ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

Πολλοί γνωρίζουν, ότι στην Καθολική Εκκλησία το Κανονικό Δίκαιο προβλέπει για τους Eπισκόπους, όταν συμπληρώσουν το 75ο έτος της ηλικίας τους, «παρακαλούνται» να υποβάλλουν την παραίτησης στον Πρώτο Επίσκοπο της Εκκλησίας.

Ας δούμε όμως, αν αυτό προβλέπεται μόνο για τους Επισκόπους ή και τους εφημερίους.

Ο Καν. 401, § 1. του Κανονικού Δικαίου ορίζει:

«Ο επαρχιακός Επίσκοπος ο οποίος έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του, παρακαλείται να υποβάλει την παραίτησή του από τα καθήκοντά του στον Ανώτατο Ποντίφικα, ο οποίος θα προνοήσει, αφού εκτιμήσει όλες τις περιστάσεις».

Ο Καν 538 παρ. 3 ορίζει: «Με τη συμπλήρωση του 75ου έτους της ηλικίας του, ο εφημέριος παρακαλείται να υποβάλει την παραίτησή του στον Επίσκοπο του, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη κάθε περίσταση προσώπου και τόπου θα αποφασίσει εάν θα τη δεχθεί ή θα αναβάλει την αποδοχή της».

Όλοι λοιπόν οι εφημέριοι της Καθολικής Εκκλησίας που έχουν συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας τους «παρακαλούνται» να υποβάλλουν την παραίτησή τους στον επίσκοπό τους, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα τη δεχθεί ή θα αναβάλει την αποδοχή της.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου