Πανηγύρισε ο Ναός Αγίου Νικολάου στη Χώρα Τήνου

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε η πανήγυρη προς τιμή του Αγίου Νικολάου στην Ενορία της Χώρας.

Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός από τον εφημέριο π. Μάρκο Φώσκολο και όλοι  πολυάριθμοι ευλαβείς του Αγίου, αλλά και οι μαθητές των σχολείων της  χώρας. Στο τέλος του εσπερινού όλοι οι παρόντες ασπάστηκαν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου τα οποία ως γνωστόν φυλάσσονται  κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ναού.

Την ημέρα της πανήγυρης τελέστηκε το πρωί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από  τον  Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν  μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Μάρκος Φώσκολος και ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου π. Γεώργιος Ανδριώτης ενώ καθήκοντα τελετάρχη τελούσε ο π. Ριχάρδος.   

Μετά την ανάγνωση του ιερού ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Εάν υπάρχει κάποιος άγιος που η χριστιανική παράδοση  μπορεί να μας υποδείξει ως προστάτη μας για τους δύσκολους οικονομικά αυτούς καιρούς και για όλες τις περίεργες φουρτούνες της ζωής, σίγουρα αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Άγιο Νικόλαο, που σήμερα ανατολή και δύση πανηγυρίζει την αγία μνήμη του.

Αδελφοί μου και αδελφές μου βιώνουμε στιγμές δύσκολες και πολύμορφες. Στιγμές πολυδιάστατης κρίσης. Η πιο μεγάλη είναι η κρίση της πίστης και από αυτήν την συνοδεύουν πολλές άλλες κρίσεις. Στην ανθρωπότητα πάντα υπήρχαν κρίσεις και θα υπάρχουν όσο ο άνθρωπος θέλει να βάλει στο κέντρο του κόσμου τον εαυτόν του.  Όμως ο άνθρωπος κάθε φορά που προσπάθησε να λύσει τα προβλήματα του κόσμου χωρίς τη βοήθεια του Θεού, αντί να τα λύσει τα πολλαπλασίασε. Αυτό γίνεται και σήμερα σε πολλές χώρες, νομίζω και στη δική μας. Η λύση είναι μία και μοναδική η επιστροφή στο Θεό. Και βέβαια όχι οποιονδήποτε Θεό αλλά το Θεό που είναι Αγάπη, τον Ένα και Τριαδικό Θεό. Το Θεό που δεν διατάζει να σκοτώνουμε όποιον έχει διαφορετικό από μας πιστεύω, όποιον έχει διαφορετικό χρώμα από το δικό μας, άλλο πολιτισμό, αντιθέτως μας ζητά   να αποδεικνύουμε την πίστη μας με  έργα αγάπης προς όλους.

Όταν μιλώ για αγάπη δεν εννοώ αυτήν που μόνο κηρύττουμε, αλλά αυτήν που πρώτα βιώνουμε και στη συνέχει κηρύττουμε με το παράδειγμά μας και με το λόγο μας.

Μια αγάπη όμως αυτή που βίωσε και κήρυξε ο Άγιος που σήμερα η Ανατολή και Δύση σήμερα πανηγυρίζει τη μνήμη του.

Ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος εργάστηκε για τη διατήρηση της πίστης του λαού του. Δεν κήρυττε μόνο στο λαό του, αλλά ήταν και κοντά στο λαό, στο πνευματικό ποίμνιό του.

Είναι σε όλη την Εκκλησία γνωστός ως ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων ως ο άνθρωπος που ήταν κοντά στις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού του. Αντιμετώπιζε όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένα  έργα αγάπης την κάθε λογής φτώχεια του ανθρώπου. Ήταν ο κατ'  εξοχήν «φιλάνθρωπος».

Η παράδοση αναφέρει ότι στην  Πόλη των Μύρων  ζούσε κάποιος άνθρωπος που είχε οικονομικά καταστραφεί, πατέρας τριών κοριτσιών που κινδύνευαν να πάρουν λανθασμένο δρόμο.

Όταν το πληροφορήθηκε ο Επίσκοπος Νικόλαος, για τρεις συνεχόμενες νύκτες, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανένα έριξε από το παράθυρο των κοριτσιών τρία πουγκιά με νομίσματα.

Με τον τρόπο αυτό ο πατέρας αυτός κατάφερε να εξοφλήσει το χρέος του  και να εξασφαλίσει την προίκα για το γάμο και των τριών κοριτσιών του.

Πόσο όμορφο είναι αυτό το παράδειγμα για κάθε σημερινό επίσκοπο: Ο Άγιος Νικόλαος δείχνει τι πρέπει να κάνει κάθε καλός επίσκοπος, κάθε ιερέας  και όλη η Εκκλησία, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Ο Άγιος Νικόλαος την αγαθοεργία του δεν την δημοσίευε, αλλά την πραγματοποιούσε νύκτα για να μην τον πάρει κανένας  είδηση, έκανε  αυτό που είπε ο Χριστός, «όταν κάνεις ελεημοσύνη μη το διατυμπανίζεις, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, για να τους τιμήσουν οι άνθρωποι….. όταν δίνεις ελεημοσύνη, ας μην ξέρει ούτε το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί σου» (Ματθ.6,2).

Ο κάθε επίσκοπος,  ο κάθε  ιερέας,  όλη η Εκκλησία, οφείλουμε να είμαστε η « πνευματική και υλική άμεση δράση»  στις περιπτώσεις των πραγματικά δυστυχισμένων και φτωχών αδελφών μας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης όχι μόνο των φτωχών αλλά και των ναυτικών προς τον οποίον καταφεύγουν για να αποφεύγουν τις φουρτούνες που συχνά αντιμετωπίζουν στον καθημερινό τους αγώνα για να εξασφαλίσουν την οικογένειά τους τον άρτο τον επιούσιο. Αλά φουρτούνες δεν υπάρχουν μόνο στη θάλασσα αλλά και στη στεριά. Και στην εποχή μας οι φουρτούνες της στεριάς είναι πιο επικίνδυνες. Είναι η στιγμή που όλοι μας έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου για να ξεπεράσουμε τις κάθε λογής φουρτούνες. Λυπούμαι που οι ναυτικοί μας που έχουν στη γέφυρα των πλοίων τους την εικόνα του Αγίου Νικολάου φέτος προτίμησαν στη γιορτή του να αφήσουν τις γέφυρες των πλοίων τους αμπαρωμένες και τις εικόνες του Αγίου ξεχασμένες!

Οι ημέρες αυτές είναι δύσκολες και προβλέπεται να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες, είναι πολύ φουρτουνιασμένες και σίγουρα χρειάζεται η βοήθεια του Αγίου Νικολάου περισσότερο παρά ποτέ.  Ας βάλουμε λοιπόν όλοι μας την εικόνα του Αγίου Νικολάου στη γέφυρα τις καρδιάς μας και ας αφήσουμε την πόρτα της διάπλατα ανοικτή για να αγαπά  όπως αγαπούσε ο Άγιος Νικόλαος μιμούμενος την ενσαρκωμένη αγάπη την οποία προετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε με πίστη  αληθινή την οποία θα αποδεικνύουμε με έργα αγάπης

Τότε σίγουρα και εμείς θα πανηγυρίσουμε σωστά και χριστιανικά τη μνήμη του μεγάλου προστάτη των φτωχών, του προστάτη των ναυτικών,  και του εγγυητή της ενότητας των Εκκλησιών, όπως έκαναν και κάνουν τα μέλη αυτής της ενορίας μας εδώ και τριακόσια χρόνια βασισμένοι στην πίστη τους στο Θεό και στον Προστάτη τους Άγιο Νικόλαο. Αμήν.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστη και εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κου Δωροθέου, Παν/τατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος. Παρέστησαν επίσης οι πολιτικές  και στρατιωτικές αρχές του νησιού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος απεύθυνε στο Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο τις προσωπικές ευχές του αλλά  και εκ μέρους  της ενορίας του για την ονομαστική του εορτή.

Ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε τέλος τις ευχές όλων των παρόντων ευλαβών του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου στην  ενοριακή αίθουσα, ενώ το ενοριακό συμβούλιο πρόσφερε σε όλους κέρασμα.

[module-605]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου