ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΣΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΣΜΑΤΟΣ

Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου πανηγύρισε, όπως κάθε χρόνο και ο ενοριακός Ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Κάτω Κλείσμα της Τήνου.

Την παραμονή της  εορτής και πανήγυρης τελέστηκε  πανηγυρικός Εσπερινός από τον εφημέριο του Ναού π. Φραγκίσκο Βιδάλη με τη συμμετοχή των ενοριτών και πολλών αποδήμων που  επέστρεψαν στο χωριό τους για να γιορτάσουν την Προστάτισσά τους Παναγία.

Την ημέρα της εορτής και πανήγυρης στις 7.30 απόγευμα τελέστηκε  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας Π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησε  ο εφημέριος π. Φραγκίσκος Βιδάλης.

Ο ναός φάνταζε από μακριά χάρη στον πρόσφατο εξωτερικό του ελαιοχρωματισμό αλλά και εσωτερικά ήταν στολισμένος πολύ όμορφα. Ιδιαίτερη ομορφιά προκαλεί  η ανακαίνιση του μικρού σκευοφυλακείου, το οποίο άλλαξε ριζικά και έγινε πολύ ανθρώπινο και εξυπηρετικό. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον εφημέριο, στο ενοριακό συμβούλιο, στο σύλλογο του χωριού και στη γενναιοδωρία των ενοριτών που συνέβαλαν με τον οβολό τους στην ομορφιά που παρουσιάζει η Εκκλησία Ναός και τώρα αναμένουμε  να γίνει σταδιακά και η ανακαίνιση της Εκκλησάις Λαός.

Η παρουσία των ενοριτών και των ευλαβών της Παναγίας από τα γειτονικά χωριά αλλά και των απόδημων συνέβαλε, ώστε να είναι μία αληθινή πανήγυρη προς τιμή της Παναγίας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και Αδελφές,

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού εορτάζουμε την  κοίμηση και μετάσταση της Παναγίας. Εορτάζουμε με χαρά το μυστήριο της δόξας  που αγκαλιάζει την Μαρία από τη Ναζαρέτ, το μυστήριο της δόξας που θα αγκαλιάσει και όλους εμάς. Τελώντας την μετάσταση της Παναγίας στους ουρανούς,  δίνεται σε μας, ενώ ακόμη βρισκόμαστε μέσα στην κοιλάδα των δακρύων, μια ελπίδα για το μέλλον μας. Η Μητέρα μας, είναι η απαρχή, είναι η εικόνα της μελλοντικής δόξας που μας περιμένει. Τελούμε σ’ αυτή την εορτή  την εκπλήρωση  του πασχαλινού μυστηρίου,  σε Εκείνη που είναι «μακάρια διότι επίστεψε», στον Κύριο  και παρέμεινε πιστή μέχρι τέλους. Έτσι η Εκκλησία με αυτή την εορτή,  που είναι μια από τις πιο προσφιλείς  εορτές του χριστιανικού λαού, ομολογεί  την πίστη της στον Κύριο της ζωής  και διακηρύσσει  στον κόσμο την ελπίδα,  ότι ο προορισμός του ανθρώπου ολοκληρώνεται τη στιγμή που θα δοξαστεί μαζί με το Χριστό.

Θαυμάζουμε την Μητέρα του Χριστού  που οδηγήθηκε στην ίδια δόξα του Αναστημένου Υιού της  και την κατέστησε μέτοχο της ζωής, της ζωής που δεν έχει τέλος.  Έτσι η Παναγία αφού ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία της,  χωρίς να γνωρίσει τη φθορά του μνήματος: με το σώμα της και με την ψυχή της, με ολοκληρωμένη δηλαδή την προσωπικότητά της, απολαμβάνει την πληρότητα του μυστηρίου της σωτηρίας. Είναι τώρα πλήρως μακάρια και πλήρως ενωμένη  με τον Αναστημένο Υιό της, που είναι ο νικητής του θανάτου.

Ο προορισμός της Παναγίας να γίνει μέτοχος της δόξας του Θεού, είναι και προορισμός  όλης της Εκκλησίας  της οποίας η Παναγία  είναι απαρχή.  Θαυμάζοντας την Παναγία και χαίροντας  για την μετάστασή της, εμείς ωθούμεθα από την Μητέρα μας Παναγία να χαρούμε  από τώρα διότι προοριζόμαστε  να συμμεριστούμε  το ίδιο μυστήριο  της σωτηρίας και της κοινωνίας της τριαδικής αγάπης.

Η προνομιακή συμμετοχή της Παναγίας στη νίκη του Υιού σημαίνει  ότι η Παναγία  είναι η πρώτη που καρπώθηκε τη χάρη  του Αναστημένου Χριστού και κατέστη η πρώτη  Λυτρωμένη. Είναι η πρώτη  Αναστημένη  από όσους θα αναστηθούν.  Εμείς βρισκόμαστε σε πορεία προς τον τελικό σκοπό της ζωής μας που είναι η σωτήρια συνάντησή μας με τον Αναστημένο Χριστό, και σ’ αυτή την επίγεια πορείας μας οδηγούμαστε   και συνοδευόμαστε  από το Άγιο Πνεύμα.

Η περικοπή από το Βιβλίο της Αποκαλύψεως, που  ακούσαμε, αφορά  τόσο την Εκκλησία όσο και την Παναγία.  Το κείμενο αρχίζει  με την εικόνα  της κιβωτού της Διαθήκης, της διαθήκης  μεταξύ του Θεού  και του ανθρώπου  και το μεγάλο σημάδι που παρουσιάστηκε στον ουρανό, μία γυναίκα ντυμένη  τον ήλιο  σε πάλη με  τον δράκοντα, που συμβολίζει τις δυνάμεις του κακού. Η Παναγία είναι η νέα κιβωτός της διαθήκης  που γεννά τον Υιό  που πάνω στο σταυρό  αρχίζει τη νέα εποχή της σωτηρίας. “Τώρα έγινε η σωτηρία , η δύναμη  και η βασιλεία  του Θεού μας  και η δύναμη του  Χριστού του (12,10). Η Εκκλησία όπως η Παναγία  είναι η κιβωτός  της διαθήκης, είναι το σημείο  του διαλόγου και της φιλίας μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου  που πραγματοποιείται  μέσα στην κοινωνία πίστεως που εξασφαλίζει η Ευχαριστία.   
Η ευαγγελική περικοπή, αναφερόμενη στη συνάντηση της Παναγίας με την Αγία Ελισάβετ  μας καλεί  να θαυμάσουμε  για την καλοσύνη του Θεού  που πραγματοποιεί το έργο της σωτηρίας  μέσω της Παναγίας.

Η Αγία Ελισάβετ έτσι απευθύνεται στην Παναγία:

“Ευλογημένη είσαι  εσύ μεταξύ των γυναικών και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου”:  Είναι ο θαυμασμός της Ελισάβετ  που αναγνωρίζει  τη Μαρία ως Μητέρα του Κυρίου.  Είναι επίσης ο θαυμασμός και η χαρά  όλης της Εκκλησίας  διότι στη Μαρία, κιβωτό της νέας διαθήκης, αναγνωρίζει το δώρο της παρουσίας  του Λόγου του Θεού.

Στη συνέχεια η Ελισάβετ μαζί με όλη την Εκκλησία, αινεί και θαυμάζει την απάντηση της Μαρίας  για το θεϊκό δώρο.“ ευλογημένη εσύ που πίστεψες”. Η Μαρία έζησε με πίστη και μεγάλωσε  φυλάσσοντας στην καρδιά της και μελετώντας το λόγο του Θεού. Η Παναγία μας καλεί  με το δικό της  ΜΕΓΑΛΥΝΕΙ  να αποδώσουμε  και εμείς αίνους και ευχαριστίες προς τον Κύριο  για την παρουσία του ανάμεσά μας, για το δώρο της σωτηρίας που πραγματοποιεί μέσω του Υιού του.

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Με τον πανηγυρικό εορτασμό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στον ουρανό κοιτάζουμε και θαυμάζουμε την Παναγία αλλά και γευόμαστε ήδη  την μακάρια δόξα η οποία περιμένει και τη δική μας λυτρωμένη σάρκα. Ας την παρακαλέσουμε  με υιική εμπιστοσύνη  ώστε να γίνει πιο συνειδητή σε μας  και πιο δυνατή η πίστη μας ώστε να προετοιμαζόμαστε να  θα γευθούμε τη χαρά και τη δόξα που μας ετοιμάζει ο Θεός και  Σωτήρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα τα οποία ο ίδιος μας προσφέρει μέσω της Εκκλησίας. Αμήν.

[module-591]

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 17 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 15. Η εγκράτεια Αγαπητοί αδελφοί

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου