Πάσχα ελπίδας και ανασυγκρότησης για τους Χριστιανούς της Πεδιάδας της Νινευή

Πάσχα ελπίδας και ανασυγκρότησης για τους Χριστιανούς της Πεδιάδας της Νινευή

Στην περιοχή Νινευή, αλλά και στις χριστιανικές κοινότητες προσφύγων στο ιρακινό Κουρδιστάν, θα υπάρχουν λιτανεύσεις του Δρόμου του Σταυρού και στιγμές προσευχής για τους εορτασμούς της Πάσχας. Περίπου το ήμισυ των χριστιανικών οικογενειών επέστρεψαν στα χωριά που επλήγησαν από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά φοβούνται τώρα τη μείωση των κεφαλαίων ανασυγκρότησης

Ένα Πάσχα στο όνομα δημόσιων εορτασμών και ελπίδας στην ανασυγκρότηση. Είναι αυτή που θα ζήσουν οι  κοινότητες ιρακινών χριστιανών που επέστρεψαν στα χωριά της Πεδιάδας του Νινευή και επίσης εκείνων που εξακολουθούν να κατοικούν στα καταφύγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, αφού έφυγαν κατά τις προελάσεις  του Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Στην Πεδιάδα της Νινευή  επέστρεψε  πάνω από το 45% των Χριστιανών

Για χιλιάδες χριστιανούς λοιπόν, είναι το πέμπτο Πάσχα για τους φυγάδες. Πολλοί πιστοί θα λάβουν μέρος στις ιεροτελεστίες της Μεγάλης Εβδομάδας στα χωριά της προέλευσης, ενώ συνεχίζεται πρώτη προσπάθεια ανασυγκρότησης των κέντρων χριστιανικής πλειοψηφίας που καταστράφηκαν από το κύμα βίας που διαπράχθηκε από την πολιτοφυλακή του  Χαλιφάτου. Προς το παρόν, πάνω από το 45% των αρχικών οικογενειών της Νινεφέχης έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, για συνολικά 41.304 χριστιανούς. Τα ξανακατασκευασμένα σπίτια είναι πάνω από 6.300 από συνολικά 14.000 κατοικημένες μονάδες που έπαθαν μεγάλες ζημιές ή καταστράφηκαν.

Η δέσμευση του Acs

Η  μείωση των κονδυλίων ανασυγκρότησης θα μπορούσε να επιβραδύνει την επιστροφή στην ομαλότητα. Η βοήθεια προς την «Εκκλησία σε Ανάγκη» παραμένει ο κύριος δωρητής για να εξασφαλίσει τη διατήρηση και την ευημερία των χριστιανών στο Ιράκ, με περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ να διανέμονται από το 2014 μέχρι σήμερα. Το Ποντιφικό Ίδρυμα λειτουργεί μέσω της "Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Νινευή", στην οποία επίσης προσχωρούν και άλλοι εταίροι και η τοπική Εκκλησία.

Asia News και PIME για τους χριστιανούς της Μοσούλης

Για τις οικογένειες που βρίσκονται ακόμα στα κέντρα υποδοχής στο Erbil και στο υπόλοιπο ιρακινό Κουρδιστάν, η στήριξη που έλαβαν στο πλαίσιο της εκστρατείας "Adopt a Christian of Mosul" που διοργάνωσε η Asia News και το PIME (Ποντιφικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Αποστολών) έχει θεμελιώδη σημασία . Ο π. Σαμίρ Γιούσεφ, εφημέριος της Μμητροπόλεως Αμαντίγια, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βοήθησε χιλιάδες χριστιανούς, μουσουλμάνους και οπαδούς άλλων θρησκειών, δήλωσε στην AsiaNewsότι χάρη στις δωρεές αυτές ήταν δυνατό να «βοηθήσουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, στη Μοσούλη και στην πεδιάδα της Νινευή που ζουν ακόμα μαζί μας  και που δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στις περιοχές τους, επειδή εξακολουθούν να είναι καταστραμμένες  και ανασφαλείς».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου