Ποιός έβγαλε τα κάστανα απο τη φωτιά ;

Ποιός έβγαλε τα κάστανα απο τη φωτιά ; 


Τον τελευταίο καιρό πολύς θόρυβος γίνεται για ένα κάστανο που

φέρεται να είχε βράσει ο Άγιος Παϊσιος  πριν από 30 σχεδόν χρόνια και παρέμεινε  «με τον καρπό του να ακούγεται»

Πολύ λαός τρέχει να δει αυτό το το κάστανο!

Το τελευταίο διάστημα εικόνες δακρύζουν, φιδάκια που επανεμφανίζονται, προφητείες που υπενθυμίζονται, σώματα που δεν υπόκεινται στη φθορά του μνήματος και τώρα κάποιος «έβγαλε και τα κάστανα από τη φωτιά», που παραμένουν με τον καρπό τους ου ακούγεται!

Όλα αυτά μπορεί και να συμβαίνουν, αλλά καλό θα είναι να υπάρξει μία μεγαλύτερη σύνεση και  διάκρις, ώστε να μην στηρίζεται η πίστη κάποιων απλών χριστιανών σε ιστορίες γεμάτες συναισθηματισμό και φαντασία! Η Βάση της πίστης μας είναι ο λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, η Ιερή Παράδοση και η επίσημη Διδασκαλία της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό και συγχαίρουμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, για την και πάλι συνετή, προσεκτική και με διάκριση ανακοίνωσή του, η οποία θέτει τα πράγματα στη σωστή βάση τους.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας έχει ως εξής:

Την παραμονή της 12ης Ιουλίου 2017, επί τη μνήμη του συγχρόνου μας Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, πραγματοποιήθηκαν Ιερές Ακολουθίες και Αγρυπνίες σε πολλούς Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ιερά Αγρυπνία έγινε και στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου – όπου ο τόπος μαρτυρίου του.

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με θλίψη και πόνο παρακολουθεί την αναστάτωση και αναταραχή των πιστών, που προέκυψε από το γεγονός της παρουσίας αντικειμένου ευλογίας από τον Όσιο Παΐσιο, ως λανθασμένης εκθέσεως αυτού προς προσκύνηση των πιστών.

Με πολλή αγάπη και κατανόηση αφουγκράζεται τις διαμαρτυρίες του πιστού λαού, ο οποίος ευρισκόμενος σε σύγχυση, δικαιολογημένα ανησυχεί.

Πολλές φορές η αγάπη και ο σεβασμός για τους Αγίους μας, οδηγεί σε υπερβάλλοντα σεβασμό των αντικειμένων τους, τα οποία σίγουρα αποτελούν ιδιαίτερη προσωπική ευλογία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν εξισώνονται με τα Ιερά Λείψανα και τις θαυματουργές Εικόνες, που αντίστοιχα είναι ή τμήματα από το ίδιο το σώμα των Αγίων μας ή εικονίζουν το ιερό τους πρόσωπο.

Ευχόμαστε, όλοι να παραμένουμε πιστοί στην Δογματική Διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας, η οποία ακόμη και για τις Ιερές Εικόνες των Αγίων διδάσκει ότι αποτελούν το αισθητό μέσο ανάμεσα στους πιστούς και στο πρωτότυπο, το οποίο είναι αθέατο γι΄ αυτούς. «Άλλο γαρ εστί εικών και άλλο το εικονιζόμενον», λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έχοντας μεγάλη εκτίμηση, ευλάβεια και σεβασμό στην τιμή των Αγίων και τα Ιερά Λείψανά τους, διαχωρίζει απ’ αυτά, ως οφείλει, την κάθε ευλογία που προέρχεται από εκείνους ως ένα σημαντικότατο εποπτικό μέσο πνευματικής διδασκαλίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος αποφαίνεται για τις Εικόνες: «α γαρ ο λόγος της ιστορίας δι’ ακοής παρίστησι, ταύτα γραφική σιωπώσα δια μιμήσεως δείκνυσι».  

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου