ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ
Τα αιτήματα πολλών τοπικών εκκλησιών προς την Αγία Έδρα, για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα κέντρα αποφάσεων, είναι προφανές ότι τυγχάνουν εφαρμογής από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, σε θέσεις ευθύνης στο Κράτος του Βατικανού αλλά κα στις υπηρεσίες της Αγίας Έδρας, που αφορούν τη διαποίμανση της παγκόσμιας εκκλησίας.
Ενδιαφέρον θα ήταν αν οι ευρωπαϊκές κυρίως εκκλησίες, κάποιες εκ των οποίων πιέζουν για χειροτόνηση γυναικών, αποδείκνυαν ότι αντίστοιχα τις χρησιμοποιούν σε ηγετικές θέσεις… Πάντως οι αριθμοί, ως προς τα συμβαίνοντα στη Ρώμη, είναι ενδεικτικοί.
Από συνολικό αριθμό εργαζομένων σε υπηρεσίες του Κράτους και της Αγίας Έδρας 4.053 άτομα, το 2010, οι 697 ή ποσοστό 17% ήταν γυναίκες.
Το 2019 οι συνολικά εργαζόμενοι ήταν 4.618 και οι γυναίκες 1016 ή ποσοστό 22%.
Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι αυξήθηκε μεν ο αριθμός γυναικών αλλά μπορεί αυτό να αφορά δευτερεύουσες εργασίες π.χ. την καθαριότητα ή την κουζίνα
Όμως, σε μια δεκαετία, οι εργαζόμενες σε θέσεις ευθύνης αυξήθηκαν από 385 ( 17,6%) σε 649 ( 24 % ) . Ανάμεσά τους η διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού, από το 2016, Barbara Jotta ( φωτό) και η Διευθύντρια του μεγαλύτερου Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ευρώπης, του Bambino Gesu, απ΄το 2015, Mariella Enoc. Επίσης είναι πλέον 4 ( στις 24 θέσεις ) οι υπο – γραμματείς σε Οργανισμούς και Συνόδους της Αγίας Έδρας. Η θέση είναι η 3η ιεραρχικά μετά τον (συνήθως Καρδινάλιο) επικεφαλής και τον (συνήθως Επίσκοπο) γραμματέα : κυρία Francesca Di Giovanni, στο Τμήμα Σχέσεων με τα Κράτη, επομένως ιεραρχικά πάνω απ` τους Νούντσιους – αδελφή, απ΄την Ισπανία, Carmen Ros Nortes στη “Σύνοδο για τα Μοναχικά Καθιδρύματα” – κυρίες Linda Ghisani και Gabriela Gambino στον “Οργανισμό για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή ”.
Σε αυτές πρέπει να προστεθούν η σαλεσιανή μοναχή Alessandra Subrilli, η οποία είναι καθηγήτρια πολιτικής οικονομίας και έχει ορισθεί ως σύμβουλος του Κράτους του Βατικανού, οι εργαζόμενες ως επικεφαλής σε διάφορους τομείς του “Οργανισμού για την Επικοινωνία” ( 2 ιταλίδες και από μια από Σλοβενία, Βραζιλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο [μοναχή] και Ιαπωνία ) της Αγίας Έδρας, οι νεοτοποθετηθείσες σε Αποστολική Βιβλιοθήκη και AIF ( Υπηρεσία Ελέγχου μη ανακύκλωσης βρώμικου χρήματος ) και, φυσικά, οι έξι γυναίκες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που πρόσφατα παρουσιάσαμε ως επιλογές του Πάπα για νέα μέλη του “ Συμβουλίου για την Οικονομία ”
Πληροφορίες από Vatican Insider της La Stampa
Φωτογραφία Διευθύντριας Μουσείων Βατικανού από αρχείο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ