ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Ιωάννη, εγώ σε βαπτίζω                                Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού Ιωάννης,

εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

 

Η επιλογή του ονόματος σήμερα επιλέγεται από τους γονείς για τα παιδιά τους με διαφορετικά κριτήρια. Στο πρόσφατο παρελθόν το όνομα έπρεπε  να εκφράζει μία γενεαλογική συνέχεια, περνώντας από τον παππού στα εγγόνια.

Στην βιβλική κουλτούρα το όνομα είναι σημαντικό  διότι εκφράζει μια αποστολή , ένα ιδιαίτερο σχέδιο του Θεού (Ιησούς= Ο Θεός είναι σωτήρας), Ιωάννης = Ο  Θεός κάνει χάρη).

Στη χριστιανική παράδοση πολύ σύντομα  επικράτησε  τη συνήθεια να δίνεται  στο  παιδί  το όνομα ενός Αγίου ως σημείο προστασίας  και ως υπόδειγμα ζωής.

Σήμερα η νομοθεσία της Εκκλησίας αναφέρει απλώς αυτό: «Οι γονείς, οι ανάδοχοι και ο εφημέριος, ας φροντίζουν  να μη χρησιμοποιείται ένα όνομα ξένο προς το χριστιανικό πνεύμα». (Κ.Κ.Δ, 855).

Ενώπιον μας τόσο μεγάλη ποικιλίας δυνατότητας  είναι σημαντικό  από αγάπη  και σεβασμό που οφείλουμε να έχουμε προς τα παιδιά  μας, δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από  υπερβολικά ταπεινούς λόγους. Ένα όνομα δίνεται για όλη τη ζωή. 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Από την απόλυτη μη βία του Ευαγγελίου, στη Θεολογία του δίκαιου πολέμου (του Σεβ. Ιωάννη)

Αγαπητοί αναγνώστες, Επειδή μερικά από τα κείμενα μου, κυρίως στην πρώτη περίοδο, ήταν εξαιρετικά μακροσκελή και αναλυτικά, έχω την εντύπωση πως πέρασαν απαρατήρητα. Αποφάσισα, λοιπόν,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου