Πάπας Φραγκίσκος: “μετά την πανδημία, η ελπίδα είναι να ξαναγεννηθούμε μαζί”

Πάπας Φραγκίσκος: "μετά την πανδημία, η ελπίδα είναι να ξαναγεννηθούμε μαζί"

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποδεικνύει ένα «σχέδιο» όχι μόνο για να ξεπεραστούν η πανδημία και οι συνέπειές της, αλλά και για να μην επιστρέψει στην πρότερη προβληματική, αν όχι θλιβερή κατάσταση, η ανθρωπότητα: “τα αντισώματα της αλληλεγγύης” ενάντια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τους λαούς στην ποικιλομορφία τους να πρωταγωνιστούν στην επεξεργασία και στην υλοποίηση ενός σχεδίου ολοκληρωμένης-σφαιρικής ανθρώπινης ανάπτυξης. Μέσω του Ισπανικού περιοδικό "Vida Nueva" ο Πάπας διακηρύττει ότι : “Είναι η κατάλληλη στιγμή, να βρούμε το θάρρος και μια νέα φαντασία για το τι είναι δυνατό να γίνει, με τον ρεαλισμό που μόνο το Ευαγγέλιο μπορεί να μας προσφέρει”.

«Όλοι αισθανόμαστε και ζούμε τον αντίκτυπο όλων όσων συμβαίνουν, και των σοβαρών συνεπειών τους που ήδη βλέπουμε, ο πόνος και το πένθος για τα αγαπημένα μας πρόσωπα μας μπερδεύουν, μας στενοχωρούν και μας παραλύουν». Βυθισμένος σε ένα ατελείωτο Μεγάλο Σάββατο, ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα στον τάφο της πανδημίας. Το βάρος της αγωνίας για τους νεκρούς και τους αρρώστους, η κατάθλιψη της απομόνωσης, το άγχος για την καταστροφική οικονομική αντίδραση, φαντάζουν ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. "Ποιος θα ρίξει την πέτρα από την είσοδο του μνήματος;".

Τα λόγια των μαθητριών μας ταιριάζουν. Ωστόσο, ακριβώς στα πέτρινα σπλάχνα του τάφου, τα μικρόβια της Αναστάσεως ωριμάζουν. Από εκεί, λοιπόν, ξεκινά το «Σχέδιο της Αναζωογόνησης» που προτείνει ο Πάπας Φραγκίσκος με άρθρο του στο ισπανικό περιοδικό Vida Nueva, ένα από τα σημεία αναφοράς για ό, τι αφορά την επικαιρότητα και τις άλλες εκκλησιαστικές υποθέσεις, των περιοχών που μιλούν τα Καστιλιάνικα (Καταλανικά) . Τα δάκρυα που χύθηκαν

-και χύνονται- από το ένα άκρο του πλανήτη στο άλλο τις τελευταίες εβδομάδες, μοιάζουν, λέει, με εκείνα των γυναικών μπροστά στον τάφο του Δασκάλου, γιατί δεν αποτελούν τον τελευταίο και οριστικό λόγο του παρόντος. Γιατί από αυτά, και μαζί με αυτά, ο Θεός “ξεχειλίζει”, μια λέξη αγαπητή στον Πάπα. Η θεία υπερχείλιση επιτρέπει στους ανθρώπους να μετατρέψουν το κακό σε νέα φωτεινή δύναμη για να χτίσουν το μέλλον. «Εάν είμαστε σε θέση να μάθουμε κάτι από αυτή την ώρα, είναι ότι κανείς δεν σώζεται από μόνος του. Τα σύνορα πέφτουν,τα τείχη καταρρέουν και όλοι οι φονταμενταλιστικοί λόγοι διαλύονται μπροστά σε μια σχεδόν ανεπαίσθητη παρουσία που κάνει να φανεί η ευθραυστότητα με την οποία είμαστε φτιαγμένοι » γράφει, και υπογραμμίζει ο πάπας:« Είναι η πνοή του Πνεύματος που ανοίγει ορίζοντες, ξυπνά τη δημιουργικότητα, ανανεώνει την αδελφοσύνη και μας κάνει να δηλώσουμε “παρών” (ή “εδώ είμαι”) μπροστά στο τεράστιο, και που δεν επιδέχεται αναβολή, έργο που μας περιμένει ".

Είναι επομένως επείγον να διακρίνουμε τον παλμό καρδιάς, που θέλει να δώσει ώθηση και δυναμικές ικανές να μαρτυρήσουν και να διοχετεύσουν τη νέα ζωή που ο Κύριος θέλει να δημιουργήσει μέσα σ’ αυτή τη στιγμή της Ιστορίας. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μέτρα ανακουφιστικά αλλά ανεπαρκή, μπαλώματα σε σχέση με τις σοβαρές συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης. "Είναι η κατάλληλη στιγμή να βρούμε το θάρρος και μια νέα φαντασία για το τι είναι δυνατό να γίνει, με τον ρεαλισμό που μόνο το Ευαγγέλιο μπορεί να μας προσφέρει", λέει ο πάπας Φραγκίσκος. Το σκληρό μάθημα αλληλεξάρτησης που η πανδημίας μας δίνει είναι πώς οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να νικηθούν πρωτίστως «με τα αντισώματα της αλληλεγγύης», συνεχίζει ο Πάπας, επικαλούμενος ένα πρόσφατο έγγραφο της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή. Αν, λοιπόν, ενεργούμε ως λαοί, "ακόμη και ενόψει άλλων επιδημιών που μας απειλούν, μπορούμε να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα".
"Θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την μοιρολατρία, που μας κρατά φυλακισμένους, και να γράψουμε την παρούσα και τη μελλοντική ιστορία χωρίς να γυρίσουμε την πλάτη μας στα δεινά πολλών; " Η ερώτηση του πάπα Φραγκίσκου απευθύνεται βεβαίως στη διεθνή κοινότητα. Αλλά, πάνω απ 'όλα, στους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης στα χέρια των οποίων – ο Πάπας το έχει πει πολλές φορές – η μοίρα του κόσμου κατοικεί πραγματικά. Υπ’ αυτήν την έννοια, το άρθρο της Vida Nueva, συνεχίζει προς την ίδια κατεύθυνση πορείας που έχει ήδη περιγράψειiστην επιστολή του ο Πάπας, που απέστειλε στα κινήματα και στους λαϊκούς οργανισμούς την ημέρα του Πάσχα (12-4-2020) στην οποία τους κάλεσε να είναι οικοδόμοι μιας αλλαγής η οποία δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί: «Ας σκεφτούμε ένα σχέδιο ολοκληρωτικής ανθρώπινης ανάπτυξης την οποία τόσο λαχταρούμε, το οποίο να βασίζεται και θα έχει ως πρωταγωνιστές τους λαούς, σε όλη τους την ποικιλομορφία».
Ο πάπας Φραγκίσκος δεν φείδεται προσπαθειών ώστε να κάνει να φανεί στον ορίζοντα η ανθρώπινη οικογένεια, ενωμένη, στην αναζήτηση ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης. Και καταλήγει το άρθρο : "Αυτή είναι η «εναλλακτική λύση, εκείνη του πολιτισμού της αγάπης», η οποία δεν είναι ένα αφελές όνειρο, αλλά μια πιθανή ουτοπία την οποία βλέπει "μια αφοσιωμένη κοινότητα αδελφών" δεσμευμένη στην προσπάθεια όλων".

Πηγή: ενοριακές καμπάνες

Mεταφραση – Aπόδοση π. ιμ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου