Η πόρτα είναι ανοικτή

Η πόρτα είναι ανοικτή

Παρουσιάστηκε στη Ρώμη το βιβλίο "Η συμφωνία μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κίνας"
"Έχει ανοίξει μια πόρτα που δύσκολα μπορεί να κλείσει ξανά". Με αυτήν την αισιόδοξη εικόνα, ο Αρχιεπίσκοπος Claudio Maria Celli συνόψισε την αξία της προσωρινής συμφωνίας που υπογράφηκε στο Πεκίνο μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ένα χρόνο μετά το ιστορικό γεγονός της 22ας Σεπτεμβρίου 2018.

Η ευκαιρία για την κατάρτιση απολογισμού κατά το πρώτο έτος από την υπογραφή της συμφωνίας προσφέρθηκε από την παρουσίαση, προχθές στη Ρώμη, του τόμου «Η συμφωνία μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κίνας». Κινέζοι Καθολικοί μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος ", επιμέλεια του Agostino Giovagnoli και της Elisa Giunipero, με πρόλογο του Καρδινάλου Pietro Parolin, που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου Urbaniana.

Το συνέδριο, με συντονιστή τον πρόεδρο της κοινότητας Sant Egidio, Marco Impagliazzo, παρακολούθησε – εκτός από τον κ. Msgr. Celli – Romano Prodi, Andrea Riccardi και ο πατέρας Federico Lombardi.

Η παρουσία του αρχηγού του πολιτικού γραφείου και του πρώτου γραμματέα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Ρώμη ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην κατάμεστη αίθουσα Βενέδικτος 13ος. Ορατό σημάδι αυτής της αλλαγής του κλίματος, στο όνομα της εμπιστοσύνης και του σεβασμού, που προκάλεσαν όλοι οι ομιλητές που ακολούθησαν στην παρουσίαση του βιβλίου. Μάρτυρας και πρωταγωνιστής από τη δεκαετία του '80 του περασμένου αιώνα, κάτω από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β, της διαδικασίας προσέγγισης της Αιώνιας Πόλης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Αρχιεπίσκοπος Celli υπογράμμισε ότι είναι σωστό να θεωρήσουμε τη Συμφωνία ως "ιστορική" έστω προσωρινή και περιοριζόμενη στο ζήτημα των επισκοπικών διορισμών – διότι χάρη σε αυτό, για πρώτη φορά σε 70 χρόνια, όλοι οι Κινέζοι επισκόποι βρίσκονται τώρα σε επικοινωνία με τον διάδοχο του Πέτρου και με τους άλλους Αδελφούς στην Αρχιεροσύνη.
Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή είναι ο καρπός του «επιχειρησιακού διαλόγου» που υποστηρίζεται και ενθαρρύνεται από τον Πάπα · μια δέσμευση που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την ιδιαίτερη προσοχή που δόθηκε στην Κίνα και τους Κινέζους Καθολικούς που έδειξαν οι Πάπες κατά τον εικοστό αιώνα και από τους δύο προηγούμενους προκατόχους του Φραγκίσκου. Ο πρώην Γραμματέας της Αγίας Έδρας αναφέρθηκε στις σχέσεις με τα κράτη και τόνισε τη σημασία των ποιμαντικών κατευθυντήριων γραμμών της Αγίας Έδρας σχετικά με την αστική καταγραφή του κλήρου στην Κίνα, που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου. Ένα έγγραφο, σημειώνει ο κ. Celli, όπου βλέπουμε ότι η αγάπη για τη χώρα και η εξίσου αισθητή ανάγκη να είναι κάποιος καθολικός, δεν είναι σε αντίθεση.

Από την πλευρά του, ο Romano Prodi έχει δώσει έμφαση στις κοινωνικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης στην Κίνα, η οποία γνώρισε ριζικές αλλαγές τα τελευταία 30 χρόνια. Για τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υπογραφή της Συμφωνίας ήταν δυνατή σε αυτή την ιστορική στιγμή επίσης επειδή, με την προσπάθεια του Πάπα Φραγκίσκου, οι κινεζικές αρχές αντιλήφθηκαν την Καθολική Εκκλησία ως ολοένα και πιο καθολική και λιγότερο δυτική. Η κατάσταση αυτή ευνοεί τη σύγκλιση μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου σε ανεξερεύνητη γη μέχρι σήμερα. Ο Ανδρέας Ρικάρντ επίσης αναφέρθηκε στην πολυμερή συμβολή της Συνόδου του Βατικανού για τη Συμφωνίας, η οποία σημείωσε ότι αυτή αντιπροσωπεύει, ακόμη και συμβολικά, την κατάληξη ενός θραύσματος που άνοιξε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις ημέρες μας. Για τον ιδρυτή της Κοινότητας του Sant Egidio, η ικανότητα της Αγίας Έδρας και της Κίνας να επιλύσουν μια 70ετή σύγκρουση αποτελεί ένδειξη "ευφυΐας και ευελιξίας". Τα ταλέντα, όπως υπενθυμίστηκε, ανήκαν σε δύο μεγάλες προσωπικότητες της διπλωματίας του Βατικανού, οι οποίες μας άφησαν πρόσφατα: τους καρδινάλους Achille Silvestrini και Roger Etchegaray.

Ο Riccardi ολοκλήρωσε την ομιλία του, παρατηρώντας ότι τώρα ο «κινεζικός καθολικισμός πρέπει να ξανασκεφτεί», πρέπει να βρει έναν νέο χώρο για το μέλλον. Τις ομιλίες έκλεισε ο πατέρας Federico Lombardi που υπενθύμισε πως το μονοπάτι που οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας χαρακτηρίζεται επίσης από πολλές ιστορίες για τα βάσανα. Για τον πρώην διευθυντή του Τύπου, δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτή η ιστορική συμφωνία είναι το αποκλειστικό πλεονέκτημα των ηγετών της Κίνας και του Βατικανού. Η συμφωνία, δήλωσε ο Ιησουίτης, προέρχεται από την πίστη των Κινέζων Καθολικών και των Επισκόπων τους στις δύσκολες και επίπονες δεκαετίες. Αν δεν είχαν συνδεθεί πνευματικά με τόσο εξαιρετικό τρόπο στον Πάπα, τόνισε, οι άρχοντες δεν θα είχαν συνειδητοποιήσει τη σταθερότητα αυτής της κοινωνίας και οι συνθήκες δεν θα είχαν δημιουργηθεί για την επίτευξη της υπογραφής της Συμφωνίας.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου