ΠΑΝΗΓΥΡΗΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΝΟΥ

Με την παρουσία των ενοριτών αλλά και ευλαβών και φιλέορτων από τη Χώρα και άλλα Χωριά του νησιού πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός της Παναγίας του Καρμήλου στον οικισμό της Ποταμιάς  της Τήνου.

Την παραμονή της εορτής  Παρασκευή 15 Ιουλίου τελέστηκε εόρτιος πανηγυρικός Εσπερινός από τον Γενικό Βικάριο της Αρχιεπισκοπής μας π. Φραγκίσκο Βιδάλη και συμπροσευχήθηκε μαζί του ο εφημέριος του ναού π. Ιωάννης Σκλάβος.

Την Ημέρα της Εορτής και Πανήγυρης Σάββατο 16 Ιουλίου, αργά το απόγευμα, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος  του Ναού του Ναού π. Ιωάννης Σκλάβος και ο ιερέας  της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής  των  εν Αθήναις Καθολικών, π. Μάρκος Βιδάλης.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπός μας μίλησε στην συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Τη φετινή εορτή και πανήγυρη προς τιμήν της Παναγίας  του Καρμήλου την εορτάζουμε μέσα στο  έκτακτο Ιωβηλαίο έτος της Θείας Ευσπλαχνίας  το οποίο όπως καλά γνωρίζετε αρχίσαμε στις 8 Δεκεμβρίου του έτους 2015 ημέρα της εορτής της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας  και θα ολοκληρωθείς τις 20 Νοεμβρίου με την εορτή του Χριστού Βασιλέα.

Η Παναγία το Καρμήλου Προστάτισσα αυτού του χωριού είναι πράγματι και Μητέρα της Ευσπλαχνίας, διότι από αιώνες οι κάτοικοι του χωριού ερχόντουσαν και έρχονται να γονατίσουν ενώπιον της εικόνας της ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες και σκληρές στιγμές της ζωής τους δεν σταματούν να ζητούν με τις ικεσίες της την ευσπλαχνία  του Θεού Πατέρα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιο επιστολή με την οποία ανάγγειλε το έκτακτο Ιωβηλαίο  έτος της ευσπλαχνίας  γράφει μεταξύ άλλων: «η γλυκύτητα της ματιάς της Παναγίας  ας μας συνοδεύει  αυτό το Ιωβηλαίο έτος  για να μπορέσουμε όλοι να ανακαλύψουμε  τη χαρά της τρυφερότητας και της αγάπης του φιλεύσπλαχνου Θεού Πατέρα.

Τρεις είναι οι σημαντικοί λόγοι που δικαιολογούν την απόδοση του τίτλου της Μητέρας της ευσπλαχνίας.

Πριν από όλα διότι από την αιωνιότητα η Παναγία ορίστηκε  από τον αιώνιο Πατέρα  ως Μητέρα. Είναι εκείνη που εισήλθε στο ιερό  της θεϊκής ευσπλαχνίας, διότι  συμμετείχε  στο μυστήριο της αγάπης του. Ένας Θεολόγος του δέκατου έβδομου αιώνα  σχολιάζοντας  τον  τίτλο της Μητέρας της ευσπλαχνίας  εξηγεί ότι η Μαρία ως Μητέρα του ενσαρκωμένου Θείου Λόγου είναι διπλά φιλεύσπλαχνη.  Ως Θεός ο Ιησούς  έχει την ουσιαστική ιδιότητα  να είναι απείρως ευσπλαχνικός. Ο αιώνιος Υιός του Πατέρα, γεννήθηκε από την Παναγία  ως  αληθινός άνθρωπος  όπως διαβάζουμε στην επιστολή προς τους Εβραίους:  «έπρεπε να γίνει σε όλα όμοιος με τους αδελφούς, για να γίνει εύσπλαχνος Αρχιερέας στην υπηρεσία του Θεού ώστε να συγχωρηθούν οι αμαρτίες του λαού, έτσι επειδή ο ίδιος υπέφερε και δοκιμάστηκε να μπορεί τώρα να βοηθήσει  αυτούς που δοκιμάζονται ( Εβρ. 2, 17-18).

Ένας δεύτερος λόγος  για τον οποίο αποκαλούμε την Παναγία Μητέρα της ευσπλαχνίας  είναι εκείνη που με τον Ύμνο «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο» επεκτείνει μέσα στους αιώνες και από γενεά την ευσπλαχνία του Θεού . 

Και ο τρίτος λόγος  συνίσταται στο ότι  κάτω από το σταυρό  του Ιησού η Παναγία  ήταν η προνομιούχος μάρτυρας  της ευσπλαχνίας  του Θεού, όταν άκουσε από τον Υιό της λίγες στιγμές πριν παραδώσει το πνεύμα του στο Θεό  Πατέρα του, του ζήτησε να συγχωρήσει ακόμη και τους  σταυρωτές του και επομένως όλους τους ανθρώπους, εφόσον είμαστε όλοι οι άνθρωποι που τον σταυρώσαμε με τη δική μας αμαρτία. (Λουκάς 23, 34).

Γράφει ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος στην εγκύκλιό του: «η άπειρη συγνώμη που πρόσφερε ο Ιησούς στους σταυρωτές του,  μας δείχνει που μπορεί να φθάσει  η ευσπλαχνία του Θεού».

Σήμερα ταπεινοί προσκυνητές σ’ αυτό το Ναό τον πανηγυρίζοντα Ναό τον αφιερωμένο στην Παναγία του Καρμήλου θερμά την ικετεύουμε να παραμείνει για την κάθε μια και τον καθένα μας η  Μητέρα της ευσπλαχνίας.

Κάθε φορά που εμείς ακούμε τη λέξη ευσπλαχνία είναι σαν να ακούμε τους παλμούς της καρδιάς του Θεού. Να αισθανόμαστε και να νιώθουμε την άπειρη αγάπη του Θεού.

Η Παναγία, Μητέρα της ευσπλαχνίας εκείνη που καλέστηκε να εισέλθει στο μεγαλείο της ευσπλαχνίας του Θεού, ας  μεσιτεύει  για μας  και ας μας δώσει  τη χάρη να δεχόμαστε με ευγνωμοσύνη την ευσπλαχνία του Θεού και να αναζητούμε καθημερινά τρόπους για να την μοιραζόμαστε με όλους τους αδελφούς μας.

Ας ζητήσουμε τέλος από την Παναγία του Καρμήλου να μας οδηγήσει σ΄ Εκείνον που είναι το αληθινό όρος Κάρμηλο, τον  Ιησού Χριστό την ενσαρκωμένη Ευσπλαχνία του Θεού Πατέρα και την οποία μπορούμε να  δεχθούμε και να νιώσουμε μόνο με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Αμήν. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου