ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΠΟΥΑ

ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΠΟΥΑ

Η Γουινέα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και κατοικείται κυρίως από την φυλή των Παπούα. Λίγοι γνωρίζουν ότι είναι διοικητικά χωρισμένο στη δυτική Γουινέα, που ανήκει στο κράτος της Ινδονησία και στην ανατολική που αποτελεί το ανεξάρτητο κράτος της Παπούα – Νέα Γουινέα.
Στην περιοχή που ανήκει στην Ινδονησία, τους τελευταίους μήνες, έχουν αποβιώσει 1 Επίσκοπος και 5 ιερείς, όλοι αυτόχθονες και νέοι σε ηλικία. Οι θάνατοί τους έχουν προβληματίσει πολλούς καθολικούς της περιοχής, που ζητούν από το Βατικανό να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα, θεωρώντας ότι έχουν πέσει θύματα συνωμοσίας. Όλοι υποστήριζαν τη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκείας αλλά και τα δικαιώματα της φυλής των Παπούα.
Ο Επίσκοπος της Timika, John Philip Saklil κατέρρευσε ενώ γευμάτιζε και πέθανε στο νοσοκομείο στης 2 Αυγούστου. Ο θάνατος αποδόθηκε σε πρόβλημα διαβήτη.
Ο π. Yuliamus Mote, δικαστικός βικάριος και καθηγητής φιλοσοφίας στην Επισκοπή της Jayapura, 51 ετών, πέθανε την 4η Αυγούστου. Είχε μόλις επιστρέψει από ταξίδι σε διάφορες ενορίες της Επισκοπής, όπου ενθάρρυνε τους γηγενείς Παπούα να στηρίξουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης και διαλόγου των ντόπιων πληθυσμών με το καθεστώς της Τζακάρτα.
Ο π. Neles Tebay, καθηγητής φιλοσοφίας και συντονιστής του Δικτύου Ειρήνης των Παπούα είχε πεθάνει στην Τζακάρτα τον περασμένο Απρίλιο.. θάνατός του είχε αποδοθεί σε καρκίνο του αίματος.
Ο π. Michael Tekege, υπεύθυνος κατήχησης της Επισκοπής της Timika και οι π.π. Nato Gobay και Jack Mote εφημέριοι της ίδιας Επισκοπής όλοι γνωστοί υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Παπούα βρέθηκαν επίσης νεκροί, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου τους.
“ Όλοι ήταν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “ δήλωσε ο Markus Haluk, ηγέτης της καθολικής νεολαίας των Παπούα. O Επίσκοπος προσπαθούσε να ενθαρρύνει τους κατοίκους να προστατέψουν τα δάση και τη γη τους. Αγωνιζόταν για τα δικαιώματα εκπαίδευσης των παιδιών τους, Ο κόσμος πιστεύει ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από όσους δε θέλουν την ειρήνη στην περιοχή μας.
Άλλο σημαντικό στέλεχος της καθολικής νεολαίας, ο Ambrosi Muliat, ζήτησε την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου, για να αναδειχθούν τα αίτια που οδήγησαν στους θανάτους των τοπικών ιερωμένων “ Η παγκόσμια καθολική εκκλησία πρέπει να ενδιαφερθεί για τους Παπούα, να ακούσει τη φωνή του λαού του Θεού που υποφέρει. … Αν δε γίνει κάτι το άγχος και η καχυποψία θα ζημιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών κατοίκων ” δήλωσε 

Πηγή : ucanews.com
Φωτογραφία : ο αποθανών Επίσκοπος Saklil

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου