ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝ. ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝ. ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ


Το απόγευμα της 15ης Αυγούστου πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Κάτω Κλείσμα της  Τήνου.

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησε μαζί ου ο εφημέριος του Ναού π. Φραγκίσκος Βιδάλης.

Μετά την Ανάγνωση του Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στην Εκκλησία και είπε:

Ολοκληρώνοντας τις εορταστικές μας εκδηλώσεις προς τιμή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου με αυτή την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εδώ στο ενοριακό αυτό Ναό, απευθυνόμαστε σε Εκείνον που εποίησε μεγαλεία  στην Μαρία από τη Ναζαρέτ και την απάλλαξε από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς της από κάθε ίχνος αμαρτίας γιατί την προόριζε να γίνει η Μητέρα του ενσαρκωμένου Λόγου Του, και του ζητούμε με  τις ικεσίες της Θεοτόκου να χορηγήσει την αγία χάρη του, ώστε αυτή η συμμετοχή μας στην εορτή και πανήγυρη της κοιμήσεως και μεταστάσεως να επιφέρει πνευματικούς και αγίους καρπούς για την πνευματική μας  ζωή.

Η κοίμηση και μετάσταση της Παναγίας είναι φυσικό επακόλουθο της ενεργούς και αναντικατάστατης αποστολής που  ο Κύριος της ανάθεσε, όταν μέσα από τα προαιώνια σχέδια της λύτρωσης την προόρισε και την εξέλεξε μέσα   να γίνει η Θεοτόκος. Γι’ αυτό και η Εκκλησία δεν δίστασε δια τους στόματος του αειμνήστου Πάπα Πίου του 12ου  το έτος 1950 να ανακηρύξει ως δόγμα πίστεως την αλήθεια ότι η Θεοτόκος μετά την επίγεια αυτή ζωής της εισήλθε στην αιώνια δόξα με το σώμα και την ψυχή της.  Γράφει πράγματι η σχετική διακήρυξη της Εκκλησίας:

«Η άσπιλη και Παρθένος, που είχε φυλαχτεί ακέραιη από κάθε μόλυσμα προπατορικής αμαρτίας, όταν τέλειωσε η επίγεια ζωή της, μεταστάθηκε με το σώμα και την ψυχή της στην ουράνια δόξα , και ανυψώθηκε από τον Κύριο, ως Βασίλισσα του κόσμου για να είναι περισσότερο όμοια με τον Υιό της, τον Κύριο των Κυρίων και νικητή της αμαρτίας και του θανάτου. Η μετάσταση της Παναγίας είναι μια μοναδική συμμετοχή στην Ανάσταση του Υιού της και μια προαγγελία για την ανάσταση όλων των χριστιανών».

Να γιατί η Εκκλησία χαρακτηρίζει αυτή την εορτή ως Πάσχα της Μαρίας και ο απλός λαός την θεωρεί Πάσχα του καλοκαιρινό.

Είναι πράγματι το Πάσχα του πρώτου ανθρώπου, μετά από το Πάσχα του θεανθρώπου. Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει το πέρασμα της Παναγίας από την επίγεια στην ουράνια βασιλεία. Είναι  η πρώτη λυτρωμένη μεταξύ όλων των ανθρώπων αφού υπήρξε από τον Θεό η κεχαριτωμένη.

Όλη η Εκκλησία σήμερα τιμά την Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων γιατί ολοκλήρωσε πάνω στη γη την θεόσταλτη αποστολή της με συνέπεια εντυπωσιακή. Μια αποστολή που άρχισε με θαυμαστό τρόπο και  με θαυμαστότερο σήμερα ολοκληρώθηκε.

Τώρα κι εμείς δικαιολογημένα παίρνομε θάρρος, και παρά την αδυναμία μας και την αμαρτία μας οπλιζόμαστε με την αγία ελπίδα και συνεχίζουμε την πορεία πίστης ζητώντας από το Θεό να μας συνοδεύει με την αγία χάρη του ώστε να οδεύουμε προς συνάντησή του.

Στη σημερινή είσοδο της στη δόξα τ’ ουρανού, ακούγεται και πάλι το  κάλεσμα του Κυρίου προς την κάθε μια και τον κάθε ένα από μας πως αν θέλουμε να ολοκληρώσουμε και τη δική μας αποστολή πάνω στη γη, οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ζωής της  για να φθάσουμε και  στη μετάστασή της.

Την όμορφη αυτή βραδιά, μέσα σ’ αυτή τη φυσική όαση που σε πνευματική  την μεταβάλαμε, ατενίζοντες τα αστέρια του ουρανού  και αποδίδοντες δόξα στο Δημιουργό για τα μεγαλεία που εποίησε ανανεώνουμε το σεβασμό, την αγάπη μας και την τιμή μας  προς την Θεοτόκο  και ζητούμε από τον Κύριο να είναι πάντα μαζί μας.

Να ευλογεί την ανθρωπότητα που συνάζεται τις μέρες αυτές στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας και να εμπνεύσει όλους με το Πανάγιο Πνεύμα του ώστε η φετινή παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού να γίνει αφορμή συνέχισης της παγκόσμιας εκεχειρίας, για να επικρατήσει σ’ όλη τη γη η ποθητή ειρήνη.

Όλοι οι χριστιανοί της γης ανατολής και δύσης ας συναγωνιστούμε  στο στίβο της αγάπης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σύλλογος του χωριού  πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου