Πάπας: ο Θεός τους καλεί όλους, το Ευαγγέλιο δεν προορίζεται για λίγους εκλεκτούς

4

Πάπας: ο Θεός τους καλεί όλους,  το Ευαγγέλιο δεν προορίζεται για λίγους εκλεκτούς

Μια «θαυμάσια γιορτή αγάπης και κοινωνίας γύρω από τον μονογενή Υιό του»: αυτό είναι το σχέδιο του Θεού για όλη την ανθρώπινη οικογένεια. Σχολιάζοντας το σημερινό απόσπασμα του Ευαγγελίου, δηλαδή την παραβολή του γαμήλιου συμποσίου, κατά το Angelus μιας βροχερής Κυριακής, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι στην παραβολή, δύο φορές οι υπηρέτες του βασιλιά αποστάλθηκαν να φωνάξουν τους καλεσμένους, «αλλά εκείνοι αρνούνταν, δεν επιθυμούσαν να πάνε στη γιορτή, επειδή είχαν άλλα πράγματα να σκεφτούν: τον αγρό και τις εργασίες».
Ο Φραγκίσκος σχολιάζει: Πολλές φορές δίνουμε προτεραιότητα στα ενδιαφέροντά μας και στα υλικά πράγματα αντί του Κυρίου που μας καλεί. Αλλά ο βασιλιάς της παραβολής δεν θέλει το δωμάτιο να παραμείνει άδειο, επειδή θέλει να δωρίσει τους θησαυρούς του βασιλείου του.

Κανείς δεν αποκλείεται από τον οίκο του Θεού
Ο Κύριος δεν παραδίδεται στην άρνηση και επεκτείνει τη πρόσκλησή του ακόμη και στους πλέον απόμακρους, «χωρίς να αποκλείει κανέναν», επειδή «κανείς δεν αποκλείεται από τον οίκο του Θεού». Οι υπηρέτες βγαίνουν έξω από την πόλη και φτάνουν στους δρόμους της εξοχής, στα μέρη «όπου η ζωή είναι επισφαλής». Επομένως μόνο οι «αποκλεισμένοι», «εκείνοι που δεν φαίνονταν ποτέ άξιοι να συμμετάσχουν σε μια γιορτή» δέχονται την πρόσκληση. Και ο Πάπας προσθέτει αυθόρμητα εκτός κειμένου:

Πράγματι: ο κύριος, ο βασιλιάς, λέει στους αγγελιοφόρους: «Καλέστε τους όλους, καλούς και κακούς. Όλους!. Ο Θεός καλεί ακόμη και τους κακούς. «Όχι, εγώ είμαι κακός, έχω κάνει τόσα πολλά…». Σε καλεί: «Έλα, έλα, έλα!». Και ο Ιησούς πήγε να γευματίσει με τους τελώνες που ήταν οι δημόσιοι αμαρτωλοί, ήταν οι κακοί… Ο Ιησούς, ο Θεός δεν φοβάται την πληγωμένη από την τόση κακία ψυχή μας και επειδή μας αγαπά, μας καλεί.

Η Εκκλησία και η περιφέρεια
Όπως ο Κύριος έτσι και η Εκκλησία, επιβεβαιώνει ο Πάπας Φραγκίσκος, «καλείται να φτάσει στο σημερινό σταυροδρόμι, δηλαδή τις γεωγραφικές και υπαρξιακές περιφέρειες της ανθρωπότητας», όλα εκείνα τα μέρη όπου ζουν «μέλη της ανθρωπότητας χωρίς ελπίδα». Και συνεχίζει.

Αφορά στο να μην αναπαυόμαστε σε σχετικά άνετους και συνηθισμένους τρόπους ευαγγελισμού και μαρτυρίας της φιλανθρωπίας, αλλά να ανοίξουμε τις πόρτες της καρδιάς μας και των κοινοτήτων μας σε όλους, γιατί το Ευαγγέλιο δεν προορίζεται για μερικούς εκλεκτούς. Ακόμα και εκείνοι που βρίσκονται στο περιθώριο, αλλά και εκείνοι που απορρίπτονται και περιφρονούνται από την κοινωνία, θεωρούνται από τον Θεό άξιοι της αγάπης του.

Και ο Φραγκίσκος αναφέρει εμπιστευτικά ότι χθες το βράδυ μπόρεσε να μιλήσει στο τηλέφωνο με έναν ηλικιωμένο ιταλό ιερέα, εδώ και χρόνια ιεραπόστολο στη Βραζιλία, δίπλα στους αποκλεισμένους και στους φτωχούς και που τώρα ζει ειρηνικά τα γηρατειά του. «Ξόδεψε τη ζωή του με τους φτωχούς – λέει ο Πάπας -. Αυτή είναι η Μητέρα Εκκλησία μας, αυτός είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού που πηγαίνει εκεί που διασταυρώνονται οι πορείες.

Διαθεσιμότητα για μια πορεία μεταστροφής
Ο Θεός λοιπόν, προετοιμάζεται για όλους, αλλά θέτει στους καλεσμένους του μια προϋπόθεση, αυτή του να φοράει το γαμήλιο ένδυμα που στην εποχή του Ιησού ήταν ένα είδος κοντής κάπας που ο κάθε επισκέπτης λάβαινε ως δώρο κατά την είσοδό του. Μεταξύ εκείνων που κάθονταν στο συμπόσιο της παραβολής, ένας δεν την φορούσε: αρνούμενος το δώρο απέκλεισε από μόνος του τον εαυτό του και ο βασιλιάς δεν μπορεί παρά να τον πετάξει έξω.

Αυτός ο άντρας αποδέχτηκε την πρόσκληση, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε ότι όλο αυτό δεν σήμαινε τίποτα για εκείνον: ήταν ένα αυτόνομο άτομο, δεν είχε την παραμικρή επιθυμία να αλλάξει ή να αφήσει τον Κύριο να τον βοηθήσει: αυτή η κοντή κάπα, το γαμήλιο ένδυμα συμβολίζει την ευσπλαχνία που ο Θεός απλόχερα μας χαρίζει.Τη χάρη. Η πρόσκληση του Θεού, ακόμη και το ότι ο Θεός σε κάνει να έρθεις στη γιορτή, είναι μια χάρη. Χωρίς χάρη δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα στη χριστιανική ζωή. Όλα είναι χάρη. Δεν αρκεί να αποδεχτείς την πρόσκληση να ακολουθήσεις τον Κύριο, είναι απαραίτητο να είσαι διαθέσιμος για μια πορεία μεταστροφής, που αλλάζει την καρδιά.

Βγαίνουμε από τα στενά μοτίβα μας
Η ευσπλαχνία του Θεού είναι ένα δώρο της αγάπης του, επιβεβαιώνει ο Φραγκίσκος, είναι η χάρη που πρέπει να λάβουμε «με έκπληξη και χαρά». Ο Πάπας ολοκληρώνει την ομιλία του απευθύνοντας μια προσευχή προς την Παναγία, ώστε να μας βοηθήσει όλους μας να πράξουμε όπως οι υπηρέτες της παραβολής, να «εγκαταλείψουμε τα σχέδιά μας και τις στενές απόψεις μας» για να ανακοινώσουμε σε όλους την αγάπη χωρίς αντάλλαγμα του Κυρίου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα ενοριών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΡΙΩΝ  Οικισμός Ενορία 4-5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

5η Κυριακή του Έτους

  5η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Α΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 95 [94], 6-7) Ελάτε, να προσκυνήσουμε τον Θεό, και να προσπέσουμε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 4 Φεβρουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου