ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟ’Ι’ΟΥ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑΣ…]

6

ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟ’Ι’ΟΥ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑΣ…]

Η Νέα Γουινέα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, χωρίζεται διοικητικά σε δύο ισομερή σχεδόν τμήματα : το δυτικό ανήκει στην Ινδονησία, το ανατολικό μαζί με κάποιες συστάδες νησιών συστήνουν από το 1975 το ανεξάρτητο κράτος Παπούα – Νέα Γουινέα. Υπάρχουν 9.000.000 περίπου κάτοικοι, το 96% χριστιανοί ( 27% καθολικοί, οι υπόλοιποι σε διάφορες εκκλησίες της μεταρρύθμισης ) αλλά πολλές ντόπιες δοξασίες παραμένουν ακόμα ζωντανές. Η μεγάλη πλειοψηφία ζει σε αγροτικές περιοχές, γι αυτό το νησί είναι ως σήμερα ουσιαστικά ανεξερεύνητο, με πλούσια πανίδα και πιθανό ορυκτό πλούτο.
Δυστυχώς ο κορωνοϊός έχει και εδώ σημαντική παρουσία. Εξάλλου η περιοχή μαστίζεται από διάφορους ιούς, όπως αυτός του AIDS, λόγω της ελλιπούς επαφής των αγροτικών περιοχών με μονάδες υγείας. Το 50% των ιατρικών και υγειονομικών κέντρων στην ύπαιθρο έχουν δημιουργηθεί από τις χριστιανικές εκκλησίες. Όμως η οικονομική βοήθεια του κράτους είναι ελάχιστη. Ήδη από αρχές Ιουλίου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των καθολικών μονάδων υγείας έχει μειώσει κατά πολύ το έργο του : από αρχές 2020 δεν έχει καταβληθεί η κρατική συμμετοχή. Ο ιεραπόστολος ( PIME) π. Giorgio Licini, γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, επισημαίνει την ευθύνη της κυβέρνησης να φροντίσει εξίσου τις αγροτικές περιοχές με τις αστικές. 
Οι “ντόπιες δοξασίες” που αναφέραμε παραπάνω είναι ένα ακόμα σοβαρό θέμα που απασχολεί την εκκλησία. Η βία κατά των γυναικών, εντός της οικογένειας συχνά, είναι διαδεδομένη. Επίσης παραμένει ενεργή, σε άρρενες της χώρας, η πεποίθηση ότι πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν “τη μαγεία”! Γι` αυτό φαινόμενα κακοποίησης και θανάτωσης γυναικών ως μάγισσες δεν είναι σπάνια !!! Ο Επίσκοπος του Mendi, Donald Lippert , ως απάντηση σε πρόσφατες δολοφονίες γυναικών, δήλωσε ότι όσοι έχουν κακοποιήσει και θανατώσει γυναίκες με αυτόν τον ισχυρισμό είναι απόλυτα υπεύθυνοι των πράξεών τους και πρέπει να τιμωρηθούν ως κοινοί εγκληματίες.

Πληροφορίες και φωτογραφία από Πρακτορείο FIDES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου