Πορεία προς την ισότητα των ηλικιών
Κατά την Παγκόσμια Ημέρα των Πρεσβυτέρων, αντηχούν οι ειλικρινείς προσκλήσεις του Πάπα Φραγκίσκου για τη φροντίδα των ηλικιωμένων καθώς και των νέων, διότι είναι αυτοί που καλλιεργούν την κουλτούρα της ελπίδας και εγγυώνται την επιβίωση μιας χώρας, μιας πατρίδας, της Εκκλησίας.
«Όταν παραμελούμε τους ηλικιωμένους χάνεται- ας το πούμε χωρίς να ντρέπεται – η παράδοση, που δεν είναι μουσείο παλαιών πραγμάτων, είναι η εγγύηση του μέλλοντος. Είναι ο χυμός των ριζών που κάνει το δέντρο να μεγαλώνει και να δίνει ανθούς και καρπούς». Τα λόγια χρησιμοποίησε προχθές κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσιο του Οίκου της Αγίας Μάρθας, κατά την Διεθνή Ημέρα των Ηλικιωμένων, που συστάθηκε από τον ΟΗΕ το 1990.
Ένα δισεκατομμύριο άνω των 60 ετών στον κόσμο
Στον κόσμο υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνδρες και γυναίκες που έχουν ήδη συμπληρώσει 60 και οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2030 θα αυξηθούν κατά 400 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% και υπερβαίνοντας τον αριθμό των νέων και των παιδιών 10 χρόνια. Οι ηλικίες άνω των ογδόντα ετών θα πρέπει να τριπλασιάζονται ακόμη και τα επόμενα 30 χρόνια, από 143 εκατομμύρια το 2019 σε 426 εκατομμύρια το 2050. Η μεγαλύτερη αύξηση θα σημειωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου ζουν σήμερα σχεδόν τα δύο τρίτα των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Η μεγαλύτερη αριθμητική ανάπτυξη θα γίνει στην Ασία, ενώ η Αφρική θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των ηλικιωμένων.
Ευκαιρίες και προκλήσεις μιας γηράσκουσας κοινωνίας
«Η γήρανση του πληθυσμού – προειδοποιεί τον ΟΗΕ – προορίζεται να γίνει ένας από τους σημαντικότερους κοινωνικούς μετασχηματισμούς του 21ου αιώνα». Εξ ου και η σημασία της γιορτής αυτής της Ημέρας για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις μιας κοινωνίας που γηράσκει με έναν συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, έχοντας επίγνωση της συμβολής των ηλικιωμένων στην κοινωνία, που πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως.
Η αγάπη του Πάπα Φραγκίσκου για τους ηλικιωμένους
Αμέτρητες φορές στην ποντιφική του αποστολή, ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε με λόγια και συγκεκριμένα έργα την ανησυχία του για τους ηλικιωμένους – «εγώ και εγώ» υπενθύμισε αρκετές φορές – προτρέποντας τον καθένα ποτέ να κοιτάξει μακριά από εκείνους που πάσχουν από ασθένεια, αποκλεισμό και μοναξιά. "Είναι οι ρίζες και η μνήμη ενός λαού", "το παλιό είναι ένας θησαυρός", "είναι σοφία", "κληρονομιά των κοινοτήτων μας" και παρόλα αυτά ο Πάπας θρηνούσε "όλες τις φορές που οι ηλικιωμένοι απορρίπτονται με μια στάση εγκατάλειψης που είναι μια πραγματική κρυμμένη ευθανασία ". "Ο γέροντας δεν είναι αλλοδαποί. Ο ηλικιωμένος είμαστε εμείς : σύντομα, σε λίγο, αργότερα, αναπόφευκτα ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν δεν το σκεφτόμαστε. Και αν δεν μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τους ηλικιωμένους καλά, έτσι θα μας μεταχειριστούν και εκείνοι». "Θα ήθελα – είναι η επιθυμία που εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος -" κάποτε το βραβείο Νόμπελ δόθηκε να δοθεί στους ηλικιωμένους που προσφέρουν μνήμη στην ανθρωπότητα ".
Πάρα πολλοί ηλικιωμένοι σε συνθήκες φτώχειας, ξεχασμένοι και απομονωμένοι
Η επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου των ηλικιωμένων είναι ο ίδιος ο ΟΗΕ, ο οποίος σήμερα επισημαίνει τον "σημαντικό ρόλο" τους, ο οποίοι ανέκαθεν ενεργούσαν στην κοινωνία ως «ηγέτες» και «θεματοφύλακες της παράδοσης», καταγγέλλοντας επίσης την ευάλωτη θέση τους: «πολλοί πέφτουν στη φτώχεια, αντιμετωπίζουν διακρίσεις ". Και αν η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμια κλίμακα – οι σημειώσεις του ΟΗΕ – έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων, «ακόμη και οι ανάγκες τους αυξάνονται, όπως και η συμβολή τους στον κόσμο».
Ίσες ευκαιρίες για όλες τις ηλικίες της ζωής
Ως εκ τούτου το θέμα της Ημέρας του 2019 «Πορεία στην ισότητα των ηλικιών», δίνει μία ευκαιρία στους ηλικιωμένους να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή σε όλες τις μορφές ανάπτυξης, μειώνοντας τις ανισότητες του γήρατος. Μεταξύ των κρατών και μεταξύ των χωρών, με την πεποίθηση ότι όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την αναπηρία, την εθνικότητα, τη θρησκεία και την οικονομική τους κατάσταση, πρέπει να εγγυηθεί η ισότιμη κοινωνική ένταξη, η οποία είναι ουσιαστική για την επίτευξη των στόχων που έθεσε ο ΟΗΕ στην Ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη μέχρι το 2030.
Καταπολέμηση των αρνητικών αφηγήσεων και των στερεοτύπων
Μεταξύ των συστάσεων των Ηνωμένων Εθνών προς τις χώρες είναι η διερεύνηση των μειονεκτημάτων που προκύπτουν για τους ηλικιωμένους λόγω της ηλικίας τους για την αντιμετώπισή τους. Οφείλουν να εφαρμόσουν κοινωνικές πολιτικές που ακολουθούν ολόκληρη τη ζωή των ανθρώπων. Να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα που σέβεται την ηλικία, την καταπολέμηση των αρνητικών αφηγήσεων και των στερεοτύπων σχετικά με το γήρας.
+Ν