ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΜΠΑΔΟ ΤΗΝΟΥ (2)

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΜΠΑΔΟ ΤΗΝΟΥ

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 πανηγύρισε ο ενοριακός Ναός Αγίου Μιχαήλ στον Ταραμπάδο της Τήνου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός.
Το πρωί της ημέρας της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο εφημέριος της Χώρας Τήνου π. Μάρκος Φώσκολος και ο Εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής π. Ιωάννης Σκλάβος.

Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καθολική και των φιλεότρων πολύ καλή.

Μετά την αναγγελία του Αγίου Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Αδελφοί μου και αδελφές μου, ακούσαμε λίγο πριν από την περικοπή του Ευαγγελίου να μας λέει: «θα δείτε  τον ουρανό ανοικτό και τους αγγέλους του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν επάνω  στον Υιό του ανθρώπου». Αυτή η φράση του ευαγγελίου αναφέρεται στο περιστατικό του Πατριάρχη της Παλαιάς Διαθήκης Ιακώβ,  όταν καθ’ οδόν  προς την πόλη Χαρράν ,ενώ σταμάτησε να ξεκουραστεί τη νύκτα σε ένα έρημο τόπο, ονειρεύτηκε  μία σκάλα  η οποία στηριζόταν  στη γη, ενώ η άκρη της έφθανε  μέχρι τον ουρανό, και είδε ότι πάνω της  ανέβαιναν και κατέβαιναν οι άγγελοι του Θεού. (Βλ. Γεν. 28, 10

Αγαπητοί μου, ο Ιησούς Χριστός είναι η μόνη οδός  που φέρνει σε επικοινωνία τον κόσμο του Θεού και τον κόσμο των ανθρώπων: Είναι ο Ιησούς Χριστός η αληθινή σκάλα που ονειρεύτηκε ο Ιακώβ, είναι Εκείνος που ένωσε στον εαυτόν του τη Θεότητα με την ανθρωπότητα, γενόμενος ο Θεάνθρωπος Χριστός που έδωσε τη δυνατότητα στη φτωχή μας ανθρωπότητα  να μοιάσει  στην ίδια την μία και Τριαδική Θεότητα.

 Εκείνος είναι η οδός μέσω της οποίας  ο Θεός έφθασε σε μας και έγινε ο πλησίον μας και εμείς μπορούμε μέσω αυτής της οδού  να φθάσουμε στο Θεό, που δεν είναι απλώς ο πλησίον μας αλλά ο Θεός Πατέρας μας.

Αυτή η οδός  μας έδωσε τη δυνατότητα να γίνουμε παιδιά του Θεού, αλλά ο τελικός σκοπός, ο τερματισμός αυτής της σκάλας είναι ακόμα για μας άγνωστος: “εμείς από τώρα είμαστε παιδιά του  Θεού, βεβαιώνει ο Απόστολος Ιωάννης, αλλά αυτό που θα είμαστε  δεν μας αποκαλύφθηκε ακόμη. Ξέρουμε όμως πως όταν εκείνος μας αποκαλυφθεί, εμείς θα είμαστε όμοιοι με εκείνον, διότι θα τον δούμε όπως ακριβώς είναι.” (Α΄ Ιωαν. 3, 2).

Στο πρώτο ανάγνωσμα ο ίδιος ο Θεός  λέει στον Προφήτη Δανιήλ ότι ο Μιχαήλ είναι «ο μεγάλος άρχοντας  που αγρυπνεί πάνω στα παιδιά του λαού του». (Δανιήλ 12,1). Και στην περικοπή της Αποκάλυψης  του Αγίου Ιωάννη, ακούσαμε  ότι ο Μιχαήλ  στάλθηκε από το Θεό  να πολεμήσει  με τον δράκοντα, που είναι το σύμβολο  του κακού  που υπάρχει στη γη.

Ο Άγιος Μιχαήλ  είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος που αποδεικνύει την  άγρυπνη φροντίδα του Θεού  για μας. Μία  συνεχής βοήθεια που μας εξασφαλίζει εκ μέρους του Θεού  στον αγώνα μας εναντίον του κακού. 

Αδελφοί μου και αδελφές μου  δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πράγματι ότι η χριστιανική ζωή  είναι ένας αγώνας. Ποιος από μας μπορεί να πει πως στη ζωή του κατάφερε να προσευχηθεί σε βάθος;  Ποιος με τιμιότητα  μπορεί να πει  στον εαυτό του και στους άλλους ότι κατάφερε πάντοτε να αγαπά  όλους και αυθόρμητα, μέχρι το σημείο να θέλει το καλό  ακόμη και σε όποιον του έχει κάνει κακό; Όπως μας δίδαξε ο Ιησούς;

Η καλυτέρευση στη ζωή μας γίνεται σιγά-σιγά με κόπο πολύ και συνεχείς προσπάθειες και η αγάπη για τους άλλους η εμπιστοσύνη στο Θεό, η ελπίδα με την οποία ατενίζουμε το μέλλον, δεν εξασφαλίζονται μια για πάντα αλλά είναι ο καρπός μιας συνεχούς πορείας, που γίνεται συχνά με πολύ κόπο  και με πολύ αγώνα. Πολεμούμε  με τον ίδιο τον εσωτερικό μας άνθρωπο  αλλά και με τις εξωτερικές συνθήκες που συναντούμε στη ζωή μας.

Δεν μπορεί να υπάρξει χριστιανική ζωή χωρίς αγώνα. Ο ίδιος ο εαυτός μας από τη φύση του αντιστέκεται  στο καλό, στην εμπιστοσύνης το Θεό, την αδελφοσύνη  και την τιμιότητα. Η ίδια η καρδιά μας  είναι τόπος αυτού του αγώνα και είναι εκεί, στην καρδιά μας  που ο Θεός στέλνει τον άγιο άγγελό του, την ενίσχυσή του, για να αγωνιστεί μαζί μας  και να μας κάνει πιο δυνατούς  και πιο ικανούς  αυτής της αγάπης  και της πίστης  που υπερβαίνουν  τις ανθρώπινες ικανότητές μας  και μου μεταμορφώνουν  την ύπαρξή μας  κάνοντάς την να μοιάζει με εκείνη του Θεού.

Η συμμετοχή μας σήμερα σ’ αυτήν την πανήγυρη είναι έκφραση  της επιθυμίας και της θέλησής μας  να ασκούμαστε καθημερινά σ’ αυτόν τον πνευματικό αγώνα, δεχόμενοι τη δωρεά της χάρης του Θεού μέσα από την τέλεση της Ευχαριστίας  που μας διορθώνει  την πορεία μας και την επαναφέρει στη σωστή και μοναδική  οδό, που είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Είθε η κάθε μια και ο κάθε ένας μας να μπορούμε  μέρα με την ημέρα να γινόμαστε καλύτεροι και να διαπιστώνομε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας με την βοήθεια των Αγγέλων και Αρχαγγέλων και ιδιαίτερα του Προστάτη αυτής της Ενορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους παρόντες και στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των ενοριτών του Ταραμπάδου για το γεύμα της αγάπης. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου