Ποιο είναι πρωτεύων για το Θεό, η δικαιοσύνη ή η ευσπλαχνία;

Ποιο είναι πρωτεύων για το Θεό, η δικαιοσύνη ή η ευσπλαχνία;


Ο Ιησούς λέει το σωστό, δεν πέφτει στην «καζουιστική»,  στην οποία κρύβεται η υποκρισία. Μας το λέει στο Ευαγγέλιο όταν οι Νομοδιδάσκαλοι τον ρωτούν: «Είναι νόμιμο να απολύσεις τη γυναίκα σου»¨;

1.     Κατά τον Πάπα, με αυτή την ερώτηση που θέλουν να δοκιμάσουν τον Ιησού, δεν πέφτει σ   την παγίδα τους. Οι νομοδιδάσκαλοι σκέφτονται μόνο στο επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται, μέχρι που επιτρέπεται μέχρι που απαγορεύεται , αλά   αυτό είναι «καζουιστική» λέει ο Πάπας

–         ο Ιησούς τότε τους απευθύνει μία ερώτηση: «τι σας διέταξε ο Μωυσής;  Τι λέει η γραφή;» και ο Πάπας συνεχίζει εξηγώντας το Ευαγγέλιο. Ο Μωυσής  σας το «επέτρεψε εξαιτίας της σκληροκαρδία σας.

–         Ο Ιησούς δεν μασάει τα λόγια Του, λέει ο Πάπας, ο Ιησούς απαντά στο ακροατήριο Του λέγοντας: «όποιος απολύει την γυναίκα του και παντρεύεται άλλα, πράττει μοιχεία.

–         Παρόλο που η μοιχεία είναι πολύ σοβαρή, ο Ιησούς μιλάει συχνά μαζί τους και κάνει παρέα και τρώει μαζί τους. «δεν σε κατηγορώ ούτε εγώ, πήγαινε και μην αμαρτάνεις  πια» λέει στη μοιχαλίδα .

–          Ο πάπας ονομάζει αυτή τη τακτική «πορεία του Ιησού», διαδρομή από την «καζουιστική στην ευσπλαχνία. Σ αυτούς που ήθελαν να τον δοκιμάσουν με το «αν μπορώ» ή «δεν μπορώ», «μέχρι εδώ» όχι μέχρι εκεί», τους χαρακτηρίζει «υποκριτές», οι οποίοι ούτε την 4η εντολή δεν τηρούσαν με τη δικαιολογία ότι έκανα μεγάλες   προσφορές στο ναό. αυτό είναι καζουιστική: «μπορώ ή δεν μπορώ», μέχρι εδώ όχι παραπέρα.

Καθήκον του Χριστιανού είναι να μιμηθεί τον Ιησού, ενώνοντας αλήθεια  και ευσπλαχνία, η οποία στον Ιησού είναι «η ενσάρκωση της ευσπλαχνίας του Θεού Πατέρα». Το να το πετύχεις «δεν είναι εύκολο, λέει ο Πάπας, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Θεού».

Και το κάλεσμα του Πάπα: «Θεέ Πατέρα να είμαι δίκαιος, αλλά με ευσπλαχνία», όχι δίκαιος με καζουιστική. «Αλλά δίκαιος όπως είσαι Εσύ. Εσύ που σε Εσένα «δικαιοσύνη και ευσπλαχνία είναι το ίδιο»

Ο Κύριος, ολοκληρώνει ο Πάπας, να  κατανοήσουμε αυτό το δρόμο, γιατί δεν είναι εύκολο, που θα μας κάνει όμως ευτυχισμένους.

Μετάφραση: π. Αντώνιος Φόνσος 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου