Πάπας Φραγκίσκος: Η ενεργός ευαισθησία υπέρ των φτωχών, “εικόνα” της Εκκλησίας
Η παγκόσμια Ημέρα υπέρ των φτωχών, οι “Ευσπλαχνίνες”, τα καταλύματα για τους φτωχούς: είναι μόνο μερικά από τα έργα υπέρ των “τελευταίων” που χαρακτηρίζουν σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια της παποσύνης του Φραγκίσκου. Ας τα δούμε:
Ο Πάπας Φραγκίσκος το σκέφτηκε σε μια από τις πιο πρωτότυπες, συγκινητικές και χαρακτηριστικές στιγμές του Ιωβηλαίου, σε μία Πλατεία του Αγίου Πέτρου που είχε πλημμυρίσει από χιλιάδες φυλακισμένους για την ημέρα του Έτους της Ευσπλαχνίας που ήταν αφιερωμένη σε αυτούς. Θα γίνει πραγματικότητα στις 19 του προσεχούς Νοεμβρίου: η ίδια πλατεία, κατά την πρώτη παγκόσμια Ημέρα υπέρ των φτωχών, θα μεταμορφωθεί σε απτό σημείο μιας εκ των προτεραιοτήτων αυτής της Παποσύνης. Ο Πάπας τρεις μόλις μέρες από την εκλογή του είπε πει: “Πόσο θα ήθελα μια Εκκλησία φτωχή και υπέρ των φτωχών!”. Αμέτρητες, σε σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια Παποσύνης, οι πράξεις δίχως προηγούμενο του πρώτου Πάπα στην ιστορία, που επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος, προς εκείνους τους οποίους η κοινωνία θεωρεί τελευταίους, απόκληρους. Γι' αυτόν, οι φτωχοί δεν είναι απλοί παραλήπτες μιας καλής πράξης εθελοντισμού, αλλά είναι πρόσωπα και ιστορίες που γίνονται “καθέδρα”, χάρη στη μαρτυρία πίστεως η οποία βιώνεται εν μέσω των πληγών που εκείνοι προσφέρουν σε όλη την Εκκλησία.
Η παγκόσμια Ημέρα υπέρ των φτωχών.Ο σημερινός κόσμος δεν ξέρει, ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει ξεκάθαρα τη φτώχεια. Κι όμως τα πολλά πρόσωπά της μας θέτουν ερωτηματικά κάθε μέρα – άνδρες, γυναίκες, παιδιά, που χάνουν την αξιοπρέπειά τους – μπροστά στους οποίους ο επιδεικνυόμενος πλούτος μας δεν παράγει παρά μόνο αδιαφορία. Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται σε όλα αυτά, σε όλα αυτά τα πρόσωπα, στο Μήνυμα για την πρώτη παγκόσμια Ημέρα υπέρ των φτωχών, και ζητά από όλη τη Χριστιανική κοινότητα να αναλάβει εκείνον τον τρόπο ζωής κατά τον οποίο μοιραζόμαστε με τους άλλους, και τον οποίο μας δίδαξε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ξεκινώντας από τη συνάντηση με τον λεπρό. Η πρόταση είναι τολμηρή: μία εβδομάδα πρωτοβουλιών που να γίνουν πράξη μαζί με τους φτωχούς, προσκαλώντας τους στη Θεία Λειτουργία, στις ενορίες της γειτονιάς, και ανοίγοντας τα σπίτια για τους προσκαλέσουμε για φαγητό. Όπως θα κάνει ο ίδιος ο Φραγκίσκος, στις 19 Νοεμβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, όταν στην αίθουσα Παύλος ο Στ' θα γευματίσει με τουλάχιστον 500 φτωχούς.
Οι “Ευσπλαχνίνες”.Όλα άρχισαν με τις “Ευσπλαχνίνες” που μοιράστηκαν για πρώτη φορά στις 17 Νοεμβρίου 2013 στην Πλατεία Αγίου Πέτρου. Κι επαναλήφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2016 όταν δαρθήκαν στους πιστούς από εθελοντές, ανάμεσα στους οποίους ήταν φτωχοί, άστεγοι, πρόσφυγες και μοναχοί. Κι επίσης στις 6 Απριλίου 2014 και στις 22 Μαρτίου 2015. Αυτή τη φορά μοιράστηκε η Καινή Διαθήκη σε σχήμα τσέπης. Μετά το Άγγελος των Θεοφανείων αυτού του έτους, διαμοιράστηκε από τους φτωχούς, τους άστεγους και από τους πρόσφυγες μαζί με τους εθελοντές ένα βιβλιαράκι που έφερε τον τίτλο “Εικόνες ευσπλαχνίας”.
Ευχές, γεύματα κι εκπλήξεις.Στις 17 Δεκεμβρίου 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος συμπλήρωσε τα 80 του χρόνια, και οι πρώτοι που του ευχήθηκαν ήταν οκτώ άστεγοι, δύο γυναίκες και έξι άνδρες, που προσκλήθηκαν νωρίς το πρωί από εκείνους που βρίσκονταν γύρω από τον Άγιο Πέτρο. Ακόμη μια χειρονομία που βροντοφωνάζει “πρώτα οι φτωχοί”, οι οποίοι απολαμβάνουν την απόλυτη προτεραιότητα ακόμη και σε σχέση με τους αδελφούς Καρδιναλίους, με τους οποίους θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο Παύλειο Παρεκκλήσιο λίγο αργότερα. Στα αποστολικά ταξίδια στην Ιταλία, το γεύμα μαζί με τους φτωχούς έγινε πλέον συνήθεια. Υπάρχουν έπειτα τα εκτός προγράμματος, όπως εκείνο στις 16 Οκτωβρίου 2015, όταν ο Πάπας, στο τέλος της Συνόδου, λίγο μετά τις 7 το βράδυ, παρουσιάστηκε απροειδοποίητα στο νέο Κατάλυμα για τους άστεγους στη ViadeiPenitenzieri, το οποίο είχε εγκαινιαστεί έναν μήνα πριν.
Ένα “χωριό” για τους άστεγους. Η τύχη των “κλοσάρ” ενδιαφέρει πολύ τον Πάπα, είναι μέσα στην καρδιά του, και πολλές φορές καυτηρίασε την αδιαφορία μιας πόλης όπως η Ρώμη προς αυτούς. Έτσι, ο Πάπας Φραγκίσκος – διαμέσω του “εκτελεστικού χεριού” του για τη φιλανθρωπία, του Σεβ/του KonradKrajewski, και τη δράση της Αποστολικής Ελεημοσυνερίας – θέλησε να εγερθεί γύρω από το “σπίτι του” ένα είδος χωριού για τους φτωχούς. Πολυ-ιατρείο, ντουζιέρες και κουρείο, έλαβαν τη θέση τους κάτω από το Περιστύλιο της Πλατείας Αγίου Πέτρου. Το ανδρικό Κατάλυμα της Viadei Penitenzieriφιλοξενεί έως και 34 άνδρες. Το Παιδιατρείο υπήρχε ήδη, σε μια μικρή δομή, πίσω από τον Οίκο Αγίας Μάρθας, ενώ υπήρχε ήδη και η Εστία που είναι υπό την επίβλεψη των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτα, όπου τώρα είναι ενεργό 24 ώρες το 24ωρο το γυναικείο Κατάλυμα. Χωρίς να υπολογίζουμε τη διανομή τηλεφωνικών καρτών και τις “πρώτες βοήθειες”, δηλαδή μικρά χρηματικά βοηθήματα, συνήθως από 200 ως 1.000 ευρώ, για τον κόσμο που δεν καταφέρνει να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Πρόσφυγες βρίσκουν σπίτι. Δύο διαμερίσματα πίσω από τα Λεόντεια Τείχη φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Είναι η απάντηση των δύο ενοριών του Βατικανού στην έκκληση που απηύθυνε ο Πάπας κατά το Άγγελος της 6ης Σεπτεμβρίου 2015: “Κάθε ενορία ας φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων”.
Οι εναγκαλισμοί.Φτωχός δεν είναι μόνο όποιος στερείται τα μέσα διαβίωσης: είναι αναρίθμητα τα χάδια και οι αγκαλιές στις Γενικές Ακροάσεις της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και των άλλων δημοσίων εμφανίσεων προς τους ασθενείς και τους ανάπηρους. Αξιομνημόνευτη η σιγή που κρατήθηκε στην Πλατεία Αγίου Πέτρου όταν, στις 6 Νοεμβρίου 2013, ο Πάπας ζήτησε μια προσευχή για τη Νοέμι, η οποία είχε προσληφθεί από μία σπάνια γενετική ασθένεια, τη νωτιαία μυική ατροφία (Sma), και ήταν ετοιμοθάνατη. Λίγο πριν, τη συνάντησε μαζί με τους γονείς της, τη χάιδεψε, τη φίλησε και την ευλόγησε. “Είναι μία από εμάς, ας επιτελέσουμε μια πράξη αγάπης γι' αυτήν”, είπε συγκινημένος κατά τη διάρκεια της ακρόασης.
ΠΗΓΗ: Πρακτορείο SIR
Μετάφραση: π.Λ.Κ