ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Λόγω μικρής αδιαθεσίας ιερέα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέβαλε για αργότερα το προγραμματισμένο του ταξίδι  στη  Νάξο και Πάρο και παρέμεινε στην Τήνο για να καλύψει κενά ενοριών.

Το Σάββατο 23 το βράδυ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής στο Σκαλάδο και την παραμονή των Χριστουγέννων, τις βραδινές ώρες τέλεσε την Ακολουθία της Χριστουγεννιάτικης Αγρυπνίας και στη συνέχεια την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μιλώντας στην συναγμένη Εκκλησία στο ναό  και μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου είπε μεταξύ άλλων:

«Γεννήθηκε για μας ένας Σωτήρας». Αυτό  είναι το κεντρικό μήνυμα της Θείας Λειτουργίας της άγιας αυτής βραδιάς. Ένας σωτήρας του οποίου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είχαν ήδη αναγγελθεί από τον προφήτη Ησαΐα: Θεός ισχυρός, Πατέρας, άρχοντας της ειρήνης. Ένας Σωτήρας που έρχεται για όλους, αλλά ιδιαίτερα  για τους πιο μικρούς και ταπεινούς, όπως ήταν πχ οι βοσκοί. Ένας Σωτήρας  που μας διδάσκει  να απαρνηθούμε την ανομία  και τα κοσμικά πάθη και να ζήσουμε με σύνεση, δικαιοσύνη και ευσέβεια  στον παρόντα καιρό.

Ίσως το πρώτο πράγμα που μας εντυπωσιάζει και μας ελκύει από αυτόν το  Σωτήρα είναι το γεγονός ότι είναι ένα βρέφος  που μόλις γεννήθηκε  και μάλιστα μέσα στη φτώχεια. Ακόμη δεν έχει κάνει τίποτε: δεν κήρυξε, δεν έκανε θαύματα, δεν σταυρώθηκε, δεν αναστήθηκε. Όμως αρχίζει να μας σώζει ήδη με το γεγονός ότι γεννήθηκε. Είναι φανερό πως δεν σώζει από αυτό που κάνει  αλλά γι’ αυτό που είναι. Και το βρέφος αυτό είναι ο Θεός.

Ο κόσμος δεν θα σωθεί μέσα από τα εξαιρετικά και μεγάλα έργα των ανθρώπων  αλλά από την παρουσία του ίδιου  του Θεού στη ζωή των ανθρώπων.

Στο ευαγγέλιο οι πρώτοι ευεργετηθέντες  από τον  ερχομό του Σωτήρα  είναι οι βοσκοί. Μία τάξη ανθρώπων ταπεινών, ασήμαντων, που δεν έχαιραν φήμης  μεταξύ των ιουδαίων.

Η σωτηρία είναι δώρο του Θεού. Δεν είναι δικαίωμα του ανθρώπου, ούτε κάτι που μπορούμε να το κατακτήσουμε μόνοι μας. Το να δεχτούμε τη σωτηρία προϋποθέτει  μια πράξη απόλυτης ελευθερίας, μια απόλυτη αποδοχή του προσώπου που μας σώζει από δική του πρωτοβουλία χωρίς να μου ζητάει τίποτε εκ των προτέρων. Αν κάποιος δεν δέχεται  αυτό το βρέφος σωτήρα, στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει από άγνοια. Δεν ξέρει τι χάνει.

Η αποδοχή του Σωτήρας μας είναι δύναμη  ανανέωσης και υπευθυνότητας.  Το Βρέφος μας σώζει  για να χρησιμοποιήσουμε στη ζωή μας όπως εκείνο, τη σύνεση, τη δύναμη, τη δικαιοσύνη, την ευσέβεια.

 Η σημερινή βραδιά δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Στη ζωή κάθε ανθρώπου  υπάρχει κάποιο γεγονός, κάποια στιγμή της ύπαρξής του που δεν ξεχνά ποτέ. Αυτές οι στιγμές  και τα γεγονότα  τα χαρακτηρίζομε εν γένει δυνατά και σημαδιακά  για τη ζωή μας. Θέλω να σας πω πως αυτή η βραδιά  των Χριστουγέννων, πρέπει να είναι μια εμπειρία  τόσο δυνατή που να μην ξεχαστεί.

Σας καλώ να μπούμε μέσα σ’ αυτό το Μυστήριο με όλο μας το είναι για να νιώσουμε την υπέρτατη αυτή αγάπη του θεού για μας. να ζητήσουμε από αυτό το βρέφος με καρδιά ταπεινή  και με επιμονή  να μας δώσει μια πίστη , μια αγάπη  και μια ελπίδα ζωντανή για να χαραχτούν ανεξίτηλα μέσα στη μνήμη μας

Και αν ο Σωτήρας Χριστός κτυπήσει την πόρτα σου είσαι έτοιμος και διαθέσιμος να την ανοίξεις διάπλατα; Η μεγάλη τραγωδία είναι που ενώ ο Σωτήρας κτυπά την πόρτα σε πολλούς ανθρώπους εκείνοι δεν ανοίγουν. ίσως επειδή  ο σωτήρας μας είναι βρέφος και νομίζουν πως δεν μπορεί να τους σώσει ή επειδή η σωτηρία που εκείνος προσφέρει διαφέρει από εκείνη που ονειρευόμαστε, παρόλο που αυτή είναι λανθασμένη και περιορισμένη.

Εάν ο Θεός σου προσφέρει τη σωτηρία  δεν μπορεί να είναι αυτή που εσύ θέλεις  αλλά εκείνη που ο ίδιος σου προσφέρει. Εάν σου την χαρίζει  δέξου την όπως σου την δίνει. Εάν σου την χαρίζει ευχαρίστησέ τον γι’ αυτό. Εάν σου την χαρίσει χάρισέ την και εσύ σε άλλους. Είναι ένα περίεργο δώρο που όσο το χαρίζει τόσο αυτό αυξάνει. Αν αυτή τη νύκτα ο Σωτήρας κτυπήσει την πόρτα σου, άνοιξέ την λοιπόν διάπλατα. Σε βεβαιώνω πως δεν θα το μετανιώσεις γι’ αυτό. Αμήν

Σήμερα, ημέρα Χριστουγέννων, προβλέπεται  να τελέσει στις 10.30 το πρωί  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό Πέτρου και Παύλου στην Ξινάρα Τήνου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου