Πανηγύρισε ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ στα μοναστήρια Τήνου (2)

Πανηγύρισε ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ στα μοναστήρια Τήνου

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2019 πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωσήφ στο χωριό Μοναστήρια στης Τήνου. Το χωριό αυτό  σήμερα είναι εγκαταλειμμένο και το μόνο κτήριο το οποίο είναι συντηρημένο, είναι ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ.

Εκεί το απόγευμα στις 5,30 τελέστηκε  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν ο Λειτουργός του Ναού και εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κώμης π. Πέτρος Σοκολόφσκυ, ο εφημέριος Κτικάδου π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Αγάπης π. Νικόλαος Ψάλτης και ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος Ταρασκέβιτς

Ένα εντυπωσιακό πλήθος ευλαβών και φιλέορτων κόσμου συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Από τη  Χώρα και από πολλά χωριά έφθασαν στο Ναό για να εκφράσουν την ευλάβειά τους και την αγάπη τους στον άγιο Προστάτη της φυσικής και πνευματικής οικογένειας.

Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας συνόδευε στο αρμόνιο ο κ. Χρήστος Φιοράντης.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στην παρούσα Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Ο Άγιος Ιωσήφ στη ζωή του βρισκόταν πάντοτε «εν επιφυλακή», πρόθυμος και έτοιμος να εκτελέσει το θέλημα του Κυρίου κάθε φορά που επεμβαίνει στη ζωή του για να τον καθησυχάσει ή να τον διατάξει:

Για να τον καθησυχάσει

«Ιωσήφ μη φοβηθείς»,

«Ιωσήφ  μη διστάσεις»,

Κάθε φορά που επεμβαίνει για να τον διατάξει:

«Ιωσήφ σήκω αμέσως πάρε το παιδί και τη μητέρα του  και φύγε στην Αίγυπτο»,

«Ιωσήφ σήκω πάρε το παιδί και τη μητέρα του και πήγαινε στη χώρα του Ισραήλ διότι πέθαναν όσοι ήθελαν να θανατώσουν το παιδί».

Κάθε φορά που ο Κύριος μιλά μέσα  στην ηρεμία της  νύκτας,  η νύκτα μετατρέπεται σε ημέρα και αρχίζει η πορεία, η πορεία μέσα από άγνωστους δρόμους και προς άγνωστες χώρες το μόνο σίγουρο είναι πως την πορεία αυτή την κατευθύνει ο ίδιος ο Θεός, γι’ αυτό και : «ο Ιωσήφ σηκώθηκε αμέσως και έκανε όπως τον διέταξε ο Κύριος». Ο Ιωσήφ, με την άμεση εκτέλεση του θελήματός του Θεού, συμπληρώνει το γένοιτο της Μαρίας και δίνει σε μας μαρτυρία ζωντανής πίστης, ολοκληρωτικής εμπιστοσύνης ολοκληρωτικής, τέλειας υπακοής.

Είναι ένα μάθημα που και σήμερα σε όλους τους γονείς και προπάντων στους πατέρες, τους φυσικούς και τους πνευματικούς, το δίνει στην πιο μικρή ανθρώπινη κοινότητα που είναι η οικογένεια και στην μεγαλύτερη και παγκόσμια που είναι η Εκκλησία.

Ο κάθε πατέρας μπορεί να δει και σήμερα στο πρόσωπο του αγίου Ιωσήφ το υπόδειγμα κάθε πατρότητας που με πιστότητα και αφοσίωση αλλά και συνεχή ετοιμότητα στέκεται άγρυπνος φρουρός της ασφάλειας και της ζωής της φυσικής ή πνευματικής οικογένειάς του.

Η χριστιανική οικογένεια έχει ανάγκη από το παράδειγμα του Αγίου. Γι’ αυτό συχνά του ψάλλει: «Συ νυμφίε παρθένε Μητέρας μας αγνής, κοντά μας πάντα μένε και μη μας λησμονείς».

 Σε κάθε εποχή η Εκκλησία είδε στην οικογένεια το έργο της αγάπης του Θεού με το οποίο θέλησε να αποδείξει πως το δώρο της ζωής που ο Θεός δίνει στον άνθρωπο γίνεται ταυτόχρονα ο καρπός της αγάπης δύο ανθρώπων του άνδρα και της γυναίκας που  μέσα από το Μυστήριο του Γάμου γίνονται συνεργάτες  του Θεού ακόμη και στο δώρο της αγάπης και της ζωής

Η Εκκλησία  ζητά από εκείνους που ενώνονται σε γάμου κοινωνία να αγαπιούνται  όπως ο Θεός αγάπησε το λαό του όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία του. Βλέπει να στεριώνεται το κύτταρο της ανθρώπινης κοινωνίας πάνω στη χάρη του  Θεού που εξασφαλίζεται με την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου

Σήμερα  ο θεσμός της οικογένειας έχει ανάγκη από περισσότερη στήριξη.  Όμως οι σημερινοί θρησκευτικά αδιάφοροι και άσχετοι με τη χριστιανική διδασκαλία νομοθέτες όχι μόνο αδιαφορούν για την ιερότητα του θεσμού της οικογένειας αλλά και τολμούν να νομοθετούν ενάντια στην ιερότητά της και την μοναδικότητά της. Σκοπός τους είναι να μετατρέψουν την ιερό θεσμό του Γάμου σε αγοροπωλησία μεταξύ δύο ατόμων ως αντικείμενα. Μετέφεραν το Γάμο από την Εκκλησία στο Δημαρχείο και τώρα θέλουν να μεταφέρουν το Γάμο από το Δημαρχείο στο συμβολαιογραφείο όπου γίνονται και οι άλλες οι αγοροπωλησίες κινητών και ακίνητων αντικειμένων. Θέλουν να δώσουν τη χαριστική βολή στο κύτταρο της κοινωνίας που είναι η οικογένεια. Θέλουν να νομιμοποιήσουν τη  συμβίωση μεταξύ δύο ατόμων του ιδίου φύλου με τη δυνατότητα να καλύψουν την αδυναμία της τεκνοποίησης με την υιοθέτηση παιδιών τα οποία θα έχουν δύο πατέρες χωρίς μητέρα  ή δύο μητέρες χωρίς πατέρα. Θέλουν να δώσουν στα παιδιά δύο πατέρες που δεν θα τους ονομάζουν πατέρα ή μητέρα αλλά ο γονιός μου αρ. 1 και ο γονιός μου με αριθμό. Μη χειρότερε Θεέ μου!

Αδελφοί μου και αδελφές μου αντισταθείτε σ’ αυτές τις καταστρεπτικές και αντιχριστιανικές αλλά και παρά φύση ιδεολογίες και δώστε με την όλη διαγωγή σας ένα μάθημα συμπεριφοράς ώστε να αποτύχουν και για δεύτερη φορά όπως απέτυχαν όταν νόμιζαν ότι οι χριστιανοί θα εγκαταλείψουν την πίστη τους και θα τρέξουν στα Δημαρχεία να τελέσουν ένα πολιτικό Γάμο, με την παρουσία του γαμπρού και της νύμφης, του Δημάρχου, των συγγενών και φίλων, αλλά με την απουσία του Θεού. Αυτοί οι νόμοι αφορούν τα λαϊκά και άθεα καθεστώτα και όχι εκείνα τα οποία  για να ασκήσουν την εξουσία τους ορκίζονται στο ιερό ευαγγέλιο και ενώπιον εκπροσώπων της Εκκλησίας ότι θα είναι συνεπείς στους νόμους και το σύνταγμα μιας χριστιανικής κοινωνίας όπως φαίνεται να είναι η πατρίδα μας.

Εμπιστεύομαι σήμερα όλους τους πατέρες της τοπικής μας Εκκλησίας και παρακαλώ τον Θεό να τους συνδράμει με τη χάρη του ώστε να μπορούν να εκπληρώνουν την αποστολή τους υπερασπίζοντας την αξιοπρέπεια της συντρόφου τους και  προστατεύοντας τα παιδιά τους μιμούμενοι καθ’ όλα τον άγιο Ιωσήφ.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σύλλογος Κώμης-Περάστρας- Μοναστηριών και η οικογένεια Βίλλα που φροντίζει το Ναό πρόσφεραν σε όλους τους φιλέορτους  γλυκύσματα και το παραδοσιακό ρακί.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου