Πανηγύρισε ο ναός του Αγίου Ιωσήφ στα μοναστήρια Τήνου

Πανηγύρισε ο ναός του Αγίου Ιωσήφ στα μοναστήρια Τήνου


Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωσήφ στο χωριό Μοναστήρια στης Τήνου. Το χωριό αυτό  σήμερα είναι εγκαταλειμμένο και το μόνο κτήριο το οποίο είναι συντηρημένο, είναι ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ.

Εκεί το απόγευμα στις 5 τελέστηκε  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν ο Λειτουργός του Ναού και εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κώμης π. Πέτρος Σοκολόφσκυ, ο π. Δημήτριος Δαλέζιος, ο π. Νικόλος Ψάλτης και ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς

Πλήθος κόσμου συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο,  στην πανήγυρη. Από τη  Χώρα αλλά και από πολλά χωριά έφθασαν στο Ναό για να εκφράσουν την ευλάβειά τους και την αγάπη τους στον άγιο Προστάτη της φυσικής και πνευματικής οικογένειας.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στην παρούσα Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της περιόδου της Τεσσαρακοστής και η Εκκλησία μας χρησιμοποιεί ένα λιτό και απλό τρόπο στη θεία  Λατρεία. Δεν ψάλλει το Αλληλούια, δεν απαγγέλλει και  ψάλλει το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ» και με τη χρήση του μόβ χρώματος στα άμφια των Λειτουργών θέλει να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα ερήμου κατάλληλης για περισυλλογή, προσευχή και εσωτερική μετάνοια. Σήμερα όμως το σκηνικό αυτό αλλάζει,  η Εκκλησία κάνει μία εξαίρεση, διακόπτει αυτή τη λιτότητα και πανηγυρικά  δοξάζει το Θεό τελώντας τη μνήμη του ανθρώπου που ο Θεός διάλεξε για να είναι  ο θετός πατέρας του Ενσαρκωμένου Λόγου.

Είναι ο αγαπητός σε όλους μας  Άγιος Ιωσήφ, ο απλός και ταπεινός βιοπαλαιστής ξυλουργός που δίνει δείγματα τρανά της ταπεινότητας και της απλότητας αλλά προπάντων της ολοκληρωτικής εγκατάλειψης της ζωής του στο θέλημα του Θεού. Είναι ο άνθρωπος, που ο ευαγγελιστής Λουκάς αποκαλεί  «δίκαιο»,

Δυστυχώς στην σημερινή εποχή δεν συναντάμε εύκολα αυτή την αρετή της δικαιοσύνης και όμως είναι η αρετή που οφείλουμε όλοι οι χριστιανοί να έχουμε ή τουλάχιστο να αναζητούμε. Ο ίδιος ο Κύριος μακαρίζει τους δικαίους: « μακάριοι όσοι διώκονται εξ αιτίας της δικαιοσύνης διότι σ’ αυτούς ανήκει η Βασιλεία των ουρανών».

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές δεν είμαστε δίκαιοι. Κρίνουμε, επικρίνουμε και κατακρίνουμε τη συμπεριφορά των άλλων και εύκολα καταδικάζουμε τον συνάνθρωπό  μας και μάλιστα χωρίς να του δώσουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτόν του. Και όμως  χριστιανός όχι μόνο δεν πρέπει να είναι άδικος κριτής αλλά ούτε καν κριτής. Ο ίδιος ο Κύριος μας λέει « ο Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε για να κρίνει τον κόσμο αλλά για να σώσει τον κόσμο».

Ο δίκαιος Άγιος Ιωσήφ  τέθηκε  στην υπηρεσία του θελήματος του Θεού, με απλότητα, ταπεινοσύνη και απεριόριστη εμπιστοσύνη. Υπηρέτησε το θετό παιδί   Του, με τρόπο υποδειγματικό που σίγουρα συγκινεί και φυσικό πατέρα της ανθρώπινης κοινωνίας που θέλει να είναι δίκαιος και πιστός στα καθήκοντά του έναντι τόσο της συζύγου του όσο και των παιδιών του.

Η σκέψη μας πηγαίνει σε τόσους και τόσους φυσικούς πατέρες των οικογενειών μας που με τον ιδρώτα του προσώπου τους,  την τίμια εργασία τους, την συνεχή αγωνία   και ανησυχία τους, με  προσωπικές στερήσεις πολλές φορές αλλά και με τις πατρικές τους συμβουλές, στηριγμένες στις χριστιανικές αρχές  οικοδομούν τη ζωή της οικογενείας τους, θέτοντας πάνω απ’ όλα  την καλώς εννοουμένη  ευτυχία των παιδιών τους. Τι, πράγματι, δεν θα έκανε ένας δίκαιος και σωστός πατέρας για το μέλλον των παιδιών του; Πόσες θυσίες δεν θα δεχόταν για να δει το παιδί να προοδεύει και να ευτυχεί;  Ακόμα και όταν με πίκρα διαπιστώνει ή προβλέπει  πως το παιδί δεν θα ανταποδώσει με σεβασμό και αγάπη αυτή την πατρική φροντίδα.  Σήμερα δυστυχώς  δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο: ηλικιωμένοι γονείς να είναι αναγκασμένοι να ζουν στη μοναξιά , στην εγκατάλειψη; Μέσα τους τοίχους κάποιου γηροκομείου,  χωρίς τα παιδιά τους να τους σκέπτονται και να τους επισκέπτονται; Και όμως αυτοί θυσιάστηκαν, αγωνίστηκαν, υποβλήθηκαν σε τόσες θυσίες, αντιμετώπισαν τόσες δυσκολίες και στερήσεις για να μη λείψει τίποτε στα παιδιά τους!

Μόνο με αυτή τη συμπεριφορά η ανθρώπινη πατρότητα  μπορεί να είναι έκφραση της θεϊκής πατρότητας: να είναι εικόνα  της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο.

Το Βιβλίο της σοφίας του Σειράχ προτρέπει τα παιδιά  να σέβονται και να τιμούν τους γονείς τους, ειδικά τον πατέρα τους, και η γνωστή ευαγγελική παραβολή του άσωτου υιού  υπογραμμίζει την άφθαρτη και ανεξίτηλη πατρική  αγάπη ακόμη και για τον άσωτο υιό του.

Ο Ιησούς  γεύεται την πατρική αγάπη του ίδιου του Θεού Πατέρα  μέσω της αγάπης του θετού πατέρα του, του Αγίου Ιωσήφ. Είναι αληθινά εντυπωσιακό!  Ο Θεός εμπιστεύεται τον Μονογενή Υιό Του στη φροντίδα και την αγάπη ενός ταπεινού ξυλουργού, ενός απλού εργάτη και μέσω αυτού εκδηλώνεται η δική του αγάπη.

Εμπιστεύομαι και εγώ σήμερα όλους τους πατέρες της τοπικής μας Εκκλησίας στο υπόδειγμα του γήινου καλού Πατέρα, τον Άγιο Ιωσήφ, και του ζητώ να ικετεύει συνεχώς τον Θεό ώστε με την αγία χάρη του να μπορούν να εκπληρώνουν την ιερή αποστολή τους, υπερασπίζοντας με δικαιοσύνη και καλοσύνη την αξιοπρέπεια και την ιερότητα της οικογένειάς τους. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σύλλογος Κώμης-Περάστρας- Μοναστηριών και η οικογένεια Βίλλα που φροντίζει το Ναό πρόσφεραν σε όλους τους φιλέορτους  γλυκύσματα και το παραδοσιακό ρακί.

 [module-704]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου