Πατριάρχης Χαλδαίων: Η Εγκύκλιος, ένα απαραίτητο έγγραφο για τον τερματισμό των αδικιών

7

Πατριάρχης Χαλδαίων: Η Εγκύκλιος, ένα απαραίτητο έγγραφο για τον τερματισμό των αδικιών

«Ήταν απαραίτητο να ακούσουμε μια φωνή διαφορετική από εκείνη όσων σπέρνουν πόλεμο, εξτρεμισμό και δυστυχία». Ο Καρδινάλιος Αλοσιος Ραφαήλ Σάκο, Πατριάρχης των Χαλδαίων στη Βαγδάτη, σχολιάζει τη δημοσίσευση της Εγκυκλίου του Πάπα Φραγκίσκου «Αδελφοί όλοι», όπως την εξέλαβαν στο Ιράκ, σε μια χώρα η οποία εξακολουθεί να υφίσταται πολιτικές εντάσεις και δεινά που προκαλούνται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ένα κάλεσμα για όλους σε μια πνευματική αφύπνιση

«Δεν είμαστε εχθροί. Φτάνει πια ο πόλεμος, η καταπίεση και η δυστυχία», λέει ο Πατριάρχης των Χαλδαίων. Θεωρεί το έγγραφο του Ποντίφικα «ένα ορόσημο και μια εξαιρετική στιγμή για τους ανθρώπους να ανοίξουν τις καρδιές τους σε αυτήν την προφητική φωνή». Υπογραμμίζει τη σημασία να συνειδητοποιήσουμε τον επείγοντα χαρακτήρα της αδελφοσύνης, της δικαιοσύνης, της μετανάστευσης, της κατανομής των αγαθών σε όλους: «Δεν πρέπει να έχουμε από τη μια μεριά ζάμπλουτους και από την άλλη εξαθλιωμένους. Υπάρχει ανάγκη συγχώρησης, ειδικά στα μέρη μας όπου δεν μιλά κανείς παρά μόνο για εκδίκηση». Ο Πατριάρχης μας καλεί να εκμεταλλευτούμε αυτό το καιρό για μια πνευματική αφύπνιση, διότι όλοι καλούνται σε μια αναζωογόνηση, και τονίζει ότι «εμείς οι Χριστιανοί έχουμε χάσει λίγο την πνευματικότητά μας, ακόμη και οι Μουσουλμάνοι πρέπει να επιστρέψουν στη βάση του Κορανίου τους, που μιλά για ανοχή, δικαιοσύνη και αδελφοσύνη. Ακόμη κι εκείνοι που δεν πιστεύουν – προσθέτει – οφείλουν να πρεσβεύουν την ισοπολιτεία, ώστε να είναι εφικτή μια αδελφική, αλληλέγγυα και δίκαιη κοινωνία. Η κατάληξη στον σεχταρισμό δεν είναι συμβατή με τις ανθρώπινες και τις θρησκευτικές αξίες».

Η επανέναρξη των Θείων Λειτουργιών με τους πιστούς

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου ξεκίνησε μια σταδιακή επιστροφή των πιστών στη Θεία Λειτουργία στις ιρακινές εκκλησίες, πάντοτε σε πλήρη συμμόρφωση με τους υγειονομικούς κανονισμούς. «Οι ναοί ήταν ανοιχτοί για επτά μήνες, αλλά όλες οι Θείες Λειτουργίες και οι θρησκευτικές συνάξεις τέθηκαν σε αναστολή, και το ίδιο συνέβη για τα τζαμιά», ανέφερε ο Πατριάρχης Αλοΰσιος Ραφαήλ, ο οποίος την περασμένη Κυριακή τέλεσε τη Θεία Ευχαριστία σε μια μικρή ιρακινή ενορία. «Ήταν παρόντες περίπου εβδομήντα πιστοί, και όλοι τους ήρθαν με ενθουσιασμό. Ευχαρίστησαν τον Θεό για την υγεία τους και προσευχηθήκαμε για τον τερματισμό του πολέμου και όλων των πολέμων. Όλο αυτό το διάστημα κάναμε μια σειρά συναντήσεων με τους ιερείς για να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους πιστούς μας στη χριστιανική διδασκαλία σε μια κατανοητή γλώσσα».

Οι πολιτικές εντάσεις και ζημιές στον πληθυσμό

«Υπάρχει σύγχυση τώρα, κυρίως πολιτική, και μια πολύ μεγάλη ένταση στη χώρα μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ του Ιράν και εκείνων που είναι υπέρ της Αμερικής. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη, τον Λίβανο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αυτές είναι εντάσεις – εξηγεί ο Πατριάρχης – που είναι πολύ επιβλαβείς για τον πληθυσμό. Η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες, λαμβάνει μέτρα κατά της διαφθοράς και των όπλων, και ευελπιστούμε να τα καταφέρει».

Η πανδημία και η βοήθεια προς τις Εκκλησίες για τους πιο ευάλωτους

«Έχουμε κάθε μέρα 5.000 θετικά κρούσματα από τον κορωνοϊό», διευκρινίζει ο Πατριάρχης των Χαλδαίων, σε μια χώρα όπου ο Covid-19 έχει καταγράψει πάνω από 370.000 περιστατικά και περισσότερους από 9.000 θανάτους. «Δεν έχουμε αρκετά νοσοκομεία, φάρμακα, βασικά μέτρα υγείας. Όλοι παραμένουν απομονωμένοι στο σπίτι του». Δεν έλειψε η οικονομική βοήθεια προς τις πιο ευάλωτες κατηγορίες: «Έχω δώσει χρήματα στις εκκλησίες για να βοηθήσουν όσους δεν έχουν τίποτα, 120.000 δολάρια μέχρι τώρα, αλλά είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε όταν χρειαστεί. Ακόμη και για επισκέψεις στους ασθενείς, είμαστε πάντοτε έτοιμοι».

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου