Η πιο όμορφη πινακοθήκη

Η πιο όμορφη πινακοθήκη


Την Τετάρτη 22 του μηνός Μαρτίου 2017 είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την πιο όμορφη πινακοθήκη του κόσμου. Το όλο στήσιμο της ήταν πρωτόγνωρο για τις μέχρι τώρα πινακοθήκες που  έχω επισκεφθεί.  Ο κάθε πίνακας ξεχώριζε από τον  άλλο σε ομορφιά κορνίζας και σε ομορφιά προσωπικότητας που παρουσίαζε: Ήταν ο Ρήγας Φεραίος, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο  Θόδωρος Κολοκοτρώνης, η  Δόμνα Βιζβίζη, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Ιωάννης Καποδίστριας.  

Σε μια γωνιά της πινακοθήκης παρουσιαζόταν η Φιλική Εταιρεία που έκαναν όρκο πίστης στο Θεό και την Πατρίδα ενώπιον  του παλαιών Πατρών Γερμανού. Στον κέντρο της πινακοθήκης σε υπερυψωμένο σημείο, μια ομάδα αρματολών και κλεφτών, κατά διαστήματα  τραγουδούσε θούρια του 1821. Εντυπωσιακή η αναπαράσταση της Ελλάδος που δέσποζε του όλου σκηνικού και το μόνο που ζήτησε από τους  επισκέπτες που είχαν κατακλύσει την πινακοθήκη να ψάλλουν όλοι τον Εθνικό Ύμνο.

Μέχρι σ'  αυτό το σημείο δεν υπάρχει κάτι το εντυπωσιακό, εκτός από την ομορφιά. Αλλά αυτή η ομορφιά δεν ήταν άψυχη. Ε είχε καρδιά και φωνή. Δύο παιδιά καλά προετοιμασμένα και με εξαιρετική μνήμη  και τα δυο, περνούσαν από πίνακα σε πίνακα και παρουσίαζαν την προσωπικότητα που απεικονιζόταν. Τότε  η  προσωπικότητα φωτιζόταν καλλιτεχνικά, ζωντάνευε και η ίδια διηγιόταν εν συντομία τη ζωή της.

Πίσω από κάθε κενή κορνίζα βρισκόταν ένας μαθητής ή μια μαθήτρια που παρίστανε ένα  ήρωα ή μια ηρωίδα της επανάστασης του 1821.

Όλα  αυτά τα θαύμασα  στη  σχολική γιορτή του Δημοτικού Σχολείου του Εξωμβούργου Τήνου,  που, όπως γνωστό και μοναδικό, βρίσκεται μέσα σ’ ένα επίγειο παράδεισο. Εκπαιδεύει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ξέρει να παρουσιάζει σχολικές γιορτές που εντυπωσιάζουν.

Η  Διευθύντρια του Σχολείου, όλο το διδακτικό προσωπικό, οι γονείς, ο  Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και πάνω από όλους τα ίδια τα παιδιά, απέδειξαν και αυτή τη φορά, ότι υπάρχει μία πολύ ωραία συνεργασία μεταξύ όλων αυτών των θεσμών με τα διαφορετικά και συμπληρωματικά χαρίσματα.

Αυτή η συλλογική εκπαιδευτική συνεργασία συμβάλει στην ωρίμανση της πίστης προς το Θεό, στην αύξηση της αγάπης για την Πατρίδα και στο σεβασμό της οικογένειας από την οποία γεννιούνται οι άγιοι και οι ήρωες.

[module-705]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου