρώτο στεφάνι της Παρουσίας είχε 24 φώτα και στόλιζε το Ορατόριο του Rauhen Haus. Τα μικρά φώτα έδειχναν τις καθημερινές, και τα μεγάλα φώτα έδειχναν την Κυριακή
Έδειχναν, πάνω απ ‘όλα και σ’ εκείνον που βρίσκεται μόνος, αλλά όπως και οι άλλοι, περιμένει τον ερχομό του Κυρίου, την άφιξη των Χριστουγέννων. Έτσι, έγινε και στόλισε και τα σπίτια στην περίοδο της Παρουσίας που βαποτελείται από τέσσερεις εβδομάδες. Σιγά- σιγά το έθιμο πέρασε και στις Καθολικές οικογένειες.
Κάθε ένα από τα 4 κεριά, όπως κάθε Κυριακή της Παρουσίας, έχει το δικό του νόημα.

Το πρώτο είναι το κερί «του Προφήτη», αφού το Ευαγγέλιο, εκείνη την Κυριακή, μας μιλά για τις προφητείες για τον ερχομό του Μεσσία.

Το δεύτερο είναι από το κερί «της Βηθλεέμ», της πόλης όπου γεννήθηκε ο Μεσσίας.

Το τρίτο είναι το κερί «των Ποιμένων”, οι πρώτοι που είδαν και προσκύνησαν τον Μεσσία.

Το τέταρτο είναι το κερί «των Αγγέλων», που ανακοίνωσαν τη γέννηση του Μεσσία στον κόσμο.

Σύμφωνα και με άλλη διαφορετική ονομασία, τα τέσσερα κεριά συμβολίζουν την Ελπίδα, την Ειρήνη, τη Χαρά και την Αγάπη. Σε κάθε περίπτωση, ο προοδευτικός φωτισμός τους συμβολίζει, για όλους μας, τη νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Ό­ταν ο λα­ός συ­να­χθεί, ο ιε­ρέ­ας με τους βο­η­θούς του προ­χω­ρεί προς το ιε­ρό, ε­νώ ψάλ­λε­ται το ει­σο­δι­κό ά­σμα. Ό­ταν φτά­σει στο ιε­ρό, κάνει υπόκλιση μα­ζί με τους βο­η­θούς και στέκεται μπροστά στην κορόνα του Ερχομού. Όταν το ει­σο­δι­κό ά­σμα τε­λει­ώ­σει, ιε­ρέ­ας και πιστοί, όρ­θιο­ι, κά­νουν το ση­μεί­ο του σταυ­ρού, ε­νώ ο ιε­ρέ­ας, στραμ­μέ­νος προς το λα­ό λέ­ει:

Αδελφοί αγαπητοί,
κατά την έναρξη αυτής της περιόδου της Παρουσίας, ας επικαλεστούμε, μαζί με όλη την ανά τον κόσμο Εκκλησία, τον ερχομό του Κυρίου μας Ιησού. Το στεφάνι που ευλογούμε και το οποίο θα κοσμείται από το φως των κεριών είναι σημείο αυτής της φωτισμένης από τη χάρη του Κυρίου περιόδου η οποία θα μας οδηγήσει στη γέννηση του αληθινού Φωτός, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ας παρακαλέσουμε τον Παντοδύναμο Θεό να ευλογήσει αυτά τα κεριά και να μας φλογίσει από θείο ζήλο ώστε να πορευόμαστε με ζωντανή πίστη προς συνάντηση του Σωτήρα.

Έπειτα ο ιερέας εκτείνει τα χέρια του λέγοντας:

Ας προσευχηθούμε.

Παντοδύναμε Θεέ Πατέρα,
εισάκουσε την ικεσία της Εκκλησίας σου
και ευλόγησε + αυτά τα κεριά,
ώστε καθώς μεγαλώνει η λαμπρότητα του φωτός τους,
να αυξάνεται μέσα μας η ζωντανή φλόγα της αγάπης,
για να μπορέσουμε να πορευτούμε με αναμμένα λυχνάρια
προς συνάντηση του ερχόμενου Υιού σου,
του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας,
ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα
ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

Λαός: Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου