ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

Πολλοί γνωρίζουν, ότι στην Καθολική Εκκλησία το Κανονικό Δίκαιο προβλέπει για τους Eπισκόπους, όταν συμπληρώσουν το 75ο έτος της ηλικίας τους, «παρακαλούνται» να υποβάλλουν την παραίτησης στον Πρώτο Επίσκοπο της Εκκλησίας.

Ας δούμε όμως, αν αυτό προβλέπεται μόνο για τους Επισκόπους ή και τους εφημερίους.

Ο Καν. 401, § 1. του Κανονικού Δικαίου ορίζει:

«Ο επαρχιακός Επίσκοπος ο οποίος έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του, παρακαλείται να υποβάλει την παραίτησή του από τα καθήκοντά του στον Ανώτατο Ποντίφικα, ο οποίος θα προνοήσει, αφού εκτιμήσει όλες τις περιστάσεις».

Ο Καν 538 παρ. 3 ορίζει: «Με τη συμπλήρωση του 75ου έτους της ηλικίας του, ο εφημέριος παρακαλείται να υποβάλει την παραίτησή του στον Επίσκοπο του, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη κάθε περίσταση προσώπου και τόπου θα αποφασίσει εάν θα τη δεχθεί ή θα αναβάλει την αποδοχή της».

Όλοι λοιπόν οι εφημέριοι της Καθολικής Εκκλησίας που έχουν συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας τους «παρακαλούνται» να υποβάλλουν την παραίτησή τους στον επίσκοπό τους, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα τη δεχθεί ή θα αναβάλει την αποδοχή της.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου