Πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός Στενής Τήνου

Πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός Στενής Τήνου

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου πανηγύρισε ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Στενή Τήνου.

Την Παραμονή το βράδυ τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο και μαζί τους συμπροσευχήθηκαν ο εφημέριος του ναού π. Ιωάννης Σκλάβος, ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Αγάπης π. Νικόλαος Ψάλτης και ο εφημέριος της Μυκόνου και της Σάμου π. Ριχάρδος Ταράσβειτς .      

Μετά το σύντομο ανάγνωσμα ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Η Εκκλησία με χαρά και ελπίδα αναμένει να τελέσει με επισημότητα την ανάμνηση του ερχομού της ενσαρκωμένης αγάπης. Μέσα σ’ αυτή  την χαρούμενη προσμονή του ερχομού της λύτρωσης, η εδώ Ενοριακή κοινότητα πανηγυρίζει τον Προστάτη της, Ιεράρχη Άγιο Νικόλαο.

Αυτός ο πανηγυρικός εορτασμός προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία, να δεχθούμε τη χάρη του Θεού με τις ικεσίες του τιμωμένου Αγίου, μέσα από την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας ώστε ενισχυμένοι  να συνεχίσουμε την πορεία προετοιμασίας μας προς τις επικείμενες εορτές της έναρξης της σωτηρίας μας.

Σ’ αυτή την πορεία, μας στηρίζουν και μας βοηθούν  τα δυνατά σε πίστη παραδείγματα της ζωής των Αγίων, οι οποίοι έζησαν έντονα, με τη χάρη του Θεού, το μεγαλείο του Μυστηρίου της ενσάρκωσης και έγιναν  με τη ζωή τους, εικόνες δυνατές της αγάπης του Θεού για  τον άνθρωπο και  του ανθρώπου για το Θεό.

Η Εκκλησία  εορτάζει σήμερα τη μνήμη ενός Αγίου, τον οποίο ο Κύριος εξέλεξε  και κατέστησε ποιμένα στην Εκκλησία του. Είναι ο Άγιος ο οποίος μιμούμενος τον  Χριστό, έγινε «τα πάντα τοις πάσι». Κατανάλωσε τη ζωή του  και την πρόσφερε στην υπηρεσία της ποίμνης που ο Κύριος του ανέθεσε.

Είναι σε όλους μας γνωστή η ιδιαίτερη αγάπη του προς τους αδύναμους, τους  ανήμπορους, τους ανυπεράσπιστους, τους νέους τα παιδιά και τους  φτωχούς.

Είναι ο Άγιος που και σήμερα μας εμπνέει γιατί σε πολλές γωνιές της γης οι καταστάσεις ζωής δεν έχουν αλλάξει και μοιάζουν σε όλα στις δύσκολες εκείνες στιγμές στις οποίες έζησε και έδρασε ο Άγιος που σήμερα τιμούμε.

Όλες οι εποχές της ανθρώπινης ιστορίας είχαν πλούσιους και φτωχούς, αλλά η δική μας εποχή έχει ακόμη πιο πολλούς. Έχει αυξήσει τον πλούτο των πλούσιων και την φτώχεια των φτωχών. Έχει δημιουργήσει πάμπλουτους και πάμφτωχους. Οι λίγοι τα έχουν όλα και οι πολλοί τα στερούνται όλα.

Αυτήν την άνιση και άδικη κατανομή των μέσων διαβίωσης, εμείς οι χριστιανοί δεν πρέπει ούτε να την δεχόμαστε, ούτε και να την ανεχόμαστε, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Να αντιδράσουμε όμως σωστά, με δόκιμα και ειρηνικά μέσα, δηλαδή με  χριστιανικά, γιατί μόνο έτσι η αντίδρασή μας μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Η Εκκλησία σήμερα μας προσφέρει ένα δυνατό παράδειγμα αγάπης και φιλανθρωπίας που όχι μόνο μπορούμε αλλά και οφείλουμε να μιμηθούμε. Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου  δεν πρέπει να περιοριστούμε στο να  εγκωμιάσουμε και να θαυμάσουμε τις αρετές και τα χαρίσματά του αλλά να μιμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο τα αξιοποίησε και πολλαπλασίασε τα χαρίσματά του, προς δόξαν του Θεού και όφελος των ανθρώπων. Αυτός εξ άλλου είναι και ο μόνος σωστός και  χριστιανικός τρόπος  που τιμά τους Αγίους.

          Ο Άγιος Νικόλαος είχε καλά αντιληφθεί ότι ο Κύριος τον ήθελε συνεχιστή του κηρύγματός του ευαγγελίου. Ένα κήρυγμα που το επισφράγιζε καθημερινά και το επιβεβαίωνε δυνατά με την ίδια τη ζωή του, γι’ αυτό και γινόταν όχι μόνο ελκυστικό αλλά και πειστικό γι’ αυτό και αποδεκτό. Είχε συνειδητοποιήσει πως ο Κύριος τον έστειλε  να ευαγγελιστεί τους φτωχούς..

          Αυτούς ιδιαίτερα αγκάλιασε και φρόντισε με πατρική στοργή και αγάπη, προσπαθώντας να γίνει ο πλησίον τους, ο φίλος τους, ο πνευματικός τους.

          Πιστός τηρητής της συμβουλής του Κυρίου «όταν κάνεις ελεημοσύνη να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι κάνει η αριστερά σου», ήταν πάντα δίπλα στους φτωχούς χωρίς να φαίνεται και έβρισκε τον τρόπο να γίνεται φιλεύσπλαχνος και γενναιόδωρος εξασφαλίζοντας τα ευεργετήματα και αποκρύπτοντας τον ευεργέτη.

Ο Άγιος Νικόλαος όμως είναι και ο Προστάτης των ναυτιλλομένων. Είναι εκείνος που με τις ικεσίες του ο Κύριος γαληνεύει τις κάθε λογής φουρτούνες της θάλασσας και της στεριάς.  Δεν υπάρχει ελληνικό πλοίο που να μην έχει στη γέφυρά του το εικόνισμα του. Σ’ αυτόν οι ναυτικοί στρέφουν το νου και την καρδιά τους όταν το πλοίο κλυδωνίζεται από τα αφρισμένα κύματα της φουρτουνιασμένης θάλασσας.

Ας θέσουμε λοιπόν κι εμείς την εικόνα του Αγίου Νικολάου  στη γέφυρα της καρδιάς μας για να στρέφουμε τη σκέψη μας και την προσευχή μας σ’ αυτήν, κάθε φορά που τα επικίνδυνα κύματα της θρησκευτικής αδιαφορίας κλυδωνίζουν το πλοίο της ψυχής μας και κινδυνεύει να καταποντιστεί, έτσι θα έχουμε τη σιγουριά πως και μέσα από όποιες δυσκολίες και εμπόδια  το πλοίο της ζωής μας θα φθάσει στο απάνεμο λιμάνι της σωτηρίας που είναι ο Χριστός, τον οποίο με χαρά  και ελπίδα αναμένομε. Αμήν.

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Στενής

Όταν επανέκαμψε η λιτανεία στον Ενοριακό Ναό, ο εφημέριος εκ μέρους  των ενοριτών  της Στενής ευχήθηκε στο Σεβασμιότατο για την ονομαστική του  εορτή λέγοντας :

Σεβασμιότατε πατέρα,

είμαστε ενωμένοι μαζί σας, με την προσευχή του Εσπερινού ώστε να αινέσομε και να ευχαριστήσουμε τον Θεό Πατέρα για τις ευεργεσίες που με αγάπη έδωσε στην ενοριακή μας κοινότητα η οποία γιορτάζει και τιμά σήμερα τον Άγιο Προστάτη της.

Είναι εξίσου όμορφο ο Άγιος Προστάτης μας, ο άγιος Νικόλαος, να είναι και ο δικός σας προστάτης. Από το 1993 μας ποιμαίνετε και όλοι μας γνωρίζουμε την αγάπη που τρέφεται για την καθεμιά και τον καθένα μας.

Μου αρέσει πολύ η φράση που αγαπούσε και επαναλάμβανε συχνά ο  άγιος Πάπας Γρηγόριος ο Μέγας σχετικά με θέση του επισκόπου, έλεγε: "Είναι αυτός που μιλάει με τον Θεό για τους ανθρώπους και να μιλάει με τους ανθρώπους για τον Θεό".

Σεβασμιότατε, είμαστε βέβαιοι ότι στην προσευχή σας προς τον Θεό μιλάτε για όλους εμάς που έχουμε ανατεθεί στη ποιμαντική μέριμνα σας: κανένας δεν έχει αποκληθεί ποτέ, ειδικά τα μικρά παιδιά, οι φτωχοί, τα βάσανα της καθημερινότητας. Να συνεχίστε  με ειλικρίνεια και σαφήνεια, να μας μιλάτε για τον Θεό, τον Ευσπλαχνικό Πατέρα, του οποίου η καρδιά είναι τόσο μεγάλη

Εν τω μεταξύ, σας ανανεώνουμε τα υιικά συναισθήματά μας, την αγάπη και το σεβασμό αλλά και ειλικρινή επιθυμία να πορευτούμε σε αυτό το ποιμαντικό έτος που έχετε αφιερώσει στην Οικογένεια.

Προσευχόμαστε στον Κύριο να σας διατηρεί υγιή και ποτέ να μην σας στερεί την προστασία Του, την υποστήριξη  Του και την ομορφιά του να είσαι ένας υπηρέτης για την αγάπη.

Εκ μέρους της ενορίας προσφέρθηκαν από ένα κοριτσάκι λουλούδια στον Σεβασμιότατο.

Πριν την τελική ευλογία ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους ενορίτες , στον παρόντα εορτάζοντα π. Νικόλαο, στο εφημέριο της ορθοδόξου ενορίας της Στενής π. Νικόλαος Μαραγκό και σ’ όσες και όσους  και σε όσες  έχουν την τιμή  να φέρουν τον όνομα του Αγίου Νικολάου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου