Α Ν Α Μ Ν Η Σ Η

Α Ν Α Μ Ν Η Σ Η

Το πνεύμα του Πασχαλινού Τριημέρου (Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα) αναπτύσσεται πάνω στη γραμμή που οι χριστιανοί διατήρησαν συνεχώς μεταδίδοντας η μια γενιά στην άλλη την ΑΝΑΜΝΗΣΗ του Πάθους, του Θανάτου και της Ανάστασης του Κυρίου τους.

Η λέξη Ανάμνηση είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε το Πάσχα. Πέρασε από τον Ιουδαϊσμό στην πρώτη χριστιανική Κοινότητα της Ιερουσαλήμ και από εκεί σε όλη την Εκκλησία, μέχρι τις μέρες μας και θα συνεχίσει να έχει νόημα ως τη συντέλεια του κόσμου.

Η Εκκλησία παραδίδει από τη μια γενιά στην άλλη τα σωτήρια γεγονότα του Πασχαλινού Τριήμερου όπως τα παρέλαβε. Ήδη ο Απόστολος Παύλος έγραφε στα χρόνια του: «Κατ' αρχήν, σας παρέδωσα αυτό που και εγώ παρέλαβα, ότι ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας σύμφωνα με τη Γραφές, ότι ενταφιάσθηκε και ότι αναστήθηκε την τρίτη ημέρα, σύμφωνα με τη Γραφές και ότι φανερώθηκε στον Κηφά (= στον Πέτρο) και έπειτα στους Δώδεκα. Έπειτα φανερώθηκε σε πάνω από πεντακόσιους αδελφούς μαζί…. Στο τέλος φανερώθηκε και σε μένα, σαν σε έκτρωμα» (1 Κορ 15,1-8).

Αποτελεί, λοιπόν, πρώτιστο χριστιανικό καθήκον μας να μεταδίδουμε, με την τέλεση των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και με κάθε άλλο δυνατό και πρόσφορο τρόπο, την παράδοση που έχουμε παραλάβει από τους Αποστόλους και την οποία η Εκκλησία με τόσο ζήλο διατήρησε επί τόσους αιώνες, ως πολύτιμο θησαυρό και παρακαταθήκη.

Ο Θάνατος του Ιησού (η «έξοδός του», όπως την ονομάζει ο Ιωάννης) σημαίνει είσοδο στη Νέα Ζωή. Μια ζωή που δεν υπόκειται πλέον στον θάνατο, αλλά ταυτίζεται με την αιώνια δόξα. Έτσι ο θάνατος είναι αναπόσπαστος από τη φανέρωση της νέας ζωής. Η ένωση αυτών των δυο μυστηρίων, θανάτου και νέας ζωής, φανερώνουν στον χριστιανό του σήμερα, όπως και του χθες, πως μια ζωή ενωμένη με τον δοξασμένο και αναστημένο Χριστό, δε μπορεί να υπάρξει χωρίς να έχει προηγηθεί σε μας ο θάνατος. Μ’ αυτόν πεθαίνουν όλα εκείνα στοιχεία που αποτελούν τον φθαρμένο παλαιό κόσμο του κακού, του θανάτου και της αμαρτίας.

Η Ανάσταση του Ιησού μας εισάγει στο νέο κόσμο του φωτός και της ζωής. Η δύναμη της είναι η αγάπη. Η αγάπη παραμένει η μοναδική δύναμη που μπορεί να νικήσει τον θάνατο.

(Κείμενο sannicolo.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου